Kandidaten vinden het niet leuk om afgewezen te worden, maar tegenwoordig treft ook de recruiter dit lot vaker dan hem of haar lief is. Deze 7 signalen moeten de alarmbellen doen afgaan.
We kunnen er lang of kort over praten; een afwijzing is niet leuk en zal dat ook nooit worden. Zeker niet als de nope je te laat bereikt. En dan die redenen. Of zijn het smoesjes? Maar goed, ook na elke afwijzing gaat de zon ooit weer op. Of het nou via Tinder of het ATS gebeurt, je moet dóór. Ja, ook jij, als afgewezen recruiter.
Wanhoop niet
Dus heeft jouw match je laten zitten? Blijven de vinkjes na je app-berichten ineens grijs? Wordt het contract tóch niet getekend? Wanhoop niet. Uit (even) je frustratie, borstel je colbert, poets je pumps en je tanden, herontdek je nagelborstel en waardeer je OV-chipkaart op: vanaf nu wordt alles beter. Als je tenminste durft… te luisteren!
Knetterende vonken, spetterende sparkles
Matching heeft te maken met ontbranding, knetterende vonken, spetterende sparkles en oprecht connecten. Of, om in Tindertermen te spreken, met: ♥ (niet dat ik daar ervaring mee heb, uiteraard). Je doet je ding, en ineens neemt je hormoonhuishouding het over: It’s a Match! Je bent geliket zonder het te weten en toen jij de swipe naar rechts deed, kwam die heerlijk verlossende pop-up in beeld: een wereld van nieuwe kansen aan je voeten.
Luister naar je inner alarmbellen
Recruitment geeft die rush elke keer weer als je een kandidaat koppelt aan een perfect passende baan. Dát is waar je het voor doet. Niet voor steeds die teleurstelling van dat het hem nét weer niet gaat worden. Is dat dan nu echt niet te voorkomen? Tuurlijk wel. Als je op je intuïtie durft af te gaan en de gegeven signalen ook echt oppikt, kun je jezelf heel wat leed besparen.
Luister dus naar je inner alarmbellen zodra:
… De ander pas over 3 weken kan.
Een (vrijblijvende) intake, een kennismakingsgesprek, een leuke zaterdagavond, welke zoekende maakt daar nu geen tijd voor? Juist: degene die iets beters te doen heeft. Iemand die jouw kans laat liggen, hoeft niet zo nodig. That’s life. Tijd om verder te trekken.
… Hij/zij van de aardbodem verdwenen lijkt.
Je belt, voicemailt, appt, facebookt, sms’t en mailt je een ongeluk. Tevergeefs. ‘Ik zat in het buitenland’, is de uiteindelijke reactie. Ja, en? Dè hèdde tog 4Geej? Whatever, deze persoon heeft geen date/baan nodig als een inboxcheck al te veel moeite is. Let it go!
… It’s all about the money.
Elke schoorsteen moet roken. Snapt iedereen. Maar als je op je eerste date elk rondje moet splitten of je kandidaat declareert een parkeerticket van nog geen 2 euro, dan weet je: deze kniepert blijft een piepert.
… Telkens wordt afgezegd.
Wegens zwaarwegende redenen, uiteraard, dat kan. Uitzonderingen daargelaten, echt waar. Maar meerdere keren te laat komen, last minute afzeggen, of de afspraak vergéten? Nice try, goodbye, don’t waste my time!
… Er nee wordt geschud bij: ‘Heb je nog vragen?’
Als het gaat om minimaal 8 uur per dag presteren in een nieuwe werkomgeving of om 24/7 je rug rechten voor je nieuwe liefje, dan raak je dus nooit uitgevraagd. Talk to me baby! Geen vragen (omdat alles zogenaamd al duidelijk is)? Dat betekent: geen interesse. Pijnlijk maar waar.
… Feedback of een afwijzing van jouw kant onverschillig wordt ontvangen.
Het kost je al moeite genoeg om de vervelende boodschap te brengen. Maar een reactie als ‘Nou, dan niet!’, of ‘Ik heb trouwens toch al een beter aanbod gehad’, laat zien dat enige mate van zelfreflectie voor de ander geen optie is. Het enige devies luidt dan ook: Go on, now go! Walk out the door!
… Er met de beste wil van de wereld geen intrinsieke drive of passie in de ander te ontdekken is.
‘Ik heb geld nodig’, ‘Ik wil niet meer alleen zijn’, ‘Ik ben het thuiszitten zat’, of ‘Ik zoek gewoon een gezellig maatje’, ze vallen allemaal in de categorie van nét iets te veel inwisselbaar- en onverschilligheid.
En dan heb ik het niet eens over ‘Ik moet solliciteren van het UWV’. Hoe begrijpelijk zo’n reden soms ook kan zijn, óók recruiters en werkgevers willen wel eens horen hoe gewild die baan is! I want to know what love is! Advies: geen inhoudelijke motivatie? Leftswipe it is!
Ennnn… weer door!
Dus, lieve collega-recruiters, -sourcers en -consultants: het wildwest-matchingcircuit van nu bevat blijkbaar meer uitzonderingen dan regels. Is het zo raar dat we ons, ondanks alle tips, trainingen, ervaring en zelfhulpboeken nog steeds wel eens aan dat lijntje laten houden? Mwah. Wij willen die match gewoon graag. Maar echt! Oefening baart kunst. En anders hebben we altijd de film nog: He’s just not that into you. En de muziek. Happy swiping!
Dit blog is geschreven door Deborah Pluijmaekers, werkzaam als Recruitment Marketeer bij Brunel. Naar eigen zeggen niet alleen tijdens kantooruren; navigeren tussen vraag en aanbod is immers een continu proces.
Lees ook:
- Vurig pleidooi voor de persoonlijke afwijzing
- Waarom afwijzen veel meer aandacht verdient dan het nu krijgt