Gem. leestijd 3 min  1724x gelezen

5 dingen die opvielen in het Nationaal Salarisonderzoek

Ja, de nog steeds bestaande loonkloof tussen man en vrouw was gisteren groot nieuws. Maar er viel voor recruiters nog wel meer interessants op in het Nationaal Salarisonderzoek. Zoals deze 5 opmerkelijke feiten.

5 dingen die opvielen in het Nationaal Salarisonderzoek

Waar de gemiddelde man in Nederland bijna 39.000 euro verdient, is dit voor vrouwen ruim 5.000 euro minder (33.750 euro). Ondanks alle goede voornemens is de salariskloof dus nog steeds niet gedicht, zo blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair, in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit, waarvoor bijna 44.000 mensen een online vragenlijst invulden. Maar wat viel nog meer op in het onderzoek?

#1. Hoe hoger de opleiding, hoe groter de kloof

Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe groter de salariskloof. Op academisch niveau is het loonverschil tussen mannen en vrouwen zelfs zo’n 12.000 euro. Bij een hbo-diploma is dat gemiddeld ruim 8.000 euro.

#2. Hoe hoger de opleiding, hoe sneller de stijging

De salarissen zijn de afgelopen 2 jaar gemiddeld behoorlijk omhooggegaan, zo blijkt. Maar die stijging vindt vooral plaats onder hogeropgeleiden. Mensen met een mbo-opleiding profiteren niet. Sterker nog: hoewel de vraag naar mbo’ers stevig lijkt te stijgen, zijn ze in sommige gevallen qua salaris de afgelopen jaren erop achteruitgegaan.

Bij 72 procent van de mensen met een afgeronde academische studie is het salaris de afgelopen 2 jaar gestegen.

Bij 72 procent van de mensen met een afgeronde academische studie is het salaris de afgelopen 2 jaar gestegen. Op hbo-niveau was dat bij 64 procent van de ondervraagden het geval, bij mensen met een mbo-diploma slechts 53 procent. En van de mensen met alleen lager voortgezet onderwijs ging bij net iets meer dan de helft van de mensen het salaris een stukje omhoog.

#3. Krapte gaat aan vrouw voorbij

Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt zou je misschien over de hele linie een flinke loonstijging verwachten. Maar uit het onderzoek blijkt dit vooral een mannending te zijn: slechts 52,2 procent van de vrouwen zag het inkomen stijgen (tegen 61,2% van de mannen). En van de vrouwen zag 8,3 procent het salaris de afgelopen 2 jaar zelfs achteruit gaan (!) (tegen 5,5% onder de mannen).

1 op de 12 vrouwen zag het salaris de afgelopen 2 jaar zelfs achteruit gaan (!)

Daardoor lijkt de loonkloof dus zelfs alleen maar groter te worden. En het speelt al op jonge leeftijd. Vrouwen onder de 36 jaar verdienen nu 6,6 procent minder dan mannen. Dit was 2 jaar geleden nog 4,9 procent.

#4. 1 op de 8 zoekt actief andere baan

Van zowel de mannen als de vrouwen zegt 12 procent in dit onderzoek op zoek te zijn naar een andere baan. ‘Een beter salaris’ is hier voor beide groepen de meest genoemde reden, gevolgd door ‘meer uitdaging’.  Een ‘internationale loopbaan’ is voor beide groepen veel minder een ambitie. Handig om te weten als je mensen zoekt.

Redenen om van werkgever te veranderen (m/v)

#5. Mannen zeuren meer

Niet alleen qua salaris hebben vrouwen het nog steeds moeilijker op de arbeidsmarkt. Zo blijkt 22 procent van de vrouwen leiding te geven (tegenover 35% van de mannen). En slechts 64,1 procent heeft een vast contract (tegenover 72,2% van de mannen). Daarnaast draaien vrouwen ook meer uren. Mannen zeggen precies evenveel uren te werken als ze in hun contract hebben afgesproken, terwijl vrouwen in de praktijk 2 uur per week overwerken. Vrouwen blijken bovendien het idee te hebben dat ze meer werk moeten verzetten om dezelfde waardering en beloning als mannen te krijgen. En toch beoordelen mannen hun inkomen ook nog eens vaker als ‘onrechtvaardig’ (49,8 versus 43,3 procent).

Vrouwen hebben het idee dat ze meer werk moeten verzetten om dezelfde waardering als mannen te krijgen.

Minder uren maken, meer salaris, meer vaste banen, en tóch nog steeds meer ontevreden. Onze conclusie uit het Nationaal Salarisonderzoek kan niet anders zijn dan: wat er de afgelopen jaren ook veranderd mag zijn, mannen zeuren nog steeds meer dan vrouwen. En daar hebben ze ook nog eens opvallend groot succes mee…

Lees meer:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners