Zo ziet de evolutie van sollicitatiegesprekken eruit

Altijd gedacht dat sollicitatiegesprekken al eeuwenlang op dezelfde manier plaatsvinden? Niets ervan.

In een recente infographic laat Spark Hire mooi zien dat het niet altijd zo is geweest dat vragenstellers aan de ene kant van de tafel sollicitanten aan de andere kant proberen het hemd van het lijf te vragen.

#1. De oertijd en het begin van de beschaving

Zo leren we allereerst dat de Grieken en Romeinen helemaal geen vacatures hadden:

The-Evolution-of-the-Job-Interview-Infographic-972-1a

#2. De industriële revolutie

Daarna leren we dat in de industriële revolutie mensen nog makkelijk werden vervangen:

The-Evolution-of-the-Job-Interview-Infographic-972-1b

#3. Het eerste interview

En zo komen we bij 1921 – nog geen 100 jaar geleden dus – dat in deze infographic als geboortejaar van het sollicitatiegesprek wordt aangeduid. En waarin we verder leren dat niet alleen Google wel eens rare vragen stelde, maar dat Thomas Edison er ook wat van kon…

The-Evolution-of-the-Job-Interview-Infographic-972-1c

#4. Nieuwe technologie!

Daarna gaat het hard, aldus de infographic. De telefoon, en met name de komst van internet, veranderen solliciteren meer dan ooit. Assessmenttests gaan online, sociale media komen op, smartphones, de hele rataplan, alles wat solliciteren eigenlijk maakt tot hetgeen we nu kennen. En dat in zeg zo’n 25 jaar.

The-Evolution-of-the-Job-Interview-Infographic-972-1d

#5. Solliciteren anno nu

En zo komen we bij de dag van vandaag. Waarin video-interviews voor 60 procent van de werkgevers al de gewoonste zaak van de wereld blijken te zijn, en 55 procent hun beslissingen zegt te baseren op sociale media. En oja, waarin 25 procent ook nog eens iets met games wil doen in het selectieproces.

The-Evolution-of-the-Job-Interview-Infographic-972-1e

#6. De toekomst

Zijn we er dan? Welnee, joh. More is yet to come, aldus de infographic, much more. Denk: stemanalyse. Denk: Star Trek-achtige hologram-interviews. Denk: een sollicitatiegesprek via je smartwatch, terwijl je op de trein staat te wachten. Het kan niet op. Maar één ding staat voor Spark Hire als een paal boven water: veranderen gaat het, al zal het interview volgens hen hoe dan ook een centrale rol blijven spelen in het selectieproces…

The-Evolution-of-the-Job-Interview-Infographic-972-1f

illustratie boven via Flickr.com

En de bronnen die ze gebruikt hebben voor de infographic:

The-Evolution-of-the-Job-Interview-Infographic-972-1g

 

Benieuwd naar je eigen stereotypes? Voer eens een gesprek in het donker

Een selectiegesprek voeren in het donker? Het is een methode die weinig recruiters in het dagelijks leven zullen gebruiken, maar nu krijgen ze dan toch de kans.

Op 5 juni vindt in poppodium Victorie in Alkmaar een evenement plaats waarbij sollicitanten en recruiters een gesprek kunnen houden zonder dat ze elkaar kunnen zien.

Selecteren zonder vooroordelen

Het evenement is onderdeel van de campagne Selecteren zonder vooroordelen, een initiatief van Art. 1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord.

vooroordeel vrij

Beter bedrijfsresultaat

De campagne is bedoeld om onbewuste vooroordelen tijdens sollicitatieprocedures onder de aandacht te brengen. Naast de sollicitatiegesprekken in het donker zijn er ook trainingen voor recruiters, waarin ze kunnen leren om te gaan met hun eigen stereotypes en vooroordelen. Die (gratis) training vindt 5 juni plaats, maar ook op verzoek, op andere locaties, op andere data. ‘Want als kandidaten enkel op competenties worden beoordeeld, levert dat uiteindelijk een beter bedrijfsresultaat op’, stelt Luc Hofmans, directeur van het Art 1.-Bureau.

Nederland Vooroordeelvrij

Het evenement in Alkmaar op 5 juni geldt als aftrap van het bredere platform Nederland Vooroordeelvrij, waarop alle ‘vooroordeelvrije initiatieven’ in Nederland verzameld gaan worden. Werkgevers die deelnemen aan de training Selecteren zonder vooroordelen en zich regelmatig laten toetsen op hun aannameprocedure, kunnen zich hier profileren als maatschappelijk verantwoorde ondernemer, aldus Luc Hofmans: ‘In een tweejaarlijkse onderzoeksmonitor die we samen met de Leidse faculteit Sociale Psychologie opstellen, volgen we de vorderingen van de ondernemers op gelijke kansen – op een personeelsbestand dat een afspiegeling is van de samenleving.’

nederland vooroordeelvrij

Inschrijvingen nog welkom

Het kan ongetwijfeld een interessant experiment zijn, dat solliciteren in het donker. Zou het echt andere kandidaten opleveren? En hoe meet je dat dan precies? Voorlopig is het animo echter nog wel beperkt. Onder ‘Deelnemende vacatures’ staat er op de site slechts 1 vermeld: de functie van Stagiair(e) Marketing & PR bij – jawel – poppodium De Victorie zelf. Maar goed, je eigen vacature aanmelden is dus nog mogelijk. En voor je het weet, voer ook jij je volgende recruitmentgesprek zonder dat je je kandidaat in de ogen kunt kijken. Spannend….!

Foto via Flickr.com

Marko Hol: Partner

Oude situatie

Oude functie : Partner
Oude werkgever FellowsGroup

Nieuwe situatie

Nieuwe functie : Partner
Nieuwe werkgever : Sterksen

Ingangsdatum : 1 april 2015

Als partner en directielid meebouwen aan de ambitieuze doelstelling van Sterksen. Sterksen heeft een leidende positie in gespecialiseerde recruitmentservices o.a. op het gebied van RPO (Recruitment Process Outsourcing).

Van Doorne-gate: hoe een foute grap zich ineens tegen je kan keren

Het is nu al dé rel van het jaar in arbeidsmarktcommunicatieland: de (behoorlijk mislukte) poging tot humor van advocatenkantoor Van Doorne.

Als het doel was aandacht te krijgen, dan is het in elk geval gelukt. De boodschap: ‘Je ziet je familie nooit meer, maar hé, dan werk je wel bij Van Doorne’. Subtiel is anders, maar hé, wie heeft ooit gezegd dat juristen humor hebben?

Maar goed, de bekende internetadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm pikte hem op, uit een magazine van het Amsterdamsch Studenten Corps:

En toen waren de makers van Fokke & Sukke (zelf ook alle drie oud-leden van het ASC) er als de kippen bij om de campagne op de hak te nemen:

Daarna ging het snel. Das Kapital deed ook nog een duit in het zakje, onder meer met een interne mail aan alle medewerkers van het bureau. Geen Stijl deed ook nog even mee. En ook de ‘grote’ traditionele media doken erbovenop. Zoals de Telegraaf, NRC en het Parool. Een heus (internet)relletje was geboren. En ook de photoshoppers sloegen gretig hun slag:

Of deze, ook mooi:

Zo bleek het kantoor ineens een concept in handen te hebben waarop talloze variaties mogelijk bleken. Je kunt zeggen wat je wilt, maar die slogan, die blijft dus nu ineens wel hangen. Of het tot sollicitaties geleid heeft, is nog niet bekend. Maar er was gelukkig al wel iemand bij Van Doorne die géén weekend had, en besloot toch maar te reageren. Hugo Reumkens tweette in elk geval dit:

Hé, Hugo Reumkens? Was dat niet de man over wie we een paar maanden geleden nog uitgebreid in het Financieele Dagblad konden lezen? De man die onder de kop ‘Ruim baan voor de creatieve geest’ mocht vertellen dat ’empathie, inlevingsvermogen’ tegenwoordig ‘het geheime wapen van de succesvolle advocaat’ is. ‘Door je beter te verdiepen in de ander, kun je op veel terreinen grote slagen maken’, zei hij begin mei nog in mooie volzinnen tegen de dienstdoend FD-journalist. En ja, daar heeft hij ook vast gelijk in. Maar beste Hugo, waarom je dan niet wat meer verdiept in de ander en in de samenleving voordat je een arbeidsmarktcampagne opstart?

Doe mee aan de bootcamp

Weten wat wél leuke manieren zijn om de beste medewerkers voor uw organisatie te werven? Leer het op de eerste Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie. Update uw kennis en ga direct aan de slag voor uw eigen organisatie.

Robots nemen ons werk over, verwacht merendeel werknemers

In 2030 hebben zelflerende en -denkende robots voor meer dan 80 procent het werk binnen de IT-sector overgenomen.

robot 3Dat verwacht 58 procent van de nu werkzame IT’ers. Onder jongeren (<30 jaar) verwacht zelfs 70 procent dat de robots het werk gaan doen dat ze nu zelf doen. Ook in de olie- en gassector en in de sector Engineering & Technology verwacht een merendeel van de werknemers dat robots het werk voor een groot deel gaan overnemen.

Niet makkelijker

Dat blijkt uit een onderzoek van recruitmentorganisatie Hays naar de arbeidsmarkt van de toekomst, waarvoor zo’n 400 mensen kwalitatief zijn bevraagd. De meerderheid verwacht niet dat de komst van de robots het werk makkelijker maken of dat zijn of haar baan in 2030 is verdwenen. De meesten verwachten daarentegen wel te werken op projectbasis, en niet langer op basis van een vast contract.

Doorbraken

‘In alle drie de sectoren volgen technologische doorbraken zich in rap tempo op’, zegt Robert van Veggel, managing director van Hays Nederland. ‘Denk aan de inzet van nieuwe slimme systemen, zoals AI (kunstmatige intelligentie, zelflerende geautomatiseerde kennissystemen), robotisering van productie, versmelting van bio-, nano- en high tech en de komst van 3D én 4D printing. Dit heeft een gigantische impact op de banen van de toekomst.’

Wie doet volgens het onderzoek naar verwachting het werk in 2030?

  • Robots nemen veel van de fysieke en virtuele productie over. Zo nemen in de olie- en gassector op afstand bestuurde (nano)robots de exploratie en exploitatie over, is de verwachting.
  • Het routinematige ontwikkelwerk en programmeerwerk wordt naar verwachting overgenomen door specifiek ontwikkelde AI-systemen.
  • De werknemer focust zich met name op de ontwikkeling en aansturing van systemen en robots.

Positief gestemd

Ondanks de robots, zijn de respondenten over het algemeen wel positief gestemd over hun baan: 60 procent verwacht niet dat in 2030 een groot deel van de banen verdwijnt. De professionals geven in meer opzichten blijk van zelfvertrouwen: zo verwacht ook 60 procent niet dat in 2030 een groot deel van de banen in de eigen sector verdwijnt en 70 procent geeft aan zich niet bedreigd of gepasseerd te voelen door jong talent of nieuwkomers.

robot 2Wat verwachten ze in de IT-sector? 

De top-drie van opvallendste verwachte ontwikkelingen in de IT-sector in 2030:

  1. Verdere robotisering van de productie (64%)
  2. Big Datatoepassingen (58%)
  3. Versmelting van bio, nano en high-tech (50%).

Verdere verwachte ontwikkelingen in de IT-sector:

Volgens bijna de helft gaat cybercrime grote invloed hebben.

  • Bijna 65% denkt dat kunstmatige intelligentie volledig is doorgebroken in 2030.
  • Volgens bijna de helft gaat cybercrime grote invloed hebben.
  • In 2030 zijn beroepen in alle verschillende disciplines – van arts tot zoöloog – een vorm van toegepaste IT, zegt ruim 60%.
  • In 2030 zijn weerstand vanuit privacyoverwegingen en angst de grootste remmers van innovatie binnen de IT-sector, denkt driekwart van de ondervraagden.

Benieuwd naar de verwachtingen in de andere sectoren?

Check het onderzoek.

Glassdoor komt naar Nederland

Het is officieel: Glassdoor komt naar Nederland.

De site glassdoor.nl is vanaf vandaag live. De van oorsprong Amerikaanse site, waar mensen een boekje kunnen open doen over hun werkgever, heeft nu al zo’n 3.000 Nederlandse werkgevers op de site staan. Nog niet eerder was dat aantal zo hoog voorafgaand aan lancering in een land.

Half miljoen reviews

Vorig jaar ging Glassdoor ook al van start in Engeland, Frankrijk en Duitsland. De site is opgericht in 2007, ging live in 2008 en telde vorig jaar al ruim een half miljoen reviews van met name Amerikaanse werkgevers.

Nu ook in Nederland

De start in Nederland betekent vooral dat de site nu ook in het Nederlands beschikbaar is, dat de extensie .nl live is, en dat er iOS en Android-apps worden gelanceerd. Al in 2013 stonden er immers reviews van tal van Nederlandse werkgevers op. De Nederlandse lancering van Glassdoor is natuurlijk wel grote concurrentie van eerdere écht Nederlandse initiatieven als Jobsome (dat de ambitie heeft de ‘Iens’ van de arbeidsmarkt te worden), 360inc (inmiddels verdwenen) en FNV-initiatief RateYourCompany.

Carrièreplatform

Begin dit jaar investeerde onder andere Google nog 70 miljoen dollar in deze start-up, die zich nadrukkelijk profileert als carrièreplatform. Werkzoekenden kunnen er in Nederland terecht voor ruim 80.000 vacatures en bedrijfsprofielen van ruim 3.000 werkgevers, waaronder grote bedrijven als TomTom, Booking.com, ING en Philips. De bedrijfsprofielen bevatten onder meer beoordelingen van bedrijven, ceo’s en sollicitatiegesprekken, secundaire voorwaarden, salarisinformatie en kantoorfoto’s, aangeleverd door de medewerkers zelf.

Baan om van te houden

tico andrea‘Wij zijn ervan overtuigd dat we, door waardevolle informatie aan te bieden, mensen kunnen helpen bij het vinden van een baan waar ze echt van houden. En het werkt ook omgekeerd: bedrijven kunnen op die manier veel effectiever personeel werven’, aldus Tico Andrea, productmanager van Glassdoor Nederland (foto via LinkedIn).

Gratis toegang

Wie zelf iets bijdraagt, krijgt gratis toegang tot alle gegevens in Glassdoor. De vacatures zijn altijd door iedereen op te vragen. Er is geen enkel ander banenplatform dat vacatures combineert met deze diepgaande informatie over specifieke banen bij bedrijven, aldus Andrea. ‘Transparantie op het werk is belangrijk; ruim een derde van de werknemers in Noord-Europa geeft in onderzoek aan dat hun werk niet voldoet aan de verwachtingen die tijdens de sollicitatie zijn gewekt.’

Werkgevers

Voor alle werkgevers in Nederland biedt Glassdoor op dit moment een gratis werkgeversaccount aan. Met dit account krijgt een officiële vertegenwoordiger van het bedrijf niet alleen toegang tot relevante werkzoekenden, maar ook inzichten en analyses over alles wat van invloed is op de wervingsprocedures en de reputatie van een bedrijf. Werkgevers kunnen met een account ook antwoorden op beoordelingen van het bedrijf, beoordelingen markeren die mogelijk ongepast zijn en realtime-updates plaatsen op hun profielpagina’s.

Enige opmerkelijke cijfers over Glassdoor

  • De Glassdoor-gemeenschap bestaat uit meer dan 30 miljoen leden uit 190 landen.
  • Bijna 50% van de maandelijkse bezoeken aan de site komt vanaf een mobiel apparaat.
  • Glassdoor bevat meer dan 8 miljoen bedrijfsbeoordelingen, salarisrapporten, beoordelingen van sollicitatiegesprekken, overzichten van bijkomende voordelen en foto’s, over meer dan 400.000 ondernemingen.
  • De gemiddelde bedrijfswaardering op Glassdoor is 3,2 (op basis van een 5-puntsschaal, waarbij 1 zeer ontevreden is en 5 zeer tevreden).
  • De gemiddelde ceo-waardering op Glassdoor is 69% positief (31% negatief).
  • 70% van de werknemers beoordeelt hun baan en onderneming met ‘OK’ of ‘tevreden’.
  • De meeste werkzoekenden lezen 4 tot 7 beoordelingen voor ze zich een mening over de onderneming vormen.
  • Meer dan 2.100 cliënten en partners gebruiken Glassdoor actief voor hun wervingsactiviteiten en om zichzelf als werkgever op de kaart te zetten.
  • 90% van de werkzoekenden zegt het werkgeversperspectief nuttig te vinden bij het zoeken van informatie over banen en ondernemingen.

Lees meer over Glassdoor:

 

Eelco ter Horst: Commercieel Directeur / eigenaar

Oude situatie

Oude functie : Senior Accountmanager
Oude werkgever Creditsafe Nederland B.V.

Nieuwe situatie

Nieuwe functie : Commercieel Directeur / eigenaar
Nieuwe werkgever : Nicca

Ingangsdatum : 1 mei 215

Opzetten inkoop combinatie specifiek voor de Commerciële Arbeidsbemiddeling Branche.

Talent schaars? Welnee joh, in andere landen is het veel erger

Nederland hoort wereldwijd tot de landen waar werkgevers het minste moeite hebben om het juiste talent te vinden. 

Er mag in Nederland volop geklaagd worden over het tekort aan goede ICT’ers en technici, dat is bepaald geen typisch polderprobleem. Ook elders in de wereld is het aantal vaklieden dungezaaid, blijkt uit de jaarlijkse Talent Shortage Survey van Manpower, waarvoor ruim 41.700 hiring managers in 42 landen zijn ondervraagd.

manpower 4

Verdrievoudigd

Van alle respondenten zegt 38 procent dat ze moeite hebben om de juiste medewerkers te vinden. In Nederland is dat ‘slechts’ 14 procent, al is dit wel een verdrievoudiging ten opzichte van 2014, toen nog maar 5 procent van de respondenten zei moeite te hebben vacatures te vervullen.

manpower 5

Waar zijn de goede Grieken?

Met die 14 procent hoort Nederland bij de onderzochte landen met de mínste moeite om talent te vinden, samen met Spanje, Engeland en Ierland. In Japan, Peru, Hongkong, Brazilië, Roemenië en – opvallend genoeg – Griekenland klagen de werkgevers het meest over het vinden van de juiste mensen.

manpower

Effect op Nederland

Volgens Jilko Andringa, managing director van Manpower Nederland, raken de tekorten over de grens op een gegeven moment ook de Nederlandse arbeidsmarkt. ‘De grootmachten en landen die voorop lopen als het gaat om technische ontwikkelingen kampen met een groot tekort aan geschikte werknemers. Die effecten merken we op termijn mogelijk ook in Nederland.’

manpower 2

Ruimte voor groei

‘De economie trekt aan en er komt ruimte voor groei, ontwikkeling en innovatie bij bedrijven’, aldus Andringa. ‘Daarom zal ook de vraag naar talent toenemen in Nederland. Kijkend naar andere landen kunnen we constateren dat het tekort aan talent niet morgen verdwijnt en alleen maar toeneemt. Organisaties moeten hier hoe dan ook rekening mee houden, ook al voelen we de pijn in Nederland nu misschien nog niet.’

manpower 3

Lees meer over schaarste:

Foto via Flickr.com

 

In een dag meer resultaat halen uit LinkedIn

Ruim 5,3 miljoen Nederlanders op LinkedIn

Daarmee is het online business netwerk niet meer weg te denken uit het Nederlandse bedrijfsleven. Voor recruiters betekent LinkedIn een eindeloze bron van actuele en uitgebreide cv’s. Meer dan dat, biedt het inzicht in de relatienetwerken waarmee mensen en bedrijven met elkaar verbonden zijn. Maar het is ook een nieuwe wereld met andere wetten dan cv-banken en vacaturesites. Je aanmelden en afwachten tot de kandidaten binnenstromen is niet genoeg.

1 op de 5 vacatures via LinkedIn vervuld

Dit jaar noemt 80% van de recruiters LinkedIn als belangrijkste wervingskanaal, 1 procentpunt meer ten opzichte van 2014. Ook als het gaat om (gepercipieerde) effectiviteit scoort de sociale netwerksite het hoogst. en recruiters vinden het netwerk ook steeds effectiever om goede mensen te werven. Gemiddeld 1 op de 5 vacatures vullen recruiters in door LinkedIn te gebruiken. Daarmee verdringt LinkedIn alle andere wervingskanalen.

Kortom, werven via LinkedIn biedt uw organisatie ongekende mogelijkheden. Maar dan moeten uw recruiters die mogelijkheden wel kennen. En benutten! Hoe? Door middel van de intensieve, effectieve masterclass Recruitment via LinkedIn.

Deze vernieuwde workshop – die al sinds 2008 wordt gegeven – bevat nu nog meer slimme zoektechnieken en bewezen effectieve contactmethoden. Ook geschikt voor de ervaren gebruiker!

De masterclass wordt gegeven door expert Jacco Valkenburg

Jacco Valkenburg is auteur van het boek “Recruitment via social media” en werkte als recruiter voor onder meer KPN, TomTom, ING, Canon, Clifford Chance, Cisco Systems, T-Mobile en Raet.

Open inschrijving

Datum
Locatie
Groepsgrootte
Duur
Prijs
Optioneel
: 3 juni 2015
: Den Haag
: Maximaal 10 deelnemers
: gehele dag, 10:00 tot 17:00 uur
: € 498,- per deelnemer inclusief lunch en cursusmateriaal (boek)
: Actieprijs inclusief iPad € 798,- excl BTW. Optie vermelden bij inschrijving

 

Recruitment via Sociale mediaMeer informatie en inschrijven via Recruiter University. U krijgt dan het boek Recruitment via sociale media cadeau!

 

 

9 stappen om tot betere sollicitatiegesprekken te komen

Betere sollicitatiegesprekken, met betere kandidaten tot gevolg? Het is mogelijk, zegt consultancybureau DDI. Als je hun 9 stappen maar volgt.

Ieder aanname is ‘a million-dollar‘-beslissing, zegt het bureau. Het sollicitatiegesprek is daarmee het duurste gesprek dat een manager ooit kan voeren. Maar tot twijfel leidt dit zelden: interviewers zijn over het algemeen juist zeer tevreden met de manier waarop ze die gesprekken voeren. Van de interviewers zou 87 procent denken dat ze op basis van een sollicitatiegesprek de juiste beslissing kunnen maken en daarom geen reden zien tot verandering.

46% faalt

Maar ander onderzoek laat een heel ander beeld zien. Hieruit blijkt dat 46 procent van de aannames faalt in het eerste jaar. En slechts 20 procent boekt groot succes. En de belangrijkste reden voor dit falen? Overmatig zelfvertrouwen van hiring managers, en overschatting van hun gave om talent te identificeren tijdens een interview.

9 stappen

Het ís ook niet makkelijk, in een sollicitatieprocedure de juiste kandidaat eruit pikken. Maar, zegt DDI, als je talent belangrijk vindt, móét je ook kritisch naar je interviewproces kijken en het zien als cruciaal voor je bedrijfsvoering.

Het bureau onderscheidt daarvoor 9 stappen:

#1. Benoem een programmamanager om de verandering te begeleiden

Zo’n manager moet

  • het interviewsysteem ontwerpen, inclusief het ideale aantal en de ideale lengte van een sollicitatiegesprek
  • een communicatiestrategie op poten zetten die alle stakeholders bereikt
  • een implementatieplan opstellen
  • een enthousiasmerende, kostenefficiënte en effectieve training opzetten, en
  • metrics definiëren waarmee je kunt bepalen of het systeem een succes is (of niet)

#2. Definieer succesprofielen voor je kritische functies

Benoem de competenties, persoonlijke vaardigheden, kennis en ervaring die een individu moet hebben om een belangrijke functie of rol te kunnen vervullen. Focus je sollicitatievragen vervolgens ook op deze succesprofielen. Uit eerder DDI-onderzoek zou blijken dat organisaties die met zulke goed gedefinieerde succesprofielen werken een twee keer zo grote kans hebben om meer kwaliteit binnen te halen dan de concurrentie.

#3. Gebruik een consistent proces voor álle interviews en álle kandidaten

Laat je sollicitatiegesprek niet te veel afhangen van toevallige omstandigheden, maar benader het als een gestructureerd proces. DDI zegt dat uit onderzoek blijkt dat de beste interviewprocessen in elk geval het volgende doen:

  • Het materiaal van de kandidaten goed bekijken voorafgaand aan het interview
  • Een gestructureerde gedragsbenadering volgen voor het interview
  • De aldus verkregen data evalueren volgens consistent toegepaste richtlijnen
  • De data integreren die eventuele andere interviewers hebben verzameld en op basis daarvan een beslissing nemen

#4. Maak data-integratie een prioriteit

Als je niet de enige bent die de interviews doet, is het cruciaal dat alle interviewers op dezelfde manier hun data verzamelen. Het blijkt niet alleen de beslissingen duidelijk te verbeteren, het laat ook zien of er een cultural fit is, en versterkt bovendien de interviewvaardigheden van de interviewers.

#5. Train de interviewers

Geef iedereen die sollicitatiegesprekken doet de volgende kennis mee:

  • Gedragsinterviews leveren niet alleen de beste validiteit, maar ook de beste candidate experience.
  • Data delen met andere interviewers in een gestructureerde sessie zal de accuraatheid van de interviews twee tot drie keer vergroten
  • Interviewkwaliteit gaat níet over de vragen – het gaat over de vaardigheid van de interviewer
  • Ongetrainde interviewers zullen falen – net als de mensen die ze aannemen
  • Training die niet leuk is, zal ook falen
  • Oefening baart kunst. Training zonder oefening is zinloos
  • Interviewers moeten leren hoe ze data moeten lezen en evalueren
  • Weten hoe iemand te interviewen naar een match op waarden, cultuur, job- en organisatiefit verbetert de kwaliteit van de aannames significant

#6. Maak je systeem maatwerk voor jouw organisatie

Een gestandaardiseerde interviewmethode is nog geen standaardmethode. Omdat elke organisatie anders is, moet ook elke methode dat zijn. Of het nu gaat om succesprofielen, interviewrichtlijnen, gepersonaliseerde training of communicatie met de kandidaten.

#7. Train je interviewers op verschillende plekken en manieren

Interviewers hebben dus training nodig. Maar niet iedereen traint op dezelfde manier. Bied de training dus aan op verschillende manieren: in de klas, via het web, via simulaties, al dan niet geautomatiseerd.

#8. Zie training als een reis, niet als een evenement

Goed interviewen valt te leren, maar met één training ben je er niet. Zorg dus dat er een permanente leercyclus komt, met een feedbackmethode, die onder meer reflecteert op hoe de data zijn verzameld en gedeeld.

#9. Meet de impact van de verandering

Meet de resultaten van je inspanningen. Moeilijk? Klopt, maar je kunt wel degelijk kijken hoe je proces verbetert. Bijvoorbeeld door je quality-of-hire te volgen, de efficiëntie van je aannameproces, de verloopcijfers, de time-to-productivity en de klanttevredenheid.

Conclusie

Het is natúúrlijk – meer dan een beetje – een verkooppraatje van DDI, dat zichzelf dolgraag profileert als deskundige op interviewgebied en nog veel liever zijn trainingen verkoopt aan recruiters. Maar het bedrijf claimt aan de andere kant ook opvallende resultaten:

  • 5 keer beter talent kunnen identificeren
  • 42% minder verloop
  • 34% stijging in klanttevredenheid

En dat zijn natuurlijk cijfers die – ook zonder inmenging van DDI – voor iedere recruiter de moeite waard zijn. Want zomaar denken dat je zelf de beste interviewer ter wereld bent, tja, zeg nou eens eerlijk: is er niet een piepklein kansje dat dat misschien een gevalletje overschatting is…?

Meer lezen? De link naar de download.

Foto via Flickr.com

Sterksen versterkt zich op RPO-gebied met FellowsGroup

Recruitmentspecialist Sterksen heeft collega-RPO-dienstverlener FellowsGroup overgenomen.

De overname is per 1 april afgerond, maar komt nu pas naar buiten. Met deze overname wil Sterksen zijn positie in Nederland verstevigen op het gebied van gespecialiseerde recruitmentservices, zoals search in IT & Technology, Executive Search en RPO (Recruitment Process Outsourcing).

50 man

Sterksen, opgericht in 2002, werkt met zo’n 50 mensen vanuit haar kantoren in Breda en Amsterdam. Het bedrijf is evenals FellowsGroup lid van RPOA (Recruitment Process Outsourcing Association) en is NEN ISO 4400-1 en SNA gecertificeerd.

Gamification speelt nog geen rol van betekenis in selectie

Gamification speelt nog nauwelijks een rol in de Nederlandse wereld van werving en selectie.stand van werven

Het wordt nauwelijks gebruikt, en het wordt bovendien weinig effectief gevonden om spelelementen toe te voegen aan de hele sollicitatieprocedure. Dat blijkt uit ‘De Stand van Werven 2015‘, een onderzoek waarvoor ruim 250 professionals in de wereld van werving en selectie zijn ondervraagd.

Slechts 4 procent

Het belang ervan neemt overigens wel flink toe, aldus de respondenten. Noemde in 2014 nog slechts 1 procent het een belangrijk wervingskanaal, inmiddels is dat zo’n 4 procent (een toename van liefst 274 procent!). En zo’n 11 procent van alle respondenten acht de effectiviteit van gamification (zeer) hoog, alhoewel nog steeds geen enkele respondent zegt (of toegeeft) al mensen via een spel te hebben aangenomen en ook vrijwel niemand denkt dat gamification leidt tot de werving van outperformers, mensen die meer laten zien dan de functie eigenlijk van ze eist.

Grote toekomst

Over het algemeen wordt gamification een redelijk grote toekomst voorspeld in de wervings-, maar vooral ook de selectieprocedure. Via een game is immers relatief makkelijk vast te stellen of een kandidaat over de gewenste competenties beschikt. Er zijn in de recente geschiedenis ook wel wat bekende voorbeelden van (Joulz, de Luchtverkeersleiding, de KLPD, HouthoffBuruma), maar tot massale invoer van games is het dus blijkbaar nog niet gekomen. Of dit jaar wél de grote doorbraak komt? Wij durven ons geld er niet op in te zetten…

stand van wervenDe Stand van Werven 2015

Het onderzoek ‘De Stand van Werven 2015‘ is door Intelligence Group uitgevoerd in opdracht van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie en is verschenen op 12 mei. Aanvragen kan hier.

Doe mee aan de bootcamp

Weten wat wél effectieve manieren zijn om de beste medewerkers voor uw organisatie te werven? Leer het op de eerste Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie. Update uw kennis en ga direct aan de slag voor uw eigen organisatie.

Of lees eerst verder:

Foto via Flickr.com