Op zoek naar toptalent? Vermijd liever ‘giftige’ medewerkers

Zogeheten ‘bad hires’ voorkomen levert de organisatie ruim twee keer zoveel op als het aannemen van een supertalent.

Dat blijkt uit recent onderzoek van de Amerikanen Michael Housman en Dylan Minor, waarover Harvard Business Review bericht. Volgens de onderzoekers kunnen ‘supersterren’ weliswaar vier keer zoveel productiviteit meebrengen als gemiddelde medewerkers, het negatieve effect van wat zij noemen ‘giftige’ (toxic) medewerkers is nog veel groter – en zulke mensen vermijden levert dus ook meer op.

Geweld of fraude

En die giftige medewerkers zijn niet eens degenen die de kantjes er vanaf lopen, of het gewoon niet helemaal begrijpen. Nee, het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld gewelddadig zijn geweest, of frauduleus. Het zijn mensen die best (zeer) productief (kunnen) zijn, maar ook weinig rekening houden met anderen, en vaak overmatig veel zelfvertrouwen hebben, aldus de onderzoekers.

Mensen die zeggen de regels te volgen? Pas dan op!

Opvallend: ook mensen die zeggen dat altijd de regels gevolgd moeten worden, vertonen zelf nogal eens gedrag dat juist van de regels afwijkt: ze blijken een 25 procent grotere kans op ‘giftig’ gedrag te hebben dan mensen die zeggen dat de regels voor hen niet leidend zijn. Minder opvallend: slecht gedrag lokt ook slecht gedrag uit. Mensen die ‘giftige’ collega’s hebben, hebben zelf een 46% hogere kans om óók giftig te worden.

tocix

Bij 1 op de 20 kost ‘giftig’ gedrag zijn baan

De researchdata van Housman en Minor kwamen van een bedrijf dat selectiesoftware verkoopt aan grote bedrijven, en combineerde de assessmentscores met ontslagdata en prestatiegegevens. De dataset omspande zo’n 11 multinationals en 58.000 medewerkers, waarbij de onderzoekers ondervonden dat ongeveer 1 op de 20 medewerkers ooit ontslagen was voor ‘giftig gedrag’.

Primum non nocere

‘Als het gaat om productiviteit, kunnen bedrijven beter iemand aannemen die iets minder productief is, maar beter ethisch gedrag vertoont’, aldus Minor tegen HBR. ‘Ook hier geldt volgens mij de medische term: primum non nocere, oftewel: zorg eerst dat geen kwaad wordt gedaan.’

Een meer holistische aanpak

De conclusie, aldus HBR: een meer holistische wervingsaanpak is nodig. Daarbij moet niet alleen gezocht worden naar de supertalenten, maar vooral ook geprobeerd worden bad hires te voorkomen.

Foto boven via Flickr.com

Lees meer over de reductie van bad hires

Of lees hier over ander onderzoek van Housman

 

 

De 4 grootste trends in recruitment, volgens HR-directeuren

HR-directeuren en -beslissers voorzien voor volgend jaar 4 grote trends op recruitmentgebied waar zij op in willen spelen.

Connexys vroeg in een onderzoek HR-directeuren naar hun plannen en verwachtingen voor de (nabije) toekomst. Hieruit komen 4 duidelijke trends naar voren.

Trend #1.

>> Inhuur en werving schuiven ineen

Van de respondenten verwacht 63 procent dat inhuur van arbeidskrachten en externe werving steeds verder naar elkaar toe bewegen. Momenteel wordt de inhuur van flexkrachten nog vaak decentraal geregeld, vaak via hiring managers (44%). Bij 39% van de respondenten wordt HR helemaal niet betrokken bij de inhuur van tijdelijke arbeidskrachten. Ook kijkt 39% niet naar de beschikbaarheid en geschiktheid van intern personeel voor het invullen van vacatures.

Voor HR een grote kans, aldus Connexys, zeker als HR-mensen erin slagen één loket te maken om de juiste kandidaat voor de klus aan te trekken, ongeacht of die kandidaat nu binnen of buiten de organisatie gevonden wordt, en ongeacht of hij of zij nu aan de slag gaat met een vast contract, via een flexovereenkomst of op zzp-basis. Hierdoor kan vaak een behoorlijke kostenbesparing worden gerealiseerd. En zeker zo belangrijk: niet de herkomst of de contractvorm, maar de geschiktheid van de kandidaat wordt leidend.

