Gem. leestijd 2 min  421x gelezen

2,5 miljoen Europeanen willen best in Amsterdam werken

2,5 miljoen Europeanen willen best in Amsterdam werken

De regio Amsterdam heeft een uitstekend vestigingsklimaat voor bedrijven. Dat is te merken, want zo’n 2,5 miljoen Europeanen kiezen voor deze stad. Hiermee staat de hoofdstad op de 13de plek in de ranglijst voor meest favoriete plek om te werken en te wonen.

Dit blijkt uit data van De Global Talent Acquisition Monitor. Nederland heeft een goede infrastructuur (Schiphol, wegen, internet), ligt centraal, heeft een aantrekkelijk belastingklimaat, weinig corruptie, een efficiënt bankensysteem en is zeer veilig. Daarom hebben veel internationale bedrijven zich in Nederland gevestigd. In 2018 openden 153 buitenlandse bedrijven een nieuw kantoor in de Amsterdamse regio en 28 hiervan deden dit vanwege de Brexit. Dit zijn niet alleen Britse bedrijven, maar ook bedrijven uit andere delen van de wereld die in plaats van het Verenigd Koninkrijk voor de Nederlandse hoofdstad hebben gekozen. Dat is niet heel vanzelfsprekend, want Amsterdam heeft veel concurrentie van steden zoals Parijs en Berlijn.

Extra banen

De komst van de 153 bedrijven naar de Amsterdamse regio zorgt voor 4.170 extra banen in de komende jaren. De meeste bedrijven kwamen uit de sectoren Life Sciences & Health, ICT en de Creatieve Industrie. Dit komt grotendeels ook overeen met de favoriete sectoren van mensen die in Amsterdam zouden willen werken en sluit aan bij hun opleidingsachtergrond, zo blijkt uit de cijfers van GTAM.

Europese talenten kiezen voor Amsterdam om hun ervaring te vergroten

Verbeteren economische situatie

Als je als Amsterdams bedrijf Europees talent wilt aantrekken, is het belangrijk om te weten wat voor deze groep belangrijk is in de keuze voor een baan of stad. Op de eerste plaats kiezen Europese talenten voor Amsterdam om hun ervaring te vergroten. Daarnaast is er een aantal andere redenen die opvallen: het ontmoeten van nieuwe mensen, meer werkervaring opdoen en een internationale carrière starten. Ook zegt ruim een kwart (27%) van de mensen die in Amsterdam zouden willen werken dat de economische situatie in het eigen land een reden is om in het buitenland te gaan werken. Dat is flink meer dan gemiddeld (20%) voor Europeanen die in het buitenland willen werken. Deze reden wordt vooral genoemd door mensen uit Italië, Spanje en Oekraïne.

Verhuizen naar Amsterdam

Zo’n 40% van de Europeanen die in Amsterdam zouden willen werken, zou er vrijwillig voor kiezen om ook te emigreren. De meerderheid (60%) zou het liefst 3 jaar of langer in de hoofdstad willen wonen en werken. Vanwege de Brexit zijn er ook gedwongen verhuizingen van bedrijven, die veel impact hebben op het personeel. Zo verhuist in april 2019 het Europees Medicijnagentschap (EMA) naar Amsterdam. Hierdoor moeten 900 hoogopgeleide medewerkers ook mee verhuizen met hun gezin. In het geval van EMA helpt de overheid mee om de herplaatsing soepel te laten verlopen op het gebied van huisvesting, scholen, taal en zorg. Uit het onderzoek blijkt dat Europeanen die in Amsterdam willen werken en wonen het belangrijk vinden om eerst meer informatie te krijgen over de huisvesting. Daarnaast zijn ook de levensstandaard, de mogelijkheid om de taal te leren en de sociale omgeving belangrijke punten.

40% van de Europeanen die in Amsterdam willen werken, zouden ook vrijwillig emigreren

Opvallend is dat internationaal talent dat naar de Nederlandse hoofdstad verhuist, ruime definities heeft over reistijd. In Londen is een enkele reis woon-werk van ruim anderhalf uur heel normaal. Dat maakt het in Nederland mogelijk om in Amsterdam te werken, en in Bergen aan Zee of Wassenaar te wonen, waar ook internationale scholen zijn gevestigd.

Meer over de arbeidsmarkt in Amsterdam kun je lezen in het city rapport van Intelligence Group.

Lees ook:

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners