Gem. leestijd 4 min  1240x gelezen

5 ton salaris, 5 weken vakantie, én een gratis woning… en nog steeds geen kandidaten

Over schaarste gesproken: in een Australisch stadje halen ze werkelijk álles uit de kast om een dokter te vinden. Tot een megasalaris aan toe. Maar nog steeds lukt het niet om kandidaten te vinden…

5 ton salaris, 5 weken vakantie, én een gratis woning… en nog steeds geen kandidaten

Met de arbeidsvoorwaarden zit het wel snor. Geen files. Geen criminaliteit of werkloosheid in de buurt. Alleen maar blauwe luchten en oranje zonsopgangen. Maar liefst 5 weken vakantie per jaar. Plus: een gratis compleet nieuwe woning, met 4 slaapkamers. En daar bovenop ook nog eens een salaris van 400.000 tot mogelijk zelfs 514.000 dollar. Je zou bijna zeggen: wie wil dat nou niet?

De bewuste vacature

Ondanks de riante beloning is de vacature nog niet vervuld.

Het antwoord laat zich echter toch niet zo makkelijk raden. Het lukte Julia Creek, een stadje in Queensland in het noordwesten van Australië, tot nog toe namelijk nog niet om de vacature voor een lokale huisarts te vervullen. De general practitioner die de mijn- en landbouwgemeenschap zoekt, kan hier bijna drie keer zoveel verdienen als de gemiddelde huisarts in Australië. Maar tot nu toe heeft nog niemand het aangedurfd of gewild om naar het afgelegen gebied te verhuizen.

150 kilometer naar de dokter

Het probleem in het stadje is urgent. Als de ingezetenen nu een dokter nodig hebben, moeten ze zo’n 150 kilometer afleggen voordat ze er eentje tegenkomen. En dus doet Julia Creek er alles aan om zichzelf goed te adverteren. Denk aan teksten als: ‘geen woon-werkverkeer’, ‘altijd avontuur in de buurt’, en ‘een kleine stad met een groot hart’.

Waar we Julia Creek ongeveer moeten positioneren…

Voor noodgevallen kunnen inwoners terecht bij de beroemde Flying Doctors.

Niet dat het gebied trouwens helemaal zonder medische hulp zit. Voor 2,5 dag in de week vliegen er momenteel verschillende interim huisartsen naar toe, en er zijn bovendien enkele verpleegsters actief. En voor noodgevallen zijn er natuurlijk ook nog de bij veel Nederlandse boomers beroemde Flying Doctors, officieel de RFDS (Royal Flying Doctor Service) geheten. Maar toch, een gebied zonder huisarts, dat is natuurlijk lastig. Vandaar dat het iets meer dan 500 inwoners tellende stadje er heel wat voor overheeft als er iemand zich permanent wil komen vestigen.

Moerassnorkelen

Loco-burgemeester Janene Fegan legde voor lokale media daarom graag nog eens uit wat het stadje allemaal te bieden heeft. Van rust, ruimte en veiligheid, tot drie vluchten per week naar steden ‘in de buurt’. En natuurlijk niet te vergeten het jaarlijkse Dirt n Dust Festival, compleet met rodeo’s, competities moerassnorkelen en de verkiezing van de ‘Best Butt’, een wedstrijd die vorig jaar overigens een prijs was voor Fegan zelf.

De zoektocht naar een eigen huisarts duurt nu al een dikke vier maanden.

De zoektocht naar een eigen huisarts duurt nu al een dikke vier maanden. Er zijn weliswaar twee sollicitanten die zich hebben gemeld, maar die wilden beiden een fly-in, fly-out-arrangement. En dat was nou net niet waar het stadje op zit te wachten. ‘We willen een huisarts die bereid is om zich in onze prachtige kleine gemeenschap te vestigen’, aldus Fegan, zelf overigens ook voormalig verpleegkundige. ‘Mensen overtuigen om hier te blijven – dat is makkelijk. Het is vooral hen overtuigen om hierheen te komen wat een uitdaging is.’

Bij de vacature verscheen zelfs een plattegrond met alle activiteiten van het stadje erop vermeld.

Het is al meer dan 10 jaar geleden dat de hechte gemeenschap van Julia Creek een eigen huisarts in zijn midden had. Maar vooral ten tijde van de coronapandemie merkte het dorpje hoe belangrijk zo’n functie is. De vacature meldt overigens ook dat de huisarts die de grote reis overweegt, niet bang hoeft te zijn voor het lastige gesprek aan de keukentafel. Het stadje biedt namelijk aan ook voor de eventuele partner wel een baan te kunnen vinden.

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners