Veel kandidaten willen graag feedback ontvangen nadat ze een sollicitatiegesprek hebben gehad. De kandidaat weet dan meteen waar hij of zij zich op moet concentreren, of verder aan moet werken. En ook voor de recruiter is dit een kans: elke feedback is immers beter dan géén feedback te geven. En bovendien kun je er misschien zelf ook weer van leren.
Geef feedback, en je weet ook meteen hoe iemand op feedback reageert.
Zo schept goede feedback voor beide partijen aan tafel duidelijkheid voor het begin van de baan of bij het zoeken naar een andere baan. Daarnaast weet je als bedrijf neteen hoe de kandidaat op feedback reageert. Ook heel handig om te weten! Maar hoe doe je dat nou goed, feedback geven op een kandidaat? 5 tips.
#1. Wees specifiek en nauwkeurig
Als je de kandidaat geen heldere reden geeft over wat er wel en vooral wat er niet goed ging, raakt hij of zij alleen maar verward en geïrriteerd. Het is de bedoeling dat ze specifiek weten wat ze moeten verbeteren. Laat de kandidaat dus niet alleen maar weten dat ze veel fouten hebben gemaakt, maar ook welke. Anders ontneem je hen een kans om te leren.
#2. Maak geen vergelijkingen
Vertel kandidaten nooit dat ze niet zijn aangenomen omdat iemand anders beter was. Vooral niet als het gesprek een groepsinterview was. Het helpt ze niet bij verbeteren van zichzelf en het is zelden leuk om te horen dat andere kandidaten meer diploma’s of betere vaardigheden hebben. Bovendien zijn zulke oordelen meestal nogal arbitrair, en zullen kandidaten ze vaak niet geloofwaardig vinden.
Vertel kandidaten nooit dat ze niet zijn aangenomen omdat iemand anders beter was.
#3. Gebruik de sandwich-methode
Een van de meest populaire manieren om feedback te geven is om kritiek te verpakken tussen positieve punten. Geef eerst een compliment, geef dan verbeterpunten aan en sluit het af met een ander compliment. Deze manier is niet alleen populair, maar ook effectief. Zo voelt het toch wat minder ongemakkelijk of opgelaten om feedback te geven – en te krijgen.
#4. Geef suggesties over verbeteringen
Feedback zal pas echt nuttig zijn als er ook goede suggesties gedaan worden over hoe de kandidaat zich kan verbeteren. Het is belangrijk om te concentreren op hoe het beter kan en niet op wat er fout is gedaan. Als iemands presentatie-skills bijvoorbeeld wat minder zijn, geef dan verschillende suggesties en tips over hoe het beter kan.
#5. Bedank de kandidaat achteraf
Uiteindelijk wil je dat elke kandidaat een positieve ervaring heeft met jouw bedrijf en zich welkom voelt. Feedback geven is dus extra belangrijk. Het beste is om ze te bedanken voor hun tijd en voor hun interesse in het bedrijf. Voor kandidaten zijn sollicitatiegesprekken echt een big deal. Ze hebben er vaak veel moeite voor gedaan, en tijd in geïnvesteerd. Laat duidelijk merken dat je dat waardeert.