Trend #2.

>> Employer branding wint aan belang

Van de respondenten geeft 75 procent aan dat arbeidsmarktcommunicatie in de toekomst onderdeel vormt van het strategisch HR-beleid. Ook zegt 63 procent flink te gaan investeren in employer branding. Toch geeft maar 37% aan het imago te peilen onder sollicitanten.

Veel werkgevers zeggen hun organisatiecultuur te zien als één van de belangrijkste pullfactoren bij de werving. Driekwart van de werkgevers zegt inmiddels ook te ‘meten’ of de kandidaat past bij die cultuur.

Trend #3.

>> Recruitment wordt marketing

Van de respondenten onderschrijft 69 procent de stelling dat de rol van de recruiter verschuift naar die van (online) marketeer. Verschillende wervingsdoelgroepen krijgen bij hen elk een eigen benadering, ze richten recruitmentfunnels in, en maken gebruik van bijvoorbeeld e-mailmarketing, marketing automation, lead generatie en contentmarketing. 

Toch valt hier ook nog een slag te maken, aldus Connexys’ onderzoek. Zo geeft net de helft van de respondenten aan actief talent pools te gebruiken om talent te vinden. Ook geeft maar een kleine 44% aan zzp’ers actief aan zich te binden.

Trend #4.

>> De candidate experience wordt leidend

Van de respondenten geeft 74 procent aan dat de schaarste van talent in de toekomst toeneemt. Ook geeft eenzelfde percentage aan veranderingen te zullen doorvoeren in het werving- en selectieproces, (mede) om de kandidaatervaring te verbeteren. Dat gaat dan over de hele candidate journey, van het oriëntatie- tot zelfs het pre- en onboardingproces. Met name de mobiele ervaring speelt hierin steeds meer een rol, zo blijkt.

Lees meer trends voor 2016

 

 

Bijna 40% Nederlanders vreest grote gevolgen robotisering

Binnen 5 jaar verdwijnen miljoenen Nederlandse banen door de toename van robots op de werkvloer.

Die veronderstelling heeft 38,9% van de Nederlanders, zo blijkt uit een onderzoek van juridisch adviesbureau JuroFoon onder een kleine 1.000 respondenten. Met name fabriekswerkers, accountants en laboranten zullen hun banenkansen zien slinken door de robotisering in de toekomst, zo verwachten de ondervraagden.

JAPAN - NOVEMBER 25: Robot Show In Tokyo, Japan On November 25, 2009 - A cooking robot named 'MOTOMAN' producted by Toyo Riki Engineering Co., Ltd - makes pancakes during International Robot Exhibition 2009, at Tokyo Big Sight. (Photo by Katsumi KASAHARA/Gamma-Rapho via Getty Images)

‘Maar ik maak me geen zorgen…’

Ondanks dat een groot deel van de Nederlanders de invloed van de robots op de arbeidsmarkt vreest, maakt toch slechts 17,4% van de respondenten zich zélf zorgen over hun positie op de arbeidsmarkt. Opvallend, zegt jurist Danique Hendrikx: ‘Te verwachten is dat veel werknemers hun baan inderdaad zullen doorgeven aan een robot. Robots zijn bijna de ideale werknemers: ze zijn geprogrammeerd om constant door te werken en zijn niet gevoelig voor ziektes en andere invloeden van buitenaf.’

Hoe met robotisering om te gaan?

Jurofoon-jurist Jorg van Mulken tipt medewerkers en werkzoekenden ook hoe zich voor te bereiden op de toenemende robotisering: ‘Zet in op kennis en vaardigheden die machines en robots kunnen aanvullen. Heroverweeg je focus en talenten en ontwikkel ze op tijd of kies een beroep waarbij de menselijke factor onmisbaar blijft.’

Baxter packs parts in order, using a vacuum gripper.

Robotisering creëert ook kansen

Robotisering hoeft overigens niet per definitie iets slechts te betekenen, zegt Van Mulken; het kan ook kansen bieden. Menselijke werknemers kunnen nu namelijk doorstromen naar hogere posities, terwijl robots het lopendebandwerk kunnen verrichten. ‘Elke industriële revolutie, of het nu de stoommachine is, de verbrandingsmotor, staal, elektriciteit of de computer, heeft aangetoond dat er ondanks het verlies van banen, ook steeds weer nieuwe banen ontstaan.’

