Kamp je met een personeelstekort? Dan kun je natuurlijk bij het UWV aankloppen. Die zijn er immers voor om je daarbij te helpen. En ja, je kunt ook intensiever gaan werven, of met betere arbeidsvoorwaarden personeel proberen te lokken. Maar als dat niet helpt, dan heeft het UWV nog wel 27 tips voor je op een rijtje gezet. Deze hebben ze vervolgens verdeeld in 3 strategieën:
- het aantrekken van nieuw talent
- het anders organiseren van het werk
- het binden en boeien van medewerkers
Nieuw talent aanboren
Zo kunnen werkgevers op zoek naar nieuw talent binnen of buiten de eigen organisatie, aldus het UWV. Je kunt medewerkers binnen de organisatie scholen, of statushouders, werknemers uit het buitenland en mensen met een arbeidsbeperking aantrekken. En het helpt ook om voorbij het cv te kijken, en te letten op skills, competenties en talenten.
Het helpt ook om voorbij het cv te kijken, en te letten op skills, zegt het UWV.
Ook kun je kijken of je het werk anders kunt organiseren, raadt het UWV aan. Daardoor is er soms minder of ander personeel nodig. Je kunt zo bijvoorbeeld onnodige administratie schrappen of via technologie mensenwerk overbodig maken. Daarnaast kun je natuurlijk ook kijken of medewerkers meer uren willen én kunnen werken. En je kunt proberen mensen te ‘binden en boeien’ door aandacht te geven aan wat ze belangrijk vinden.
Waar zijn sourcing en referral?
‘Bovendien zijn tevreden werknemers de beste ambassadeurs om nieuwe werknemers aan te trekken’, stelt het bericht dat de bekendmaking van de lijst van 27 oplossingen vergezelde. En ook in het totaaloverzicht wordt er gesproken over mogelijke ‘aanbrengpremies’. Een mooie, maar tegelijk natuurlijk ook heel beperkte verwijzing naar het nut van referral. Inmiddels zijn er veel organisaties die ongeveer een derde van hun nieuwe medewerkers via de huidige medewerkers weten binnen te krijgen, al dan niet met rijkelijk beloonde referralprogramma’s. Gelukkig verwijst het artikel met de 27 oplossingen weer wel naar een eerder bericht op Werf&, ter inspiratie voor de Nederlandse werkgevers.
Zo’n 34,3% van de Nederlanders is afgelopen kwartaal benaderd voor een nieuwe baan.
Maar een andere omissie is misschien nog wel opvallender. Want waar is sourcing in het hele verhaal? Er zijn steeds minder mensen die uit zichzelf solliciteren, en steeds vaker worden vacatures vervuld doordat mensen hiervoor benaderd worden. Zo’n 34,3% van de Nederlandse beroepsbevolking is afgelopen kwartaal minimaal één keer benaderd door een bemiddelaar of werkgever voor een nieuwe baan, een nieuw hoogtepunt, aldus onderzoek van Intelligence Group. Dit vindt inmiddels plaats over de volle breedte van de arbeidsmarkt.
Basiszaken genegeerd
Maar in het overzicht van de 27 UWV-oplossingen ontbreekt daarvan ieder spoor. Opmerkelijk, reageert Intelligence Group-directeur Geert-Jan Waasdorp. ‘Zoals Einstein al zei: je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het zelf heeft veroorzaakt. Al is dat in deze misschien wel heel kort door de bocht. Maar ik zeg wel: als ik een wervingsprobleem zou hebben, zou ik eerst beginnen met betere vacatureteksten, een opleiding arbeidsmarktcommunicatie volgen, data verzamelen, referral en sourcen. Die basiszaken negeert het UWV nu. Terwijl ze wel zeggen onderzoek te hebben gedaan. Ik vraag me dan sterk af hoe dat onderzoek eruit heeft gezien…’
Voor de lijst met 27 oplossingen
Benieuwd welke 27 oplossingen voor het personeelstekort het UWV op een rijtje heeft gezet?
27 oplossingen