Whatsapp Vacature Service (Personato Werving en Selectie)

Met de Whatsapp vacature service ben je altijd en overal als eerste op de hoogte van de allernieuwste vacatures in jouw werkgebied. Lees de hele case van Personato Werving en Selectie die is ingezonden in de categorie Recruitment voor de Werf& Awards.

Case Personato Werving en Selectie

Omschrijving van de case

Als Personato zijnde zijn we altijd op zoek naar innovatieve methodes om nieuwe doelgroepen te bereiken. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen waarmee we onze klanten en kandidaten nog beter van dienst kunnen zijn.
Wij vinden de Whatsapp Vacature Service een perfecte aanvulling aan onze online marketing communicatiemix. Waarom? Whatsapp is de meest gebruikte app in Nederland. Consumenten houden van het gemak van de service en de snelle manier van communiceren via dit platform. Om op dit platform een rol te spelen en het ontvangen van vacatures nog eenvoudiger te maken voor onze kandidaten hebben we deze service bedacht. Via de Whatsapp Vacture Service kunnen we leden van de service binnen no-time de nieuwste vacatures aanbieden zonder dat deze kandidaten hier veel moeite voor moeten doen; ze ontvangen simpelweg een Whatsapp bericht op hun telefoon wanneer een nieuwe vacature op de website verschijnt. Bovendien hebben kandidaten de mogelijkheid om werkgebieden te selecteren waar zij graag vacatures van ontvangen. Op deze manier is de kandidaat altijd als eerste op de hoogte van de allerlaatste vacatures in zijn of haar werkgebied. Bij eventuele interesse kunnen ze via een simpele klik meer informatie opvragen en eventueel reageren.

whatsappserice2

Wat was de impact van de case?

Buiten de vele complimenten die we ontvangen hebben voor deze service levert het kwantitatief en kwalitatief gezien veel kandidaten op. Reeds vele mensen hebben zich inmiddels aangemeld voor de vacatureservice en ontvangen via deze weg steevast onze nieuwste vacatures.
Intern is de service ook met gejuich ontvangen. Naast de extra poule kandidaten voor onze consultants is de service voor hen ook een prettig extraatje om te kunnen vermelden in de communicatie richting (potentiële) kandidaten en klanten.
Het grootste en mooiste compliment kregen we misschien wel via concurrenten die via verschillende manieren probeerden informatie op te vragen over de service. Door bijvoorbeeld zichzelf aan te melden voor de service en undercover telefoontjes te plegen richting onze marketingafdeling met vragen over de service bleken zij toch wel erg benieuwd naar onze nieuwste aanwinst!

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

De Werf& awards zijn bedoeld voor cases die impact hebben gehad op de instroom van organisaties. Onze Whatsapp Vacature Service is hier een perfect voorbeeld van. De Whatsapp Vacature Service is een innovatieve ontwikkeling die past bij de tegenwoordige tijd en mindset van de consument. De service springt in op het meest gebruikte communicatiemiddel van kandidaten en heeft daardoor een enorm (potentieel) bereik en toegevoegde waarde aan ons vak.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

Michiel van Gog – Directeur Marketing en Sales Personato
Tom Goosen – Marketing Manager Personato
Willem Verheijen – Marketeer Personato
Joost Habraken – Marketeer Personato

Neal van den Eertwegh – Skindustries
Wireless Services

Ook kans maken op een Werf& Award?

Maak ook kans op een Werf& Award en stuur uiterlijk 29 april 17.00 uur jouw arbeidsmarktcommunicatie- of recruitmentcase in. Kijk voor meer informatie en om jouw case in te sturen bij Werf& Awards.

Steeds meer werving op eigen kracht door verhalen en social media (Rijksoverheid)

Met inmiddels meer dan 300 verhalen op de site en 100.000 volgers op onze social media kanalen, kunnen we steeds meer AMC-bereik realiseren op eigen kracht Lees de hele case van Rijksoverheid die is ingezonden in de categorie Arbeidsmarktcommunicatie voor de Werf& Awards.

Case Rijksoverheid

Omschrijving van de case

‘Elk nadeel heb z’n voordeel’. Niet alleen een Cruijff-uitspraak, maar ook op de arbeidsmarktpositie van de Rijksoverheid van toepassing. We hebben namelijk onze twee grootste problemen omgezet in een krachtige arbeidsmarktbenadering. De problemen zijn:
1. Te weinig mensen weten wat ze bij de Rijksoverheid kunnen doen op verschillende vakgebieden.

Als oplossing voor dit probleem laten we op de site werkenvoornederland.nl zo veel mogelijk mensen enthousiast vertellen over hun werk voor Nederland. Dit heeft tot nu toe geleid tot ruim 300 verhalen. In elk verhaal vertelt iemand over zijn of haar werk bij een onderdeel van de Rijksoverheid. Maar ook in elk verhaal zit als rode draad de bijdrage die deze persoon levert aan Nederland.

2. Het wordt in het huidige versnipperde medialandschap steeds moeilijker om doelgroepen te bereiken.
Dit is voor ons de reden geweest om te gaan bouwen aan een eigen bereik van actieve volgers op social media, zowel binnen als buiten de Rijksoverheid. We hebben inmiddels zo’n 100.000 volgers, die we allemaal zelf hebben moeten verdienen.

Met deze verhalen en deze verspreiding kunnen we steeds meer mensen gericht bereiken, met inhoud waarmee de Rijksoverheid in beeld komt bij meer mensen dan we alleen met vacatures zouden doen.
En de aantallen groeien nog steeds. Door steeds nieuwe verhalen te maken en te verspreiden, boren we weer nieuwe volgers aan. Zo kunnen we steeds meer kwalitatief bereik realiseren op eigen kracht. En kunnen we dus besparen op betaalde media-inzet.
De verhalen en het bereik zijn ook duurzaam. We mikken niet op eenmalig bereik, we willen content die zeker twee jaar meegaat.

ICT-KNMI

Wat was de impact van de case?

We richten onze arbeidsmarktcommunicatie echt anders in dan twee jaar geleden:

– Gemiddeld komen er in 2015 op werkenvoornederland.nl 240.000 bezoeken per maand. Het aandeel dat via onze social kanalen komt, is in 2015 gestegen van 10 tot 16%.

– Bij onze ICT-campagne van eind 2015 hebben we met 8% van het mediabudget voor social media meer dan 50% van het bezoek gerealiseerd.

– In april 2016 hebben we weer geworven voor het Rijkstraineeprogramma. In 2 weken zijn er 28.468 site-bezoeken geweest. De enige betaalde media-inzet is een gesponsorde Facebook-update geweest voor € 1481,-. Alleen al met deze update hebben we ruim 7.000 bezoekers gerealiseerd. Verder hebben we de werving alleen verspreid via onze eigen social kanalen.

– In juli 2015 heeft de werving voor het diplomatenklasje van Buitenlandse Zaken weer plaatsgevonden. Daarvoor werd ieder jaar een advertentie in een dagblad geplaatst. Eindelijk hebben we BZ overtuigd dat dat niet meer nodig was. We hebben het nu via onze social kanalen verspreid, en via de mensen van BZ. Met de helft van het mediabudget hebben we evenveel kwalitatieve sollicitaties (900+) gerealiseerd.

– We hebben een jaarlijkse wervingsvraag van de NVWA voor 30 dierenartsen sinds 2015 ondersteund met een verhaal op de site. Hiermee hebben we een zeer gericht extra bereik gerealiseerd van 4.885 pageviews. Recruiters van de NVWA meldden meer goede kandidaten op gesprek te hebben gehad dan voorgaande jaren, die allemaal het verhaal hadden gelezen.

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

Als Rijksoverheid slagen we erin om arbeidsmarktcommunicatie, content marketing en social media te combineren tot een efficiënte storytelling-strategie voor de arbeidsmarkt. Dat doen we niet omdat we graag zoveel mogelijk moderne woorden in onze strategie willen vermelden, maar omdat we er ook echt wervingskracht mee kunnen toevoegen aan onze vacatures.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

Rijksoverheid: Expertisecentrum Organisatie & Personeel, Team AMC

Alle 271 mensen van de ministeries, uitvoeringsdiensten en overige rijksonerdelen die hun mooie verhalen op de site vertellen.

Bureau: Kaliber

Prettig solliciteren met Taleo

apply-hereHet kan echt. Blijkt. Prettig solliciteren met Taleo als systeem.

Zoals trouwe lezers weten ben ik alles behalve fan van Taleo. Dat het aan de achterkant heel veel werk oplevert is nog tot daar aan toe, maar het feit dat de kandidaat een hele slechte ervaring krijgt is echt een probleem. Dit heeft tot gevolg dat je ten eerste de beste kandidaten wegjaagt, want die gaan zich niet eerst registeren en ten tweede dat je je organisatie neerzet als inflexibel en ‘systemen voor mensen’. Nu vinden sommige sollicitanten dat niet erg, maar velen ook wel.

Daarom was mijn eerste advies bij grote organisatie meestal: gooi Taleo eruit als je een wervingsprobleem hebt. Vaak een ‘onuitvoerbaar’ advies. Nu is er een andere oplossing voor en die komt van Nederlandse bodem. Textkernel biedt namelijk een prettige ervaring met Taleo integratie.

(meer…)

“you will never get a second chance to make a first impression” (Baker Tilly Berk)

Door het vernieuwde onboardingprogramma ontstaat vanaf de eerste werkdag het trotse gevoel om lid te zijn van de Baker Tilly Berk tribe! Lees de hele case van Baker Tilly Berk die is ingezonden in de categorie Recruitment voor de Werf& Awards.

Case Baker Tilly Berk

Omschrijving van de case

Omdat goede kandidaten recruiten in onze markt lastig is, is het belangrijk dat we alles in het werk stellen om nieuwe collega’s te vinden én om ze vanaf dag één een warm welkom te bieden, want ”you will never get a second chance to make a first impression”. Daarom hebben wij in mei 2015 ons onboardingproces onder de loep genomen. Voorheen werd tweejaarlijks het landelijke introductieprogramma georganiseerd. Dit kon betekenen dat nieuwe collega’s soms vijf maanden moesten wachten op hun introductie. Nieuwe collega’s werden door verschillende collega’s ingewerkt, hierdoor ontbrak uniformiteit en ging veel tijd verloren. Dit moet toch anders kunnen? Jazeker! Met ons nieuwe onboardingprogramma hebben nieuwe collega’s vanaf hun eerste werkdag toegang tot alle benodigde informatie, geldt een uniform inwerktraject en wordt een eenduidige boodschap voor alle nieuwe medewerkers uitgedragen. Hoe hebben wij dit bereikt? In september 2015 hebben wij het project ‘welcome on board’ opgestart en zijn wij een samenwerkingsverband aangegaan met Appical, een organisatie die een online applicatie levert die ervoor zorgt dat medewerkers op een interactieve wijze ingewerkt worden. Hier hebben wij onze eigen draai aangegeven. Vanuit verschillende disciplines in onze organisatie zijn content, filmpjes en beeldmateriaal ingezameld en opdrachten verzonnen. De benodigde informatie die voorheen versnipperd bij de nieuwe medewerkers terecht kwam bieden wij zo in één applicatie aan. Wij vinden het belangrijk dat alle nieuwe medewerkers zich direct welkom voelen. Zo kunnen ze het beste uit zichzelf halen en zijn ze snel inzetbaar, waar de klant vervolgens ook weer van profiteert. Als aanvulling op de applicatie staat op de eerste werkdag een welkomstbox klaar met allerlei producten die nuttig zijn (zoals een jack en een thermo mok). Een leuke bevestiging dat ze lid zijn van de Baker Tilly Berk tribe. Op 2 november 2015 is de applicatie live gegaan en zijn de eerste welkomstboxen uitgedeeld.

Jij-bent-goud-waard

Wat was de impact van de case?

Wij hebben heel veel positieve reacties gekregen op de tool en de welkomstbox, zowel van nieuwe als bestaande medewerkers. De welkomstbox geeft medewerkers een gevoel gelijk bij de club te horen en verhoogt het trotste gevoel dat ze deel uitmaken van onze organisatie. Het introductieprogramma hebben wij kunnen verkorten, hetgeen tijd en kosten bespaart, omdat medewerkers veel informatie zelf kunnen lezen in de tool. Hierdoor kunnen wij tijdens het introductieprogramma meer de nadruk leggen op het interactieve en verbindende gedeelte. Daarnaast zijn medewerkers sneller ingewerkt, waardoor ze sneller productief inzetbaar zijn bij onze klanten of voor de organisatie.
Van de nieuwe medewerkers krijgen wij veel positieve reacties op deze manier van inwerken, zie hieronder een reactie van een collega die door middel van de tool ingewerkt is:

“De beste tool om online nieuwe medewerkers kennis te laten maken met alle core business van Baker Tilly Berk zodat je meteen nog enthousiaster bent over waar je bent gaan werken en een praktische manier om iedereen qua organisatie & procedures wegwijs te maken. Daarnaast is het door de verschillende interactieve vragen en opdrachten echt leuk om te doen. Dit alles uiteraard ter voorbereiding op de introductiecursus! Daarnaast zorgt de welkomstbox voor een warm welkom. Je voelt je gelijk thuis bij de club en trots dat je voor deze organisatie mag werken!”

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

In twee maanden tijd hebben wij het onboardingproces aangepast en gezorgd dat nieuwe medewerkers eerder, efficiënter en op een leukere manier ingewerkt worden. Enerzijds zijn medewerkers daardoor sneller productief inzetbaar voor de organisatie, anderzijds voelen medewerkers zich direct welkom bij de club. Medewerkers voelen zich vanaf het eerste moment gewaardeerd. Dat werpt zijn vruchten af, want deze nieuwe collega’s vertellen dit tegen potentiële andere collega’s en in deze competitieve markt is dit een dubbele winst: het vernieuwde onboardingprogramma heeft zowel een positief effect op het vinden van nieuwe als het binden van bestaande medewerkers! Alleen al in ons introductieprogramma zien we de efficiency hiervan terug. Het programma hebben wij aangepast met drie uren meer interactie in plaats van klassikale training. Bovendien hebben we het totale programma met twee uren kunnen inkorten. Dat levert dus op meerdere fronten efficiency op.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

Het idee is ontstaan op de afdeling HR, die ook het project ‘welcome on board’ begeleid en opgestart heeft. De afdeling HR heeft het idee eerst geïntroduceerd bij het bestuur, omdat wij hun mening en commitment erg belangrijk vinden. Zonder draagvlak is het niet mogelijk om een dergelijke applicatie succesvol te introduceren.
Daarnaast is veel informatie uit de applicatie geschreven door de afdeling Communicatie en hebben verschillende disciplines binnen de organisatie informatie aangeleverd. Ook is de OR betrokken geweest. We hebben dus met veel bestaande collega’s gewerkt aan het binden en verwelkomen van nieuwe collega’s! Uiteraard heeft de externe leverancier Appical ons geholpen bij de implementatie van de tool en de inrichting hiervan. De nieuwe medewerkers zijn uiteindelijk de eindgebruikers. Met behulp van de feedback die wij van hen hebben ontvangen zijn inmiddels ook de eerste verbeterpunten doorgevoerd!

Global digital employer brand campaign Philips (Philips)

Lees hier de hele case over hoe Philips internationaal talent werft en de effectiviteit van haar wervingsactiviteiten meetbaar maakt. Lees de hele case van Philips die is ingezonden in de categorie Recruitment voor de Werf& Awards.

Case Philips

Omschrijving van de case

Centraal in de campagne staan de inspirerende verhalen van medewerkers. Zij vertellen over de visie en ambitie die Philips heeft om het leven van mensen te verbeteren en welke impact zij zelf hierop hebben;
• Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van connected light solutions, die niet alleen bijdragen aan het energie zuiniger maken van steden, maar vooral ook een bijdrage leveran aan de veiligheid en leefbaarheid in grote steden.
• Of door te werken aan medische oplossingen die chronisch zieken en ouderen in staat stellen langer en prettiger thuis te kunnen blijven wonen, maar toch die medische hulp te bieden die ze zo hard nodig hebben.
Dit is slechts een greep uit de 21 verhalen van medewerkers over de impact die zij hebben op het verbeteren van het leven van mensen. Doel van al deze verhalen is om kandidaten zich te laten inbeelden welk verschil zij kunnen maken om de kwaliteit van leven te verbeteren en vooral ook die kandidaten aan te trekken die impact willen en kunnen hebben. Zij die nog betere ideeën hebben dan De huidige oplossingen.
Daar zat ook de uitdaging, we wilden geen ‘standaard’ campagnemateriaal ontwikkelen, maar de authentieke verhalen vanuit de organisatie naar buiten brengen. Doelstellingen van de campagne waren zowel gericht op Employer Branding als op Job Marketing in ruim 30 landen. Door een slimme en zeer gerichte inzet van inspirerende verhalen op diverse digitale mediakanalen en de daarbij zeer gerichte (re)targeting van de doelgroep met een job marketing boodschap hebben de campagne zeer effectief gemaakt.

Philips11

Wat was de impact van de case?

• Impact op het aantal websitebezoekers & sollicitanten
Gedurende een periode van 9 weken hebben we ruim 21 miljoen individuen bereikt verspreid over ruim 30 landen. Zij hebben gemiddeld onze uitingen 12.2 keer gezien. Dit heeft geleid tot ruim 900.000 unieke bezoekers op onze eigen carrièrewebsite. Dit betekent concreet een verviervoudiging van het aantal bezoekers per maand, die gemiddeld ruim 5.58 minuten op onze website hebben doorgebracht. Dit heeft in totaal geleid tot ruim 5000 extra sollicitanten. De kosten per sollicitant zijn minder dan 50 euro en dan hebben we het positieve effect op het werkgeversmerk nog niet in ogenschouw genomen.

• Impact op het werkgeversmerk
De campagne heeft aantoonbare impact gehad op de mate van naamsbekendheid van Philips als werkgever. Het percentage dat aangeeft Philips als werkgever niet te kennen is gedaald van 44% naar 30%. Verder heeft de campagne een meetbaar positief effect op de mate waarin men bereid is bij Philips te solliciteren en als werkgever aan te bevelen.

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

Onze onderbouwing is drieledig:
– De combinatie van Employer branding en job marketing en complexiteit van een campagne op verschillende sociale kanalen waarbij kandidaten worden geretarget met relevant content en vacatures.
– We hebben een global campagne neergezet met lokale verhalen gericht op drie verschillende talent segmenten (bijvoorbeeld het verhaal van een sales manager die betrokken was bij de verlichting van een park in Zweden, of een blogger die vertelt over haar ervaringen met de Philips Airfryer in Kenya, of een Engineer die verteld hoe hij mee heeft gewerkt aan het design van de Philips Air Purifier in Shanghai).
– De combinatie van professionele content en authentieke content in de vorm van Google Hangouts waarbij business leaders en professionals vertellen over hun dagelijkse werkzaamheden, wat voor collega’s zij zoeken en de mogelijkheid om realtime vragen te stellen.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

– Tjeerd van den Berg
– Marieke Por
– Agencies:
– A Friend of Mine (ism Second Degree)
– Expand Online

Wervingscampagne (met focus op IT specialisten) (CBS)

De unieke betekenis van CBS is op een uiterst onderscheidende, van kilometers afstand herkenbare, eigen-zinnige en merk-waardige manier verbeeld. Lees de hele case van CBS die is ingezonden in de categorie Arbeidsmarktcommunicatie voor de Werf& Awards.

Case CBS

Omschrijving van de case

Het CBS staat aan het begin van een belangrijke vernieuwingsfase in zijn bestaan. Veranderingen gaan steeds sneller. Data worden belangrijker om beslissingen te kunnen nemen. We zitten midden in een Big Data revolutie. Dit biedt veel kansen voor het CBS om zijn waarde te vergroten naar alle stakeholders en zijn leidende positie en reputatie als onafhankelijke bron van informatie verder te versterken.

Met de nieuwe campagne wilde het CBS laten zien wat het als werkgever te bieden heeft. En daarmee ook zijn positie als aantrekkelijk werkgever naar (schaars IT) talent verder versterken.
De belofte aan talent kent 4 bouwstenen:
– Van betekenis zijn voor een bedrijf dat van betekenis is voor mens en maatschappij.
– Meebouwen aan en meegroeien met het nieuwe CBS in een belangrijke transitieperiode. Waar op alle niveaus innovatieve en ambitieuze vernieuwingsprojecten op stapel staan. Waar we in het hart van de wereld van datascience met technologie, creativiteit en vakmanschap gestalte geven aan het statistisch bureau van de toekomst.
– Geen gespreid bedje, soms een kronkelig pad met obstakels en avontuur onderweg. In alle opzichten een breed, uitdagend en dynamisch speelveld.
– Werken bij een aantrekkelijke topwerkgever.

Bovenstaande employer story is de basis van de creatieve campagne. Het design van de campagne is het vitale element van de campagne. We verbeelden de wereld van big data. Op de site, in films en waar mogelijk zien we de data ook stromen en bewegen. De kernrollen van het CBS; data verwerken, betrouwbare informatie bieden en data opslaan zijn verbeeld in de de 3 key visuals: trechter, vuurtoren en datarecorder.
Bij elkaar hebben we een unieke, eigentijdse, van verre herkenbare en inspirerende verbeelding gemaakt van waar het CBS in de kern om draait. Of, zoals we dat nastreven, een onvervreemdbare eigen-zinnige en merk-waardige stijl gevonden om het hart van het CBS te laten ervaren.

homepage-werken-bij-cbs-IT

Wat was de impact van de case?

De campagne is live vanaf februari. Vooralsnog zijn de wervingsresultaten binnen deze schaarse doelgroep zeer positief: ruim 9000 unieke bezoekers op de nieuwe campagnesite, hoge engagement in tijd en paginabezoek, 95 sollicitanten en de eerste hires zijn binnen.

Minstens zo belangrijk is de interne ontvangst van campagne. Mensen voelen de trots voor het CBS en de manier waarop we ons verhaal vertellen. We hebben de campagne in een aantal kick off sessies geïntroduceerd en daarmee medewerkers in hun rol als ambassadeurs van het CBS versterkt.

Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?

Er zijn meerder redenen waarom deze campagne een werf& award moet winnen
1. prachtige en inspirerende manier waarop het nieuwe verhaal van CBS wordt verteld en echt inbreekt op mogelijke ‘stoffige vooroordelen’
2. Een echte claim op een belangrijk gebied: big data. We zijn de eerste die met deze vormentaal manifest deze wereld naar ons toe trekken
3.In de drie iconische beelden wordt de rol en betekenis van CBS sterk neergezet: dataverwerker, betrouwbare informatievoorziener en dataopslag van Nederland.
4. Een campagne met enorm intern draagvlak versterkt de trots en betrokkenheid van CBS’ers van hoog tot laag in de organisatie. Hij ondersteunt ook de ambitieuze strategische agenda van CBS en de ambassadeursrol van medewerkers.
5. Een unieke campagne voor een uniek bedrijf. Er zijn weinig campagnes die van een kilometer afstand herkenbaar zijn.
6. Hij levert op: breekt in, valt op, en inspireert nieuw talent het verhaal van het CBS te verkennen en in contact te gaan.

Credits case

De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:

Bij het CBS: Karin van Kasteel, Sandra Duijndam, Jeroen Korteland
Bij ARA: Mike Demelinne, Ton Rodenburg, Jaap Toorenaar, Frank van Venrooij, Leon Bouwman, David van der Meijde (Welldone Pictures)

Ook kans maken op een Werf& Award?

Maak ook kans op een Werf& Award en stuur uiterlijk 29 april 17.00 uur jouw arbeidsmarktcommunicatie- of recruitmentcase in. Kijk voor meer informatie en om jouw case in te sturen bij Werf& Awards.

7 aandachtspunten voor een beter sollicitatiegesprek

Betere selectiegesprekken voeren? Let dan vooral op deze 7 punten. Ze kunnen je helpen wél de beste kandidaat boven te krijgen.

hr en selectieHet valt niet mee om de beste kandidaten te selecteren. In een nieuwe whitepaper heeft Compagnon 7 aandachtspunten en richtlijnen opgesteld om goed beslagen ten ijs te komen. Hierbij alvast een samenvatting:

#1. Weet wie je zoekt

De eerste stap in een geslaagd werving- en selectietraject: een goede beschrijving van de functie. Informatie daarover vind je bij de leidinggevende, naaste collega’s en vertrekkende medewerkers, met name degene die de functie vacant maakt.

Hoe beter omschreven wie je zoekt, hoe makkelijker het zoeken wordt. Daarbij gaat het om harde criteria (opleiding, werkervaring, kennis van de branche), maar ook om zachte (de competenties en het karakter van de medewerker).

#2. Doe het STARR

Wie een goed interview wil houden, kan dat het best ‘ervaringsgericht’ doen. De basisgedachte hierachter is dat ervaringen uit het verleden de beste voorspeller zijn voor toekomstig gedrag. De selecteur stelt dan dus geen fantasievragen, maar vraagt gericht naar ervaringen van de kandidaat. Dus niet: wat zou u doen met een boze/teleurgestelde klant? Maar wel: hoe hebt u de meest boze klant ooit te woord gestaan?

Dus niet: wat zou u doen met een boze klant? Maar wel: hoe hebt u de meest boze klant ooit te woord gestaan?

Door ervaringsgerichte vragen in plaats van fantasievragen te stellen, achterhaalt de selecteur het ‘kunnen’ (het in het verleden vertoonde gedrag) van de sollicitant, en niet het kennen of weten. En het beste kun je dit doen met behulp van de STARR-methodiek (wat staat voor: Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie). Daarmee krijg je niet alleen de geschiktheid van de sollicitant boven tafel, maar kun je ook het vermogen en de bereidheid om zich nog verder te ontwikkelen meten.

#3. Selecteer op lerend vermogen

In tijden van arbeidsmarktkrapte is een scherp beeld van het leervermogen (de leercompetentie) steeds belangrijker. Veel kennis en vaardigheden zijn immers snel te leren. En elke functie is dynamisch geworden: de competenties die vandaag nodig zijn, zullen over een jaar veranderd zijn, zoveel is zeker. Als de sollicitant blijk geeft te beschikken over het vermogen snel en adequaat ‘zaken’ tot zich te nemen, hoeft er bij een goed introductie- en opleidingsprogramma op lange termijn weinig mis te gaan.

compagnon 3

#4. Voer een wervend selectiegesprek

Een selectiegesprek is geen kruisverhoor; het gesprek moet zo wervend zijn dat de sollicitant zo enthousiast wordt (gemaakt) over de functie en de organisatie dat hij bij wijze van spreken aan het einde van het gesprek zijn handtekening onder het arbeidscontract zet. Dat begint al bij de vraag waar je de gesprekken voert, tot de sfeer in het gesprek. Een fijne Candidate Experience draagt altijd bij aan een stuk positieve Employer Branding.

#5. Voorkom selectiefouten

Er zijn talloze valkuilen in een werving- en selectietraject. Het is zaak je daarvan bewust te zijn en ze daarna zoveel mogelijk te vermijden. We noemen er een paar:

  • Overwaardering van zeldzame eigenschappen

Als een sollicitant aan de Olympische Spelen heeft meegedaan en solliciteert naar een functie als vertegenwoordiger, ligt hij – zonder dat het gesprek heeft plaatsgevonden – al een straatlengte voor op andere sollicitanten. Fout! Deelname aan een sportevenement zegt weinig tot niets over de kwaliteiten als verkoper…

  • Overwaardering van de functiezwaarte

Sollicitanten die hoge functies hebben vervuld worden door selecteurs vaak als ‘beter’ beoordeeld, zonder dat daar objectief aanleiding toe is. Deze selectiefout borduurt voort op het Halo-effect.

  • Stokpaardjes en spiegelen

Als een sollicitant in geuren en kleuren een onderwerp bespreekt dat de selecteur enorm aanspreekt, dan moet laatstgenoemde ervoor waken dat hij de sollicitant, zonder deze stevig aan de tand te voelen, als geschikt aanmerkt. Een sollicitant die een aantal overeenkomsten vertoont met de selecteur, kan eerder rekenen op sympathie en overwaardering.

  • Ervaring hebben is niet hetzelfde als ergens goed in zijn

Veel ervaring in het vak leidt vaak tot hoge waarderingen. Maar ergens ervaren in zijn, is niet hetzelfde als goed functioneren (in de toekomst). Veel in de keuken staan maakt nog geen goede kok. De wijze waarop hij heeft gekookt en gewerkt, is veel belangrijker. Het is zaak voor de selecteur dan ook vooral daarop te letten.

selectiegesprek

#6. De over-de-schouder-heen-kijk-techniek

Selecteurs kunnen (veel) vertellen over de organisatie en de functie, maar het is waardevoller als zij hier de sollicitant over bevragen. Bijvoorbeeld met vragen als:

  • wat weet u over onze organisatie en wat wilt u nog weten?
  • wat weet u over de functie en heeft u hier nog vragen over?

Zo leert de selecteur niet alleen hoe de kandidaat zich heeft voorbereid, maar ziet hij/zij ook hoe gemotiveerd de sollicitant is. Stelt de kandidaat alleen maar vragen over werktijden, auto van de zaak en salaris en geen vragen over de functie, markten, of collega’s, dan moet je je als selecteur afvragen of dit wel degene is die je zoekt.

#7. Doe de arbeidsproef

Bij een arbeidsproef verrichten sollicitanten, als onderdeel van de selectieprocedure, een aantal werkzaamheden van hun mogelijk toekomstige functie. Denk: docenten die proeflessen geven, of monteurs die een ochtend meesleutelen aan een auto.

De validiteit (voorspellende waarde) van een arbeidsproef is hoog

De validiteit (voorspellende waarde) van een arbeidsproef is hoog. In plaats van te luisteren naar de ervaringen van de sollicitant ziet de selecteur bij een arbeidsproef de sollicitant real life bezig. En dat zegt vaak heel veel over de mate van geschiktheid.selectiegesprek

Download de volledige whitepaper:

HR & Selectiegesprekken, 7 aandachtspunten

  • Of bekijk een van de andere gratis whitepapers in deze serie:

HR & Recruitment, 15 aandachtspunten

HR & Flex, 10 aandachtspunten