Lees meer over robotisering

Monster ziet vooral in zuiden van het land vacatures toenemen

Ook op Monsterboard.nl is de aantrekkende werkgelegenheid te merken. Opvallend: vooral in het zuiden van het land trekt bij hen het aantal vacatures aan.

Zo was in Zeeland een plus van 34 procent te noteren, en in Limburg een plus van 20 procent ten opzichte van 2014, aldus de vacaturesite. In het midden van het land was de stijging veel kleiner: Gelderland (0%), Zuid-Holland (1%) en Flevoland en Utrecht  beide slechts 4%.

Noord-Holland blijft koploper

De stijging zegt natuurlijk weinig over  waar nu de meeste vacatures vandaan komen. Dat blijkt Noord-Holland te zijn, goed voor bijna een kwart van alle baanopeningen op Monsterboard.nl. Ook kwamen de meeste nieuwe vacatures dit jaar uit Noord-Holland. 20 procent van de vacatures kwam uit Zuid-Holland en 16 procent is voor een functie in Noord-Brabant.

Vooral in IT, Finance en Tech

Net als in 2014 plaatsten bedrijven de meeste vacatures in de sectoren IT, retail/sales, financieel en techniek. Werkzoekenden waren vooral op zoek naar administratieve en secretariële functies. Andere populaire zoektermen zijn: manager, logistiek, ICT, marketing en sales. De zoekterm ‘logistiek’ is zelfs maar liefst 5 plaatsen gestegen in de top 10 meest gezochte zoekwoorden, de term steeg van 11 naar 6.

Stijging in aantal vacatures ten opzichte van 2014
Zeeland 34%
Limburg 20%
Noord-Holland 12%
Drenthe 10%
Overijssel 6%
Noord-Brabant 6%
Friesland 5%
Groningen 5%
Utrecht 4%
Flevoland 4%
Zuid-Holland 1%
Gelderland 0%

Foto boven via Flickr.com

Voorspellingen voor 2016

glazen bolVol goede moed ga ik na de evaluatie van de resultaten van 2015 (>80% correct) nu in mijn glazen bol kijken wat 2016 ons gaat brengen op het gebied van recruitment.

Voor hen die zich afvragen waarom ik dit doe: ik laat dus graag (onderbouwd en meetbaar) zien dat ik daadwerkelijk een vooruitziende blik heb (zie uitgebreid artikel hier). Ik ben van mening dat als je jezelf positioneert als iemand met visie, dat je bereid moet zijn die visie meetbaar en controleerbaar moet publiceren. Anders ben je gewoon iemand die achteraf alles wel had zien aankomen.

Dus wat zijn de belangrijkste dingen waarom we 2016 gaan herinneren? Wat breekt er door en wat valt er af?

(meer…)

Wat bracht 2015 ons (niet): Evaluatie van mijn voorspellingen

hakblokHet is een traditie. Elk jaar aan voorspellingen doen en die dan ook evalueren. Een antwoord op de vraag waarom ik dit doe (en waarom ik de kritiek van degene die het niet durven te doen negeer) vind je hier. In 2014 zat ik rond de 50% goed, in 2013 net boven de 50% (en voor alle andere jaren mag je het archief hier induiken). Bij deze de evaluatie voor 2015. Wat bracht dit jaar ons (niet).

(meer…)

Dit zijn de 20 meest gelezen berichten van 2015

Wat lezen we graag op Werf-en.nl? In elk geval berichten over onszelf als recruiter en over onze florerende arbeidsmarkt, zo blijkt uit onderstaande top-20.

De 20 meest gelezen berichten van het jaar:

  1. Dit mag wel en dit absoluut niet tijdens een sollicitatieprocedure
    Blijkbaar willen we graag op de hoogte zijn van alle regeltjes…
  2. De 9 toptrends in recruitment voor 2015
    Wat gaat de toekomst ons brengen? We willen het graag weten…
  3. Van Doorne-gate: hoe een foute grap zich ineens tegen je kan keren
    De miskleun van de advocaten van Van Doorne kon veel lezers bekoren. Het positieve nieuws over het kantoor deed het dan weer een stuk minder…
  4. Breaking: hoe ABN Amro zijn recruitment op de schop neemt
    Het nieuws over de nieuwe aanpak van ABN Amro bleek velen te boeien.
  5. Waarom 50-plussers geen baan vinden deel 1
    Een ouwetje, uit 2012, maar ook dit jaar nog steeds veelgelezen.
  6. Vraag naar recruiters stijgt knetterhard door
    De eerste over de arbeidsmarkt van recruiters
  7. Vergeet STAR. Het nieuwe interviewen heet CACTUS
  8. Van massaontslag tot robotisering: deze 10 trends bepalen de arbeidsmarkt
  9. Vooral-recruiters-erg-gewild-op-arbeidsmarkt
    De tweede populaire post over de arbeidsmarkt van recruiters, de eerste van het jaar, in januari.
  10. Vacaturesite voor participatiewet van start
  11. En-de-vraag-naar-recruiters-die-stijgt-maar-door-en-door-en-door
    En de derde post over de arbeidsmarkt van recruiters die het goed doet.
  12. Dit-zijn-de-favoriete-werkgevers-van-de-recruiters-zelf
  13. Alle-HR-vacatures-voortaan-verzameld-op-één-plek
  14. Vraag-naar-recruiters-is-in-1-jaar-verdubbeld-en-hun-tarieven-ook
    En nog maar eens eentje…
  15. Ook-sollicitanten-ontdekken-waarde-van-data
  16. Dit zijn de-16-meest-innovatieve-recruitment-technologieen-voor-2016
  17. Onder-recruiters-is-geen-best-practice-zo-geliefd-als-coolblue
  18. Ook-Rita-Verdonk-duikt-in het-cv’s-checken
    Wat een bekende naam al niet kan doen…
  19. 10 van de moeilijkste vragen die Facebook-recruiters stellen
  20. Deze 5 soft skills maken het verschil op de arbeidsmarkt

 

Vrouwen zijn veel bescheidener, als het om solliciteren gaat

Vrouwelijke IT-talenten reageren pas op een vacature als zij over meer dan 80 procent van alle gevraagde vaardigheden beschikken.

Dit staat in groot contrast met mannelijke kandidaten. Mannen reageren al op een vacature als zij slechts over 40 procent van deze vaardigheden beschikken, stelt Computer Futures, internationaal recruitmentbureau voor de bemiddeling van IT-professionals.

vrouwen bescheidenre

Twee redenen

Volgens het bureau zijn er twee redenen waarom IT-werkgevers graag vrouwen willen aantrekken. Zo is er enerzijds meer behoefte aan diversiteit op de werkvloer, en anderzijds aan bij vrouwen vaak beter ontwikkelde eigenschappen als inlevingsvermogen en communicatief sterke vaardigheden.

vrouwen bescheidener 2

Liever geen headhunter

Albert van Reenen, managing director bij Computer Futures: ‘Aangezien de IT-wereld nu voor 90 procent uit mannen bestaat, valt er voor organisaties nog veel te winnen. In mijn ogen zijn vrouwen hét concurrentievoordeel van de toekomst. Vrouwen aantrekken en een werkomgeving bieden die zij prettig vinden, vergt echter een andere aanpak. Waar mannen het bijvoorbeeld prettig vinden om door een headhunter gebeld te worden, kunnen vrouwen dit minder waarderen. Het is belangrijk dat organisaties hiermee rekening houden.’

2738957753_02e2b6c1ff_o

Illustraties via Flickr.com

Marjolijn Olland: Senior Corporate Recruiter a.i.

Oude situatie

Oude functie : Senior Talent Acquisition Consultant a.i.
Oude werkgever Precima

Nieuwe situatie

Nieuwe functie : Senior Corporate Recruiter a.i.
Nieuwe werkgever : TNT Head Office

Ingangsdatum : Januari 2015

Verantwoordelijk voor Recruitment voor TNT Head Office in Hoofddorp

Hoe op Serious Request ook serieus gerecruit wordt

Serious Request beheerst dezer dagen de media. Adviesbureau Conclusion is zo slim om er meteen een serieuze recruitmentactie aan te verbinden.

Voor elk CV dat Conclusion (‘Business Done Differently’) vóór 24 december ontvangt gaat 1 euro naar de actie ‘Keep them going‘. Hier wordt geld en aandacht geschonken aan de generatie van de toekomst in oorlogs- en conflictgebieden. Daarnaast heeft Conclusion nog tot en met 24 december in Heerlen tijdens Serious Request een zogeheten ‘Be Smart & Recharge Lounge’. Hier kun je van alles laten ‘rechargen’: van je carrière, brein en lijf tot je mobiel en zelfs je flesje water.

280 vacatures

Conclusion, dat dienstverlening biedt in IT- en organisatieadvies, bracht vorige maand ook al een wervingsfilmpje uit om aandacht te vragen voor de vacatures die het bureau in de aanbieding heeft. Het bedrijf, dat ongeveer 1.800 werknemers telt, is op zoek naar nog eens zo’n 280 mensen. Het bureau heeft gezegd de actie voor de CV”s te maximeren op 33.000 euro…

Laat dat schaap met 5 poten toch lekker grazen!

Schapen met vijf poten? Stop nou eens met ze te zoeken. Ga liever voor wolven met 4 poten, betoogt Jeroen Moerenhout.

Vroegâh. Weet je nog? Ging je met een roeptoeter naar de arbeidsmarkt, schreeuwen om kandidaten voor die uitdagende functie. Met een waslijst aan harde eisen. Een zoektocht naar het schaap met de 5 poten, noemden we dat. Een alleskunner.

Niet meer zo zinvol

In het tijdperk van wendbaarheid is die zoektocht echter nog maar weinig zinvol. Want zeg nu zelf: ben je als schaap wendbaarder met 4 of met 5 poten? Ik weet het antwoord wel.

Geen prooien, maar jagers zijn nodig

De vergelijking met een schaap klinkt sowieso al niet erg positief. Als ze omvallen staan ze niet meer op, toch? En het tellen ervan associeer ik met slapen. Schapen staan voor volgzaam, mak en dommig. Met spreekwoordelijk veel geblaat en weinig wol. Zal ik nog even doorgaan? Schapen zijn het prototype prooidieren. Terwijl het economische en maatschappelijke klimaat van nu juist om jagers schreeuwt.

De allerbeste in huis?

Toch selecteren veel organisaties nog steeds op basis van de vijf poten. Zo denken ze zeker te zijn dat ze de allerbeste professional in huis halen. Maar wat mij betreft is dat niet slim. En ik zal je uitleggen waarom, aan de hand van vijf mythes over het schaap met de 5 poten:

1. Ze zouden alles kunnen

Schapen met 5 poten zouden alles kunnen. Maar de alleskunner bestaat vooral op CV: het Curriculum Verleden. Heb ik ooit geleerd, heb ik ooit gedaan, heb ik kennis van. Maar wat zegt dat over morgen, overmorgen of volgende week? Hoe zit het met het CT? Het Curriculum Toekomst. Kan ik, wil ik, doe ik. Vaardigheden, drijfveren en prestaties. Daar hoef je echt geen 5 poten voor te hebben. Dat is papieren zekerheid. Gewoon testen en meten, dan zul je zien dat 4 poten meer dan voldoende is.

2. Je zou ze moeilijk omver krijgen

Vijf poten. Lekker stabiel zou je zeggen. Maar daar zit hem de crux. Je móét juist omver. Vallen en opstaan, falen en leren. Professionals die niet regelmatig vallen zullen risicomijdend gedrag gaan vertonen. En uiteindelijk tot stilstand komen, terwijl innovatie juist sneller gaat dan ooit. Vergeet daarom de stabiliteit van 5 poten. Selecteer op lerende professionals die zichzelf continu heruitvinden. Met gewoon 4 poten en een gezonde dosis faalmoed.

3. Ze zouden schaars zijn

Sterker nog, ben jij wel eens één schaap met 5 poten tegengekomen? Ik ken ze alleen van horen zeggen. En waarom zijn ze eigenlijk schaars? Omdat er veel tijd en effort is ingestoken om ze tot alleskunner te maken. Terwijl het tegenovergestelde van schaarste vrij beschikbaar is. Professionals bij wie het vanzelf gaat. Intuïtief, creatief en bewust. Die hun capaciteiten optimaal kunnen benutten, ongeacht de veranderende situatie. Ultiem wendbaar. Deze mensen zullen nooit schaars worden, ze zijn er gewoon. Focus je dus liever op moeiteloze professionals dan op alleskunners.

4. Ze zouden hoogopgeleid zijn – en dus veel waard

Hoogopgeleid, wat betekent dat? Dat je vaardigheden hebt aangeleerd die zorgen dat je meer bedreven bent in iets dan een ander. Maar wat is dat nog waard in deze tijd? Het gaat erom dat je ánders bedreven bent. Dat je niet leert als in aanleren, maar dat je leert als in: nieuw of een ander niveau van je innerlijke vermogen ontsluiten. Dat je je eigen besturingssysteem kunt upgraden. Het leren van de toekomst gaat over creatie, entrepeneurship, exploratie en verbeelding. Ik zeg daarom: less teaching, more coaching.

5. Ze zouden precies over de juiste ervaring beschikken

Zeker, ze beschikken over de juiste ervaring. Maar wel in één vakgebied. Binnen afgekaderde grenzen. Maar grenzen vervagen en veranderen dynamisch. Veel belangrijker dan diepgaande ervaring in één vakgebied is het vermogen om continu nieuwe waarde te kunnen genereren in nieuwe nog niet bestaande vakgebieden. Je carrière zelf kunnen vormgeven en werk kunnen customizen. Door te exploreren, te produceren en variatie te creëren.

Conclusie: het zwarte schaap

De conclusie: het schaap met de 5 poten is eigenlijk het zwarte schaap. We hebben het schaap met 5 poten dan ook helemaal niet nodig; we hebben professionals nodig die vrij toegankelijk zijn, lef hebben, lerend doen, zelf organiseren en variatie creëren in hun portfolio. Instinctief, volhardend en moeiteloos. De wolf op 4 poten.

jeroen moetenhoutJeroen Moerenhout is business developer en werkt bij De Staffing Groep.

 

 

 

Elke 5 jaar een nieuwe baan, kan dat niet verplicht worden?

Bedrijven moeten elke 8 jaar van accountant wisselen. Waarom maken we dan eigenlijk ook niet wettelijk verplicht elke 5 jaar naar een andere werkgever over te stappen?

In veel sollicitatiegesprekken hoor je nog de vraag: ‘Wat zou je hier over 3 of 5 jaar willen doen?’ Het is een vraag die ervan uitgaat dat een kandidaat ‘een baan voor het leven’ ambieert en dat een werkgever deze kan bieden. Beide zijn veelal een illusie.

Wat als de robots komen?

Een betere vraag zou in een sollicitatiegesprek (of beoordelingsgesprek) zijn: ‘Wat ga je hier over 3 jaar doen als je functie is geautomatiseerd?’, of: ‘Hoe zorg je dat in deze sterk veranderende organisatie over 3 jaar nog steeds van toegevoegde waarde bent?”

Waarom nog chauffeurs opleiden?

Nog steeds trekken werkgevers mensen aan voor functies waarvan ze al weten dat deze over 3 of 5 jaar niet meer bestaan. Duizenden chauffeurs worden momenteel opgeleid, terwijl software en zelfrijdende vrachtwagens hen over een paar jaar kunnen vervangen. Of denk aan callcentermedewerkers, voor wie nu al online alternatieven als Cerebri beschikbaar zijn.

42

Het magische woord: learning agility

In veel presentaties over future proof skills komt de term learning agility terug. Daarmee willen werkgevers inspelen op de behoefte om flexibel en wendbaar te worden of te zijn. Daar heb je werknemers voor nodig die:

  • zelf in staat zijn te veranderen;
  • nieuwe kennis en skills kunnen aanleren;
  • gedragsverandering bij anderen weten te realiseren;
  • een gezonde dosis realisme hebben;
  • zelfbewust en zelfstandig zijn;
  • aanpassingsvermogen hebben in gestelde doelen.

Learning agility zien we steeds vaker als voorspeller voor succes van werknemers. Zij die mee kunnen groeien en veranderen zijn het meest employable voor de organisatie. Niet iedereen heeft dit in de genen en niet iedereen kan het aanleren. Maar een organisatie kan learning agility wel degelijk stimuleren.

Employer én employability branding

Dat begint bij het veranderende employer brand. Een bank wordt een ICT-bedrijf, een warenhuis steeds meer een lunchroom of foodcourt en een traditioneel postorderbedrijf een hippe online kledingzaak. Als het huidige employer brand bekend is bij je belangrijkste doelgroepen, maar de organisatie andere skills vraagt, moet het employer brand zowel intern als extern meebewegen. Het structureel branden van hoe employable je als organisatie bent, leidt ertoe dat (potentiële) medewerkers zullen begrijpen dat ze ook learning agility moeten bezitten om mee te veranderen.

Jaaropgave employability

Net zoals huizenbezitters elk jaar een WOZ-opgave krijgen, zou iedereen in de Nederlandse beroepsbevolking jaarlijks een ‘jaaropgave employability’ moeten krijgen. Enkele sectoren en werkgevers doen dit al: zij koppelen hun personeelsadministratie aan arbeidsmarktkansen.nl. Hierdoor ontstaat strategisch inzicht in de kwetsbaarheden van de organisatie, zoals de groep die niet employable is en de groep die juist erg aantrekkelijk is voor andere werkgevers. In het kader van de transitievergoeding is het te verwachten dat zo’n jaaropgave vóór 2020 voor iedereen op de arbeidsmarkt er gaat komen.

8

Employability-communicatie

Hoe langer mensen ergens in dienst zijn, hoe minder bereid ze wel lijken om te investeren in zichzelf. De opleidingspotjes zijn aan het eind van het jaar vaak maar voor een klein deel benut. Gelukkig zetten veel werkgevers wel in op ’employability-communicatie’ (het structureel communiceren naar arbeidsmarktdoelgroepen met het doel om inzetbaarheid, arbeidsmarkt- en organisatiewaarde, flexibiliteit, betrokkenheid, vitaliteit en leergierigheid van de werknemer te vergroten ten behoeve van de flexibiliteit, continuïteit en mobiliteit van de organisatie). Door workshops, testen, loopbaanweken en uitwisselingsprojecten investeren veel werkgevers in de employability van hun mensen.

Wettelijke contractduur: max 5 jaar

Maar waarom zouden we die employability niet nog wat meer verplicht maken? Accountantskantoren moeten wettelijk gezien na 8 jaar van klant wisselen. Dit om scherpte, betrouwbaarheid en onafhankelijkheid te borgen. Zo’n zelfde gedachte is in het kader van employability zo gek nog niet. Wat zou er gebeuren als een arbeidscontract bijvoorbeeld niet langer dan 5 jaar mag duren?

Constant bezig

Deze verregaande ‘flexibilisering’ zou ertoe leiden dat werknemers meer continu bezig moeten zijn met hun eigen positie op de arbeidsmarkt, hun skills, en hun netwerkvaardigheden. Het maakt werknemers scherper en bewuster van hoe ‘courant’ ze zijn op de arbeidsmarkt. Aan de andere kant zullen ook werkgevers hierdoor harder moeten werken aan hun aantrekkelijkheid en hun beleid om toegevoegde waarde te bieden aan werknemers. Wat voegt een werkgever toe aan de employability van een werknemer? Baanzekerheid is dan geen machtsinstrument meer van werkgevers. Employability vergroten daarentegen wel. Al zou natuurlijk een uitzonderingsregeling moeten gelden voor expertises die in 20 of 30 jaar worden opgebouwd.

19

Leren schaatsen

In alle gevallen moeten we er rekening mee houden dat de wereld sneller verandert dan organisaties en individuele medewerkers kunnen bijhouden. Employable zijn is makkelijker gezegd dan gedaan. Mensen zijn ‘routinedieren’ en onzekerheid over de toekomst creëert angst. Maar niets doen is geen optie. Meer dan ooit is stilstand achteruitgang. Je kunt niet leren schaatsen als je te bang bent om te vallen. Je kunt het wel leren door het gewoon te proberen en te doen.

Het begint met communicatie

Dat alles begint met communicatie. Enerzijds het stellen van de juiste vragen bij selectie en beoordeling, anderzijds uitspreken waar je goed in bent, het aanspreken van je talent. Al dan niet geholpen door een mooie employability-campagne.

Dit artikel is geschreven door Geert-Jan Waasdorp en Hans Kroonen.
Waasdorp is onder meer oprichter van Intelligence Group, docent employabilitycommunicatie en coauteur van het boek ‘Zo vind je een baan’. Kroonen is directeur bij Steam en adviseert werkgevers over communicatie met hun (potentiële) medewerkers. Dit artikel is mede geschreven in het kader van het event Enjoy Employability dat zij samen organiseren op 17 maart 2016 in Rotterdam.

enjoy employ uitsnede

Foto boven via Flickr.com. Overige foto’s van de editie van Enjoy employability van 2015.