Gem. leestijd 4 min  459x gelezen

Feel Good Friday: De groeiende actie tegen ‘Ageism’

Waarom zou ervaring een hindernis zijn in plaats van een voordeel? In Amerika is een groeiende beweging gaande tegen ‘ageism‘, discriminatie op leeftijd. Ook in Nederland krijgt het onderwerp steeds meer voet aan de grond.

Feel Good Friday: De groeiende actie tegen ‘Ageism’

Als het gaat om diversiteit, hebben we het vaak over de man/vrouwverhouding, of over of er genoeg mensen van kleur binnen de muren van de organisatie zijn. Maar leeftijdsdiscriminatie is minstens zo’n wijdverbreid probleem, en misschien wel de meest hardnekkige vorm van discriminatie.

Maar er is aan de andere kant ook goed nieuws: steeds meer ouderen beginnen zelf te rebelleren tegen de ‘jeugdgeobsedeerde’ cultuur. Zeker in de VS beginnen steeds meer groepen werknemers hun werkgevers te pushen om ‘leeftijdsdiversiteit’ net zo serieus te nemen als diversiteit qua geslacht, afkomst, seksuele oriëntatie of beperking. De ‘Gray Revolution‘ wordt het al genoemd.

Geen digital natives meer

De betrokkenen roepen onder meer op om hun vaardigheden en ervaring meer te waarderen, en programma’s in het leven te roepen waar jongere medewerkers kunnen leren van de oudere, en vice versa. Ook gaan ze vooroordelen te lijf als zouden ouderen minder betrouwbaar zijn, en vragen ze aandacht voor vacatures die langs de randen van de wet scheren, met termen als ‘digital native‘ of ‘5 tot 7 jaar ervaring‘.

‘Het is absurd dat ervaring een blok aan het been geworden is’, aldus activist Ashton Applewhite, auteur van het boek This Chair Rocks: A Manifesto Against Ageism. ‘We zitten vast in de mindset dat mensen boven de 50 het podium zouden moeten verlaten’, vult Marci Alboher aan. ‘Maar dat is juist het moment dat ze het meest waardevol zijn’, aldus de vice-president van non-profitorganisatie Encore.org.

Wijsheid met de jaren

Zij krijgt daarbij bijvoorbeeld steun van iemand als Paul Irving, voorzitter van het Milken Institute Center for the Future of Aging. ‘De economie verandert steeds sneller. Digitalisering en automatisering gaan hard. Maar een van de dingen die het moeilijkst te vervangen zal zijn, is wijsheid.’ En die wijsheid, die komt nu eenmaal vaak met de jaren.

Dat is ook in het voordeel van de jongeren in de organisatie, zegt Ken Dychtwald, oprichter en CEO van Age Wave. ‘Als organisaties ouderen meer waarderen, zien ook de jongeren dat de organisatie om mensen geeft, en ze niet zomaar inwisselbaar zijn. Je hoeft maar naar de vrouwenbeweging te kijken om het potentieel te zien voor een vergelijkbare wereldwijde verandering als het gaat om de waarde van oudere werknemers. Innovatie komt lang niet altijd van jonge mensen in een garage, integendeel zelfs.’

Ook in Nederland

Ook in Nederland is er langzaamaan steeds meer belangstelling voor het onderwerp. Opvallend is bijvoorbeeld het initiatief van The Experience Award, dat jaarlijks een prijs aan een oudere werknemer uitreikt, en zo de waarde van de 50+’er voor de werkvloer wil benadrukken (nomineren is mogelijk tot 31 mei). Onder meer SkillsTown doet hieraan mee en stelt een leerabonnement beschikbaar voor elke genomineerde. En Pincq stelt aan elke winnaar per sector een ontwikkelingsassessment beschikbaar om te zien welke potentie de winnaar nog meer heeft voor zichzelf, maar ook voor de organisatie.

Nomineer nu

Ook op sociale media wordt tegenwoordig vaker positief geschreven over ouderen. Zo vertelde Hornbach-recruiter Marijke Noord recent over een selectiedag voor een nieuw te openen winkel in Apeldoorn, waar ze sprak met meerdere gedesillusioneerde 50- en 60-plussers. ‘Allemaal al langere tijd op zoek naar een baan. En allemaal hadden ze dezelfde gedachte waarom het niet lukte: “ik denk dat het m’n leeftijd is”. Om te janken vind ik het, want ze hebben gelijk. Ik ben inmiddels ruim 10 jaar werkzaam in de recruitmentwereld en hoor al 10 jaar hetzelfde. Voor deze groep is er in 10 jaar tijd niets veranderd. 30 jaar aan ervaring is op de arbeidsmarkt nog steeds weinig waard.’

Voor deze groep is er in 10 jaar niets veranderd: 30 jaar aan ervaring is nog steeds weinig waard.’

Wat ze heeft gedaan met deze sollicitanten? ‘Aannemen natuurlijk. Want wij zien mensen die levenservaring hebben, die rust en stabiliteit meebrengen, die niet onder de indruk zijn als iets niet gaat zoals gepland, die met deze eigenschappen een prima evenwicht vormen met de jongere mensen die we aannemen. Want die krijgen net zo goed een kans bij ons.’

#Hetkanwel

Ook anderen delen hun ervaring, onder hashtags als #hetkanwel:

En bij JobOn begonnen ze twee maanden geleden een ‘escape room’ om 500 werkzoekende 50-plussers digitale sollicitatieskills bij te brengen. Of het allemaal genoeg is om de hardnekkige vooroordelen de wereld uit te helpen? Waarschijnlijk niet. Maar het helpt hopelijk wel…

Meer weten? Kom naar het seminar

Meer weten over diversiteit en bias in zijn algemeenheid? Op dinsdag 6 april vindt het Werf& Seminar Diversiteit plaats. Daar zullen kenners uit de praktijk ingaan op de dilemma’s die zij tegenkomen in hun werk. Ook krijg je volop concrete tips geven om zelf een diverse en inclusieve workforce op te zetten.

Seminar Diversiteit

seminar diversiteit werf&

Lees ook

Meer over banen voor ouderen? Kijk hier

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners