Gem. leestijd 3 min  4697x gelezen

3 redenen waarom je wervingsproces te lang duurt

3 redenen waarom je wervingsproces te lang duurt

Recruitmentprocessen duren wereldwijd gemiddeld steeds langer. Waar ligt dat aan? Aan 3 oorzaken.

Uit nieuw onderzoek van Glassdoor onder bijna 350.000 sollicitaties, getiteld Why is Hiring Taking Longer? blijkt dat een sollicitatie nu gemiddeld 3,3 tot 3,7 dagen langer duurt dan in 2010. Dit geldt eigenlijk voor de hele wereld, waarbij de Verenigde Staten met gemiddeld bijna 30 dagen nog het snelste zijn.

Waarom?

De grote vraag is natuurlijk: waarom is dat? Doen we beter ons best om goede mensen te selecteren? Of waren we 5 jaar geleden gewoon efficiënter? Onderzoeker dr. Andrew Chamberlain komt op 3 redenen die de lengte van je selectieproces bepalen.

#1. Je selectieproces is zwaarder geworden

Elke werkgever is tegenwoordig bezorgd over een bad hire. Om die te voorkomen worden steeds meer stappen in het selectieproces toegevoegd. Dat leidt tot de volgende vertragingen, zegt Glassdoor:

glassdoor langer

Volgens het onderzoek zijn er sinds 2010 een paar selectiemethoden sterk in opkomst. Waar 5 jaar geleden bijvoorbeeld nog maar 25 procent van de kandidaten een background check kreeg, is dat in 2014 opgelopen tot 42 procent. Ook vaardighedentests (van 16 naar 23%), drugstests (van 13 naar 23%) en persoonlijkheidstests (van 12 naar 18%) komen nu veel meer voor dan een paar jaar geleden. Met alle vertraging van dien in het selectieproces.

#2. Je industrie en bedrijfsgrootte spelen een rol

Het maakt nogal wat uit, aldus het onderzoek, in wat voor branche je actief bent. ‘Sommige typen werkgevers nemen veel meer tijd dan anderen. Overheden, zowel in Amerika als daarbuiten, doen er daarbij consequent het langst over, van 49 dagen in Australië tot 60 dagen in de VS’, aldus Chamberlain. Aan de andere kant staan franchise-werkgevers (zoals bij fastfoodrestaurants). Zij hebben gemiddeld maar 8 (Australië) tot 13 dagen (VK) nodig om iemand aan te nemen.

glassdoor groter langer

Ook de bedrijfsgrootte speelt een rol. Hoe groter het bedrijf, hoe langer het duurt voor een nieuwe kracht wordt aangenomen. Dat heeft met bureaucratie te maken, aldus Chamberlain, maar ook met een grotere specialisatie, en meer technische eisen bij grotere werkgevers.

#3. Je vacatures veranderen

Oja, natuurlijk, het maakt natuurlijk ook uit wat voor banen je te vergeven hebt. Het rapport laat zien dat een politie-officier of patentonderzoeker aannemen een héél lang traject is, terwijl een serveerster of bordenwasser in een mum van tijd wordt aangenomen.

glassdoor job titles

Volgens het onderzoek verklaart dat ook voor een deel dat het tegenwoordig gemiddeld langer duurt om een goede kandidaat te vinden. Het gemiddeld gevraagde niveau is gestegen, en bij hogere functies horen langere selectieprocessen, dus stijgen zo de procedurelengtes mee.

glassdoor trend landen

De takeaways?

Wat leren we hier nu allemaal van? In de eerste plaats dat er best elementen zijn in je sollicitatieproces waarop je als recruiter zelf invloed hebt, die het proces kunnen versnellen. In de tweede plaats dat het belangrijk is om aan kandidaten realistische verwachtingen voor te houden. Want alleen door realistische verwachtingen te managen kun je voorkomen dat je een slechte Candidate Experience levert. En dat kan dezer dagen weer zo op Glassdoor terecht komen…

Foto via Flickr.com

Meer over de Candidate Experience?

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners