Gem. leestijd 4 min  2896x gelezen

5 manieren om met video je onboardingsproces efficiënter te maken

5 manieren om met video je onboardingsproces efficiënter te maken

Je onboardingsproces efficiënter maken? Video kan er op allerlei manieren bij helpen. Dit zijn 5 mogelijke toepassingen daarvoor.

Het kost tegenwoordig bijna een jaarsalaris om een nieuwe medewerker aan te nemen. En heb je eenmaal iemand gevonden, dan duurt het gemiddelde onboardingproces zo’n 90 dagen. Slim dus om deze tijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken. En dat begint al met de fase van preboarding, zodra het contract is ondertekend en de handen zijn geschud.

De ‘cone of experience

Normaliter krijgen nieuwe medewerkers op zo’n moment documenten vol met tekst mee. Of dit effectief is en blijft hangen, valt te bezien. Mensen onthouden volgens de ‘cone of experience’ slechts zo’n 10 procent van wat ze lezen. Van wat ze zowel horen als zien (wat het geval is bij een demonstratie of een video) onthouden ze echter 50 procent.

Video vangt sfeer veel beter

Organisaties denken vaak te praktisch: alles om nieuwe medewerkers zo snel mogelijk te laten meedraaien. Terwijl nieuwe aanwinsten vaak liever meer willen weten over de bedrijfscultuur en op zoek zijn naar verbinding. Video is daarvoor een goede manier. In tekst is het bijvoorbeeld veel minder goed mogelijk de sfeer binnen een organisatie te vangen dan in bewegend beeld.

5 toepassingen voor video in onboarding

Met video kun je bovendien makkelijk een archief aan beeldmateriaal opbouwen, zodat je video’s kunt hergebruiken, voor wie je dat maar wilt en wanneer hij of zij dat ook maar wil bekijken – ook vóór iemand begint. Welke 5 toepassingen zijn er allemaal denkbaar om video in het pre- en onboardingsproces in te zetten?

#1. Praktische zaken bekend maken

Een eerste dag op een nieuwe werkvloer brengt gezonde zenuwen met zich mee. Om deze al enigszins weg te nemen, helpt het om praktische zaken te behandelen via een video in een digitale leeromgeving. Waar is er elke dag lunch? Waar is het printhok?

In een video kun je al een rondleiding geven. Zo is alles wat vertrouwder als de nieuwe medewerker over de drempel stapt

In een video kun je een rondleiding geven door het gebouw. Zo is alles al wat vertrouwder als de nieuwe medewerker daadwerkelijk over de drempel stapt. Ook wet- en regelgeving laat zich vaak goed in een videovorm gieten, zodat het beter blijft hangen.

#2. De bedrijfscultuur overbrengen

Een ander aspect dat nieuwe medewerkers erg belangrijk vinden, is de bedrijfscultuur. Ze willen graag weten in wat voor organisatie ze terechtkomen, hoe de sfeer er is. Een mooie explanimation-video over de ontstaansgeschiedenis en over de visie richting klanten en werknemers kan dan helpen.

https://www.youtube.com/watch?v=l0uaSU6IVN4

De bedrijfscultuur gaat natuurlijk verder dan dat: het gaat vooral om de mensen op de werkvloer. Wie werken er? Hoe is de sfeer onderling? Misschien is er een kantoormascotte of een clubje collega’s dat wekelijks samen hardloopt. Het bovenstaande voorbeeld van ZenDesk laat in 3 minuten goed zien wat het uitzicht vanuit het kantoor is, wie er allemaal werken en hoe de sfeer is. Handig!

#3. Kennismaken met de nieuwe collega’s

Nieuwe medewerkers willen niet alleen kennismaken met de organisatie in zijn geheel, maar vooral met de nieuwe collega’s zelf. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van videotestimonials, waarin huidige medewerkers vertellen over zaken als: wie ben ik? Welk werk voer ik uit? Wat trekt me aan in de organisatie?

Dit werkt vooral bij grote (internationale) organisaties, waar zulke video’s meteen dienst kunnen doen als smoelenboek. En de video’s zijn natuurlijk ook al eerder mooi te gebruiken, tijdens de werving.

#4. Training in eigen tempo

Video leent zich ook goed voor toegepaste trainingsactiviteiten. Dat werkt het beste als je de lesstof opsplitst in kleine stukken. Zo biedt het de mogelijkheid om op een eigen tempo te leren. Als iets onduidelijk is, kun je de video gewoon opnieuw bekijken. Uiteraard is video meestal slechts een deel van het leerproces; het werkt het beste in combinatie met praktische toepassing van de lesstof.

Met video kun je als organisatie makkelijk een vinger aan de pols houden

Met video kun je als organisatie makkelijk een vinger aan de pols houden. Je kunt bijhouden wie hoe vaak een filmpje bekijkt, en daarop actie ondernemen. Om deze trainingen nog nauwkeuriger te meten en beter te laten landen, kan ook interactieve video helpen, waarbij de kijker door eigen keuzes het verloop van de video bepaalt. Zo is het mogelijk om in een video testen af te nemen en direct te zien hoe goed iemand daarom scoort.

#5. User-/employee-generated content: stel je voor!

Net zoals nieuwe medewerkers benieuwd zijn naar de huidige, geldt dat omgekeerd natuurlijk ook. Daarom werkt het vaak goed om ook de nieuwe aanwinsten in het videoproces te betrekken, bijvoorbeeld door hen opdrachten te laten uitvoeren en vastleggen.

Vraag bijvoorbeeld de nieuwe aanwinsten om zich in een korte video voor te stellen

Vraag bijvoorbeeld de nieuwe aanwinsten om zich in een kort videootje voor te stellen. Of te gaan lunchen met een collega van een andere afdeling en dit vast te leggen. En deel dit vervolgens met de rest van de organisatie. Natuurlijk moet je dit wel vrijblijvend houden. Steeds meer mensen zijn het tegenwoordig gewend om werk en leven vast te leggen op video. Maar dat wil niet zeggen dat dit voor iedereen geldt.

Aan de slag!

Hoe meer medewerkers je betrokken krijgt bij de onboardingsvideo’s, hoe soepeler het inwerkproces verloopt. Nieuwe medewerkers zijn vooral benieuwd naar de bedrijfscultuur en hun aankomende collega’s. Weinig is zo goed als video’s om dit over te brengen.

Bovengenoemde 5 toepassingen geven slechts een idee van wat bewegend beeld kan toevoegen aan je onboardingproces. Welke toepassing uiteindelijk voor jou het beste werkt? Dat is vooral een kwestie van uitproberen.

Dit blog is geschreven door Eva Hekman, werkzaam bij online video platform Blue Billywig

Lees ook:

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners