Een hiring manager kan soms een onredelijke sta-in-de-weg zijn. Maar aan de andere kant: zonder diens medewerking bereik je als recruiter niets. Hoe het respect van de vacaturehouder te verdienen?
Zonder vacaturehouder heeft de recruiter geen werk, en zonder diens instemming gebeurt er weinig. Toch hebben veel recruiters ook een soort haat-liefdeverhouding met hun hiring managers, schrijft recruitmentgoeroe Kevin Wheeler. ‘Ze hebben niet altijd gelijk, noch zijn ze goed geïnformeerd. Ze zijn meestal intern gefocust, en willen mensen die ze meteen volwaardig kunnen inzetten, niet iemand die ze eerst nog moeten trainen.’
Weinig boodschap aan krappe markt
Dat de arbeidsmarkt tegenwoordig lastig is? Slechts weinig hiring managers hebben er een boodschap aan, beseft Wheeler. ‘Ze nemen, ten onrechte, aan dat iedereen die ze willen beschikbaar is, snel en tegen een redelijke prijs bovendien. Ze denken daarnaast dat als de recruiter die kandidaat niet levert, hij of zij niet gekwalificeerd is voor het werk. En dan denken ze vaak ook nog eens dat hun eigen rol in het wervingsproces minimaal is.’
Het dilemma: terugduwen of meebewegen?
Dit plaatst recruiters voor een dilemma, schrijft Wheeler. Moeten ze meer dan hun uiterste best doen om die schaarse kandidaat tóch te vinden? Of durven ze tegengas te geven aan de te veeleisende vacaturehouder, met het risico op frustratie bij die gesprekspartner?
Durf je tegengas te geven aan de te veeleisende vacaturehouder, met het risico op frustratie?
Volgens Wheeler hebben recruiters wel de verantwoordelijkheid om dat te doen, omdat zij de enigen in de organisatie zijn die dagelijks zicht hebben op (en zich bezighouden met) de arbeidsmarkt. Maar hoe verdien je dan toch het respect van de hiring manager? Daarvoor heeft hij 6 tips:
#1. Verzamel zoveel mogelijk harde data
Als iets de vacaturehouder kan overtuigen, dan zijn het wel: harde data. En het goede nieuws: die data zijn op steeds meer plekken te vinden. Alleen maar roepen dat de arbeidsmarkt verandert hoeft dus niet meer. Je kunt het als recruiter nu ook steeds makkelijker laten zien.
#2. Zorg voor grafische en neutrale weergave ervan
Probeer niet alleen jezelf te verdedigen en jouw gezichtspunt aan de ander te verkopen, dat zorgt alleen maar voor meer irritatie. Zorg in plaats daarvan dat je een betrouwbare bron wordt, en voorzie de vacaturehouder van beknopte, relevante en makkelijk te begrijpen informatie. Het liefst grafisch weergegeven, op een neutrale toon.
#3. Betrek hem of haar meer in jouw proces
Hiring managers hebben doorgaans beperkt contact met kandidaten, en vaak zijn ze ook niet verantwoordelijk voor het closen van de deal, of het betrokken houden van de kandidaat. Meestal blijft hun rol beperkt tot de daadwerkelijke sollicitatiegesprekken. Waarom eigenlijk, vraagt Wheeler zich af. Betrek de vacaturehouder meer en hij of zij zal meer van je zorgen begrijpen, zo stelt hij.
‘Betrek de vacaturehouder meer en hij of zij zal meer van jouw zorgen begrijpen’
#4. Help hem of haar de baan anders voor te stellen
Schotelt de hiring manager jou een kopie voor van de vacaturetekst die hij een jaar geleden ook al bij je neerlegde? Ga dan diepgaand het gesprek aan. Is deze functiebeschrijving werkelijk wat nodig is? Welke vaardigheden heb je niet alleen morgen, maar ook overmorgen nodig? Noem enkele persoonskenmerken die succesvolle mensen in je organisatie nu hebben. Worden mensen met deze kenmerken werkelijk door de huidige functiebeschrijving aangetrokken? Of is toch iets anders nodig?
#5. Gebruik zijn of haar eigen team
Gebruik het team van de manager om mee te denken over welke vaardigheden en competenties de nieuwe aanwinst zal moeten hebben. Wat voor iemand zouden ze graag erbij hebben? En ook belangrijk: kennen ze misschien zo iemand? Probeer, samen met de hiring manager, een open discussie hierover te voeren. Het vergroot niet alleen de kans op (zinvolle) referrals, het verzekert je er ook van dat de kandidaat die je presenteert eerder door het team zal worden geaccepteerd.
#6. Bouw diepere relaties
Veel recruiters kennen hun hiring managers nauwelijks, en hebben na de intake eigenlijk zelden contact over de vacature(s). Om maximaal succes te boeken, moeten recruiters echter een diepere relatie opbouwen. Je moet hem of haar ervan overtuigen dat je jouw tijd (en vooral: jouw kwaliteit) inzet om hem of haar succesvol te laten zijn. Het zal jou helpen de best passende kandidaat te vinden, ook al voldoet die op het eerste gezicht niet helemaal aan de oorspronkelijk geformuleerde wensen.
Je moet de vacaturehouder ervan overtuigen dat je jouw tijd inzet om hem of haar succesvol te laten zijn
Besef: respect heeft tijd nodig
Er is geen direct panacee voor een lastige of onredelijke hiring manager. Een relatie met wederzijds vertrouwen en respect opbouwen kost nu eenmaal tijd en moeite. Maar het is wel nodig, stelt Wheeler, en levert volgens hem ook veel op. ‘Je zult het daardoor niet alleen makkelijker vinden open gesprekken te voeren, en competente kandidaten te vinden en te presenteren. Minstens zo belangrijk: het maakt je als recruiter ook nog eens een stuk gelukkiger in je werk.’
Lees ook: