Gem. leestijd 3 min  6804x gelezen

9 van de grappigste sollicitatiegesprekken uit de tv- en filmhistorie

9 van de grappigste sollicitatiegesprekken uit de tv- en filmhistorie

Solliciteren levert vaak pijnlijke en (dus) hilarische situaties op. Geen wonder dat tv- en filmmakers er dol op zijn. Getuige deze 9 fragmenten.

Humor en solliciteren, het lijkt geen vanzelfsprekende combinatie. Maar in films en op tv is dat anders, zo blijkt.

#1. George Constanza besluit het allemaal tegenovergesteld te doen

Als George in Seinfeld erachter komt dat hij alleen maar verkeerde beslissingen heeft genomen in zijn leven, besluit hij voortaan alleen nog maar het tegenovergestelde te doen van wat zijn instinct hem ingeeft. Met succes, zo blijkt, als hij bij de New York Yankees op gesprek mag komen.

Het is niet eens zo’n belachelijk idee trouwens, want een paar maanden geleden bleek iemand iets soortgelijks in de praktijk te brengen, toen hij besloot niet langer zijn successen op het CV te zetten, maar juist de mislukkingen. Het leverde uitnodigingen op van 5 van de 10 bedrijven waar hij solliciteerde.

#2. The Office: altijd over-the-top

Het kantoorleven, maar dan tot het waanzinnige uitvergroot, dat is het succes van The Office. Met de machtsbeluste Dwight Schrute als mooi, herkenbaar voorbeeld. Je zult hem als recruiter maar tegenover je vinden…

De slechtste vraag aller tijden: wat is je zwakke punt? Michael Scott besluit hem gewoon maar aan zichzelf te stellen. Waarna hij meteen duidelijk maakt waarom het zo’n slechte vraag is.

En ook de Engelse (oer)versie van The Office met David Brent had een paar hilarische voorbeelden. Zoals deze:

#3. The Internship: de gekke vragen van Google belachelijk gemaakt

Ooit was Google beroemd om de moeilijke sollicitatievragen die er gesteld werden. Een praktijk die aardig op de hak genomen wordt in de film The Internship, als Owen Wilson en Vince Vaughn zich moeten voorstellen hoe het is om twee muntjes in een blender te zijn, en te moeten ontsnappen.

#4. Good Will Hunting: plaatsvervanger zorgt voor plaatsvervangende schaamte

Een van de bekende rollen van de vorig jaar overleden Robin Williams – en de enige waarvoor hij ooit een Academy Award ontving – was die als therapeut van Will Hunting, voor wie hij een paar sollicitatiegesprekken regelt bij prestigieuze bedrijven. Onnodig te zeggen dat Hunting ze vervolgens in de soep laat lopen, bijvoorbeeld door zijn vriend Chuck Sullivan te sturen (gespeeld door Ben Affleck).

#5. Step Brothers: wel in smoking, maar de naam ‘Pam’ blijkt toch lastig

Als je een kampioen wilt worden, moet je je als kampioen kleden, is een oude wijsheid onder sollicitanten. Maar overdressed, dat kan zeker ook, bewijzen Will Ferrell en John C. Reilly in de film Step Brothers. En als je dan ook nog de naam van de hiring manager maar niet onder de knie krijgt, tja, dan worden je kansen er natuurlijk niet beter op…

#6. Pepsi-reclame: martel me niet

Ook in reclames is een sollicitatiegesprek een gewild onderwerp voor een geintje. Hier helpen een paar vrienden elkaar aan een baan – in ruil voor een colaatje.

#7. Overtoom ging anders heten. Weet je wat: we doen een sollicitatiegesprek!

Overtoom werd Manutan: hoe breng je zo’n naamsverandering aan de man? Met een sollicitatiegesprek natuurlijk, tussen de – toenmalige – echte ceo Ghislaine Duymelings en Bob de Haan, een rol van Jeroen van Koningsbrugge. Die er zijn heel eigen draai aan geeft.

#8. Monty Python: alleen dat belletje al

Een ware klassieker. Alleen uit de setting valt eigenlijk af te leiden dat het om een sollicitatiegesprek gaat, maar verder wordt in deze sketch wel alles op de hak genomen wat solliciteren zo awkward maakt: je weet eigenlijk nooit precies wie je tegenover je krijgt…

#9. Solliciteren in de oudheid: hoeveel manen werkte je daar?

In een sollicitatiecomité zitten, het valt niet mee. Al duizenden jaren niet…

Met dank aan Paul Petrone, LinkedIn-blog.

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners