Columnist Jeroen Riemeijer maakt zich druk om de jeugdwerkloosheid. Laten we geen nieuwe verloren generatie kweken, betoogt hij.
Jeugdwerkloosheid is een ramp voor de economie op langere termijn. Er ontstaat een hele generatie met een lekkere opleiding, maar zonder enige gerichte en relevante werkervaring. Een generatie die op den duur wordt ingehaald door een grote groep nog jongere jongelingen. Een generatie ook die totaal wordt genegeerd, want het dagelijkse nieuws meldt dat het goed gaat. En dus is het waar. ‘Veel jonge mensen vinden een baan. Er is slechts 7 procent werkloosheid’.
Theo Huppeldepup
Zijn het dan alleen de gasten met een moeilijk uitspreekbare en niet Nederlands klinkende voor- en achternaam die geen werk vinden? Welnee. Het is ook Hanneke Jansen, met een master in Internationaal Recht. En Theo huppeldepup met een afgeronde studie economie. En zo weten we allemaal wat het probleem is, maar draagt niemand een oplossing aan, of we steken de kop in het zand.
Opgehaald van tennis
Inclusief die werkeloze jonge gasten. Ook bij hen zie ik onvoldoende initiatief. Ze zijn opgegroeid in een wereld waarin alles werd gedaan en geregeld. Weggebracht naar een feestje, opgehaald van tennis en dat opstel maakt papa vanavond wel even voor je.
Handen teruggetrokken
En nu staan ze er alleen voor. Papa en mama hebben hun handen teruggetrokken, want ze moeten het zelf maar redden. Op je eigen benen staan. Zo denkt ook de overheid.
Schaatsen zonder stoel
Misschien moeten ze dan toch nog maar even worden geholpen, met een gerichte training. Een verplichte training, waarin hen wordt aangeleerd initiatief te nemen. Schaatsen, zonder stoel. Fietsen zonder zijwieltjes. Zoiets. Ga maar een keer op je bek, daar word je groot van en van vieze handen is nog nooit iemand dood gegaan.
Op je luie reet
Je kunt altijd blijven afwachten en op je luie reet blijven zitten, maar het resultaat daarvan is niet grappig. Zelf actie nemen is het credo. Gebruik je fantasie. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Kom op! Laat zien wat je kunt en ga je dan inderdaad een keer spijkerhard onderuit, dan zijn er altijd handen die je rechtop tillen. Let maar op…
Jeroen Riemeijer is zelfstandig HR-consultant. Hij is na een lange loopbaan bij Shell in 2011 gestart met InTransition, een verbond van bedrijven en specialisten gericht op het managen van alle consequenties van een reorganisatie.
Lees meer columns van Jeroen Riemeijer
- Waarom wordt er nog zoveel geprutst aan de sollicitatietafel?
- Columnist start petitie om jongeren meer kans te geven
- Hoe flexibilisering soms ongekende krachten losmaakt
- Wie durft er nog over salaris te beginnen?
- Waarom zijn recruiters toch steeds jonger?
- Abercrombie & Fitch: slegs vir lekkere jongelui
Foto via Flickr.com