Gem. leestijd 5 min  1587x gelezen

6x hoe je met samenwerking het personeelstekort te lijf kunt

6x hoe je met samenwerking het personeelstekort te lijf kunt

Bijna geen organisatie kan nog in zijn eentje de schaarste op de arbeidsmarkt te lijf. Daarom slaan steeds meer partijen de handen ineen in de strijd tegen het tekort. 6 recente voorbeelden, ter inspiratie.

Samenwerking met je concurrent? Slechts weinig bedrijven zitten erop te wachten. Ook op de arbeidsmarkt is dat natuurlijk zo. Leuk is het immers niet, als je concurrent er net met dat gewilde talent vandoor gaat. Maar toch zien ook steeds meer organisaties het nut van onderlinge samenwerking in. Om de totale vijver te vergroten bijvoorbeeld. Of om werk te kunnen verdelen. Of gewoon, om één stem naar de arbeidsmarkt te kunnen vertolken.

Steeds meer organisaties zien in dat het weinig zin heeft elkaar als concurrenten vliegen af te vangen

Zulke samenwerking over organisaties heen is zelden makkelijk. In- en externe processen moeten op elkaar afgestemd worden, soms moet oud zeer worden overwonnen, budgetten moeten worden verdeeld. Maar toch is de trend in de arbeidsmarkt nu duidelijk zichtbaar. Steeds meer organisaties zien blijkbaar in dat ze het in hun eentje niet langer redden, en dat het weinig zin heeft als concurrenten elkaar vliegen af proberen te vangen. Deze 6 recente voorbeelden laten zien wat allemaal mogelijk is als je over de grenzen van je eigen organisatie heen durft te kijken.

#1. De luxe hotels in Amsterdam: samen naar buiten

De concurrentie in de hotelbranche is behoorlijk moordend. En goed personeel is schaars. De 27 meest luxe hotels in Amsterdam (allemaal 4 of 5 sterren) hebben daarom de handen ineen geslagen in het platform Luxury Hotels of Amsterdam. Gisteren, 29 mei, hadden ze zelfs een gezamenlijke speciale recruitmentdag in de hoofdstedelijke Koepelkerk om het aantal openstaande vacatures terug te dringen.

luxury hotels samenwerking

De hotels in dit platform (een verbeterde uitvoering van de eerdere vacaturesite Sterren zoeken sterren) zeggen dat vacaturevervulling voor hen extra lastig is, omdat juist bij hen personeel de absolute drive moet hebben de hooggespannen verwachtingen van de gast waar te maken. De hotels hebben onderling overigens ook een soort ‘erecode’ dat ze niet bij elkaar aan elkaars werknemers sjorren, vertelt een vertegenwoordiger aan Misset Horeca. ‘Dat is not done.’

#2. Bedrijven in Zeeland: samen werven

De ‘Zeeuwse Connectie‘ is een actieve community voor iedereen die op een of andere manier bij Zeeland betrokken is. Met geld van de provincie en ruim 30 aldaar gevestigde bedrijven is sinds kort een eigen banensite in het leven geroepen. Namen als Adrz Medisch Centrum, Schipper Groep, Roompot Vakanties en Maxxton doen al mee. De initiatiefnemers roepen alle andere werkgevers in de provincie op om ook in te haken.

zeeland samenwerking

De website is voor iedereen die een baan zoekt in Zeeland, maar gedeputeerde Harry van der Maas noemt bij Omroep Zeeland jongeren in het bijzonder. “We moeten zorgen dat we ze vroegtijdig aan de Zeeuwse bedrijven en instellingen verbinden, dan behouden we ze voor Zeeland.”

#3. ICT-bedrijven in Amsterdam: samen opleiden

Ook in de ICT-wereld is onderlinge samenwerking bepaald geen vies woord (meer). Eén van de recente initiatieven is House of Digital, een project waarin al meer dan 25 bedrijven samenwerken met twee ROC’s, om de aansluiting tussen het mbo-onderwijs en de wereld van het ict-werk te verbeteren. En zo goede nieuwe werknemers te vinden natuurlijk.

Het project, met een budget van in totaal 6 miljoen euro, richt zich op zes door de bedrijven als urgent aangeduide thema’s: Cyber Security, Data & Artificial Intelligence, Internet of Things (IoT), Blockchain en Hosting Cloud en Software Development. Een van die initiatieven is de ontwikkeling van de BIT-Academy, een in 2019 startende mbo-opleiding die opleidt tot onder andere software-engineer, UX-designer of growth hacker.

#4. De Regionale Zorgpoule: samen uren delen

In de brede zorgsector zijn er nog veel, heel veel instellingen die zelf hun werving en selectie op poten zetten en bijvoorbeeld zelfstandig een employer branding-campagne ontwikkelen. Maar er zijn ook veel die de noodzaak van samenwerking onderkennen, zoals ook bureau Berenschot vorig jaar al concludeerde. En dat leidt tot tal van initiatieven. Bekend voorbeeld is DeRotterdamseZorg, waarin alle instellingen – van ziekenhuis tot geestelijke gezondheidszorg – in de regio Rijnmond samen proberen de schaarste op lange termijn op te lossen.

‘Er is allang een oplossing voor het personeelstekort in de zorg’

samenwerking regionale zorgpouleAnder voorbeeld is te vinden in Noord-Nederland, waar de Regionale Zorgpoule (RZP) actief is. Op dit platform, een initiatief van de Medical Groep, kunnen werkgevers zorgmedewerkers vinden die flexibele uren willen werken. De RZP is een plansysteem waarin zorgmedewerkers zelf kunnen bepalen wanneer zij willen werken en wanneer zij vrij willen zijn, en dat hoeft dan dus niet bij één en dezelfde werkgever te zijn. Zorginstellingen kunnen bij de RZP diensten aanbieden, die aangesloten zorgmedewerkers vervolgens kunnen invullen. ‘Er is allang een oplossing voor het personeelstekort in de zorg’, stelt Medical Groep-directeur Jos van Leeuwen dan ook. ‘Als we het samen doen en regionaal samenwerken, kunnen we het probleem oplossen.’

#5. Talenten in Twente: samen jongeren binden

Van alle informaticastudenten aan de universiteit Twente vertrekt naar schatting ruim 80 procent na het behalen van de bul naar andere oorden. Zonde, aldus 4 IT-bedrijven uit de regio: TRIMM, Sigmax en BetterBe uit Enschede en de Odin Groep uit Hengelo. Samen met de gemeente Enschede, de Universiteit Twente en Saxion Hogescholen bedachten ze daarom een plan. Wat als we nou eens bijbanen aan die studenten aanbieden en (een deel van) hun collegegeld vergoeden? Zouden we ze dan wel aan de regio kunnen binden? Vanaf 2019 gaan ze het idee in de praktijk brengen.

Van alle informaticastudenten in Twente vertrekt ruim 80 procent na de bul naar andere oorden

Het is zeker niet het enige samenwerkingsinitiatief in booming Twente. Zo leiden de circa 70 lidbedrijven van de Regionale Elektro en Metaal Opleidingen (REMO) West-Twente in Rijssen schoolverlaters op in elektrotechniek, installatietechniek, mechatronica of metaal. Voor het praktijkgedeelte worden de jongeren gedetacheerd bij lidbedrijven. Die bedrijven zetten bovendien, met hulp van hun leveranciers, nieuwe machines in het praktijkcentrum van REMO neer.

#6. Bouwend Nederland: samen moeders verleiden

Ook de bouw staat te springen om (jonge) vakmensen. Om te kunnen voldoen aan de vervangingsvraag en verwachte groei zijn de komende 5 jaar naar schatting 8.000 nieuwe vakmensen per jaar nodig. Maar ja, waar vind je die, nu steeds minder jongeren voor een baan in de bouw lijken te porren?

anne de jonge samenwerkingEen aantal opleidingsbedrijven in de regio Almelo bedacht een ‘wild plan’, zegt Anne de Jonge in het ledenblad van Bouwend Nederland: laten we naar de Libelle Zomerweek gaan. Zo gezegd, zo gedaan. En daarom stond vorige week op het evenement in in Almere onder de kop ‘Heel Holland Bouwt’ niet alleen een volledig gestyled tiny house te bewonderen, maar ook was er iets met polaroidfoto’s, en een aantal enthousiaste ambassadeurs.

Doelgroep: de vele moeders aldaar. “Er komen daar 83.000 vrouwen”, aldus De Jonge. “Moeders hebben de meeste invloed op de studiekeuze van een kind. Als moeders dus een positief beeld hebben van alle mogelijkheden in de bouw en infra, dan kiezen hopelijk meer jonge mensen voor een studie en carrière in onze sector.”

heel holland bouwt samenwerking

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners