Gem. leestijd 2 min  1904x gelezen

Wim op woensdag: waarom je een aanbieding nooit aan HR moet overlaten

Na 20 jaar ervaring weet Wim van den Nobelen dat HR-managers nogal eens in de weg willen lopen als het om recruitment gaat. Waarom zou je hen dan vragen de kandidaat een aanbieding te doen?

Wim op woensdag: waarom je een aanbieding nooit aan HR moet overlaten

Zonder enige vorm van onderzoek, maar slechts gebaseerd op een goede 20 jaar ervaring, kan ik als recruiter zeggen dat de meeste HR-managers ‘recruitment’ leuk vinden om in hun portefeuille te hebben, maar het liever niet zelf doen.

In de eindfase wil HR doorgaans best even bij het laatste gesprek komen zitten.

In de eindfase, als de sollicitant al bijna een collega is, willen ze best even bij het laatste gesprek komen zitten om te beoordelen of de kandidaat bij de organisatie past. Rijkelijk laat – en in de meeste gevallen zelfs overbodig en storend. Maar dit is nog niet het ergste pijnpunt voor de recruiter en de vacaturehouder. Dat komt pas als HR zich gaat bemoeien met het doen van een aanbieding.

Wíe doet de aanbieding?

Natuurlijk moet zo’n arbeidscontract juridisch, financieel en privacy technisch kloppen. Dat mag echter in de meeste gevallen wel een tikkeltje sneller. Al wringt de schoen vaak niet zozeer bij de snelheid, als wel bij wíe de aanbieding doet.

De gemiddelde medewerker ziet zijn HR-manager zelden tot nooit.

De gemiddelde medewerker ziet zijn HR-medewerker of -manager zelden tot nooit. En ook tijdens het werving- en selectieproces zelfs maar heel even. Waarom zou je dan met hem of haar een klik moeten hebben? Die klik moet er zijn met de vacaturehouder. Als kandidaat gaat het immers om jouw toekomstige baas, als vacaturehouder om jouw toekomstige collega. Waarom zou je dan in hemelsnaam dit deel van het traject uitbesteden aan HR?

‘De moeilijkste bal? De winnende!’ Dat punt laat je toch niet iemand anders scoren?

Je leert mensen het beste kennen als ze onder druk staan. Een nieuwe baan is een van de zaken die veel impact op mensen hebben. Noem het een life changing event. Je geeft een oude baan op, neemt afscheid van collega’s, er ontstaat een nieuwe route woon-werk, nieuwe collega’s, sfeer, taken en een ander salaris. Te veel factoren om op het moment suprême iemand die minder binding heeft dit te laten oplossen. Een professioneel sporter zei mij vroeger eens: ‘De moeilijkste bal? De winnende!’ Dat punt laat je toch niet iemand anders scoren?

Over de auteur

wim van den nobelen is er maar druk mee eenrichtingsverkeerWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op (bijna elke) woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

 

Eigenaarbij FinCar

Wim Van den Nobelen

Wim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners