Online winkelcentrum zoekt via radio naar IT’ers

Het bedrijf opereert volledig op internet, maar in de zoektocht naar 50 IT’ers heeft online winkelcentrum Beslist.nl zijn toevlucht genomen tot een wat ouder medium: de radio.

Het Arnhemse bedrijf, een van de snelst groeiende techbedrijven van Nederland, zoekt de schaarse ervaren ontwikkelaars met een landelijke wervingscampagne, te horen via NPO 3FM.

Luister hier naar de commercial:

Niet alleen de radio

Niet alleen de radio wordt ingezet om de 50 benodigde IT’ers aan te trekken, ook externe recruiters, vacaturesites en sociale media worden ingezet. Beslist.nl kent als site ruim 500.000 bezoekers en 150.000 zoekopdrachten per dag. Om dat allemaal in goede banen te leiden, zijn met name PHP-developers gewild. Maar die zijn tegelijkertijd ook erg schaars, weten ze bij Beslist.nl, dat in 2014 de grens van de 100 medewerkers passeerde. Vandaar de landelijke wervingscampagne, waar onderstaande folder ook bijhoort.

beslist flyer

Dit was 2014: de 20 meest gelezen berichten

De recruiter van tegenwoordig is best zelfkritisch. Dat valt althans op te maken uit de lijst met meest gelezen artikelen van het jaar.

De ’20 vragen die elke recruiter zich af en toe moet stellen’ was het meest gelezen artikel van 2014. Wat jullie verder wilden lezen? Veel lijstjes, maar ook praktijkinterviews, en tips en trucs om het werk beter te kunnen doen. En natuurlijk: veel berichten die het vak werving en selectie en de mensen die het doen betreffen.

De hele top-20:

1. 20 vragen die elke recruiter zich af en toe moet stellen

Een checklist met de ‘grote vragen’, ja, dat gaat er natuurlijk in als koek.

2. Philips lanceert nieuwe employer-brandcampagne

In juni was de aftrap van een nieuwe campagne van Philips. Helemaal hip: helemaal op social media.

3. Overgekwalificeerde kandidaten? 20 redenen om ze aan te nemen

Het is helemaal niet erg om mensen aan te nemen die te goed lijken voor een baan. Hier waren de 20 redenen waarom dat zo is.

4. Arjan van den Born: ‘Zachte kant inhuur moet focus krijgen’

Als de Tilburgse hoogleraar pleit voor meer recruitment-aandacht voor flexkrachten, kan die boodschap op veel aandacht rekenen.

5. 3 redenen waarom recruitment toch echt marketing is

Kevin Wheeler was weer eens in Nederland. En legde voor de allerlaatste keer uit wat recruiters kunnen leren van marketeers.

6. De beste interviewvraag aller tijden: ‘Je bent het niet voor ons’

Waarom het soms zo verstandig is om al tijdens een sollicitatiegesprek iemand af te wijzen.

7. Participatiewet dreigt te mislukken wegens gebrek aan Wajongers

Mooi bedacht, hoor, 125.000 jonggehandicapten aan het werk helpen. Maar waar zijn die mensen dan allemaal?

8. Dit zijn de woorden waar iedere recruiter op afhaakt

‘De beste in zijn soort’, dat leest een recruiter liever niet. ‘Bereikt’, ‘verbeterd’ en ‘getraind’ wel, zo blijkt uit onderzoek.

9. Zappos: ‘Wij doen nooit meer aan vacatures’

Vacatures? Dat is zó 2013. Leren we althans van een van de hipste bedrijven van Amerika.

10. KPN kiest voor piepjonge klanten om hipo’s te werven

Waarom KPN 150 op maat gemaakte filmjes maakte om aan trainees te komen.

11. Nederlandse recruiters zijn de strengste van Europa

Kandidaten blijken in Nederland vaak getest te worden, en ook relatief vaak met het hoogste management een sollicitatiegesprek te moeten voeren.

12. De drie gouden tips om van pre-boarding een succes te maken

Veel kandidaten haken al af voordat ze aan hun nieuwe baan begonnen zijn. Maar dat is te voorkomen, en hier lees je hoe.

13. ‘Managers selecteren te veel op de klik’

Een klik zegt weinig over of iemand succesvol zal worden, maar toch geven we er veel aandacht aan. Waarom toch?

14. De 4 grootste mythes over recruitment

Nog een keer Kevin Wheeler. Nu prikt hij een aantal populaire misvattingen door.

15. Hoe werkt het internet? En nog 24 andere bizarre sollicitatievragen

Stel: je bent pizzabezorger. Welk voordeel kun je halen uit een schaar? Een vraag die ze bij Apple schijnen te stellen…

16. ‘Er zijn te veel onzichtbare recruiters’

Britt van Capelleveen en Floor Nobels horen niet bepaald bij de onzichtbare recruiters. In dit interview vertellen ze enthousiast waarom zichtbaarheid je professionaliteit vooruit helpt.

17. De slechtste interviewvraag ooit: ‘Wat is je zwakke punt?’

We zijn (zie punt 6) blijkbaar meer geïnteresseerd in goede dan in slechte vragen, maar goed, ook deze scoorde heel redelijk.

18. Hoe Maersk via Facebook 600 procent meer sollicitanten kreeg

Met minder dan 2.000 euro wist Maersk 3.000 nieuwe mensen aan te trekken. Hoe? Dankzij Facebook, en veel slimme ideeën…

19. De ideale recruiter: zo ziet hij/zij eruit

De ideale corporate recruiter blijkt 4 kerncompetenties en 3 rolcompetenties te bezitten. Hier lees je welke dat zijn.

20. Nieuwe medewerkers meteen productief: zo doe je dat

Vijf innovaties om een succes te maken van de eerste dagen van een nieuwe kracht.

Volgend jaar weer niets missen? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief, net als bijna 2.000 anderen voor je hebben gedaan.

Foto via Flickr.com

 

Defensie komt met wervingsinhaker voor de Kerst

In de kerstspecial van de Telegraaf is deze week een bijzondere inhaker te zien van het Ministerie van Defensie.

‘Om de militair een hart onder de riem te steken en Nederland te laten zien dat militairen ons respect verdienen’, aldus Hans Kroonen, directeur van Steam, het bureau dat voor alle wervingsuitingen van Defensie verantwoordelijk is. Hieronder de volledige ‘kerstkaart’, vrij naar het bekende nummer van Chris Rea. Onder het motto: je moet het maar kunnen.

kerstinhaker defensie groot

De échte reden waarom 1 op de 3 IT’ers het nog geen jaar volhoudt in de eerste baan

Jonge IT’ers beschikken over weinig zelfkennis. Zo’n 45 procent weet in het laatste studiejaar nog niet welke baan bij hen past, maar treden toch snel in dienst bij een werkgever. Niet gek dus dat 33 procent van deze starters binnen een jaar alweer weg is bij die eerste baas.

Althans, dat meldt onderzoek van Procam, dat voor die conclusie  1.000 hoogopgeleide starters op de IT-arbeidsmarkt en 110 CIO’s, HR-managers en IT-managers heeft ondervraagd via hun eigen middelen, de zogeheten TalentTool (een soort infographic van je cv) en de Pre-flight checklist, een korte vragenlijst waarmee werkgevers kunnen checken hoe  aantrekkelijk ze zijn voor IT-talent.

War for talent

Het is niet alleen het gebrek aan zelfkennis dat IT-starters zo mobiel maakt, stelt Procam verder. Het is ook de war for talent, het grote aantal tijdelijke contracten en het economisch herstel. Om jong talent te vinden en te binden, besluiten organisaties nog meer te investeren in werving en selectie, betere arbeidsvoorwaarden of meer opleidingsmogelijkheden. Onderzoek laat echter zien dat dit in de praktijk vooral leidt tot ‘trial & error’-gedrag van de IT’ers, aldus Procam.

Over een andere boeg

Om de trend van een hoog verloop onder IT-starters te doorbreken, moeten organisaties het over een andere boeg gooien’, stelt George van Buysrogge, oprichter/directeur van het bedrijf: ‘Help IT-starters richting te geven aan hun carrière. Veelal zijn ze hier nog niet echt mee bezig geweest. Ze waren vooral gefocust op hun diploma halen. Zelfkennis bevorderen is een belangrijke stap. Laat hen vragen stellen als ‘Wie ben ik?’, ‘wat wil ik?’ en ‘wat kan ik?’. Jonge professionals kunnen door zelfontwikkeling en coaching leren hoe hun eigen loopbaan het beste vorm te geven, mét optimale inzet voor het bedrijf waarvoor ze werken. Zowel starters als organisaties hebben baat bij goede loopbaanbegeleiding.’

Foto via Flickr.com

Hoe Glassdoor met 1,7 miljoen dollar 200 mensen wist aan te trekken

Glassdoor.com uit San Francisco moest dit jaar ruim 200 mensen aannemen. Het totale bedrag dat daarvoor nodig was: 1,7 miljoen dollar, bijna 9.000 dollar per persoon. Veel?

Het is een opmerkelijk openhartig blog dat Steve Roop, senior vice president en general manager van Glassdoor, online heeft gezet. Maar van een bedrijf dat transparantie predikt, mag je misschien ook niet anders verwachten. Leerzaam is het in elk geval wel, het kijkje in de keuken van een recruitmentpraktijk in Silicon Valley.

Vijf uitdagingen

Zo leren we dat Glassdoor.com, een site waarop ook enkele Nederlandse bedrijven zijn beoordeeld, vijf uitdagingen kende in zijn wervingspraktijk.

Uitdaging #1: Een combinatie van hoog volume en lastig te vullen posities

Glassdoor.com had dit jaar zo’n 200 functies in te vullen. Daarbij zaten functies als de chief financial officer, de chief people officer en allerlei salesmanagers. Ook waren er zo’n 50 software engineers, productmanagers, data scientists en UI-ontwerpers nodig, functies waarvoor de kandidaten bepaald niet dik gezaaid zijn, zeker niet in Silicon Valley, waar ieder bedrijf op deze technici jaagt.

En dan was er ook ‘Glassdoor for Employers‘, de nieuwe propositie waar werkgevers zich kunnen profileren, waarvoor zo’n 120 sales-, marketing- en klantprofessionals gevonden moesten worden.  Al met al best dat je zegt: een klus.

hires-per-month 2

 

Uitdaging #2: Er was nog geen recruitmentteam

Glassdoor.com bestaat al een tijdje, maar eigenlijk was er begin dit jaar nog geen recruitmentteam actief. De hiring managers werden geassisteerd door een (zeer) klein aantal recruiters onder contract en een aantal werving- en selectiebureaus. Het bedrijf besloot – gezien het recruitmentvolume – voor bepaalde functies toch maar fulltime recruiters te gaan werven.

‘We begonnen niet vanaf nul’, schrijft Roop. ‘Maar we hadden grote doelen en tegelijk veel recruitmentwerk te doen elke maand. We moesten dus onze fundering bouwen en tegelijk resultaten leveren.’ En een fundering werd er gebouwd, getuige onderstaande grafiek, waarin de personeelskosten van recruitment opliepen van bijna 60.000 dollar in het eerste kwartaal tot ruim 230.000 dollar in het laatste, en een totaal recruitmentbudget van ruim 1 miljoen euro, dat wil zeggen: alleen aan personeelskosten…

People-Budget

 

Er kwam dan ook nogal wat bij, bij de recruitmentafdeling, het afgelopen jaar. Werd nog begonnen met 1 recruiter, aan het eind van het jaar bestond het team uit 9 mensen: 1 ‘head talent warrior‘, 2 sourcingspecialisten, 4 gespecialiseerde recruiters, 1 coördinator en 1 iemand die het technische gedeelte ondersteunde.

recruiting-team 2.

Uitdaging #3: Het moest allemaal snel. En bouwen en uitvoeren tegelijk. 

‘We hadden een hoge kwaliteit kandidaatpijplijn nodig’, schrijft Roop. ‘En snel ook. We wilden employee referrals, actieve kandidaten, passieve kandidaten, roze eenhoorns, we hadden ze allemaal nodig. We wilden de wereld laten weten dat we veel functies open hadden. En we wilden testen welke bronnen het best werken.’

Roop meldt daarbij wel een voordeel te hebben dat veel anderen niet hebben: ze konden gewoon op hun eigen site adverteren, niet voor niets het belangrijkste wervingskanaal van het bedrijf. Maar, meldt Roop, er werden zelfs vacatures gepost bij – concurrent – LinkedIn. Welja! Ook niche jobboards kregen een kans, want aldus de recruitmentmanager: ‘We willen  altijd onze investering verhogen in de dingen die werken, en de kanalen met een laag ROI afwijzen.’

Ook werd er flink geïnvesteerd in het employer brand, bijvoorbeeld via video’s, waarin werd uitgelegd dat het ook ten noorden van de Golden Gate Bridge best fijn werken is. Geen kleine investering, getuige onderstaande grafiek, waarbij de advertentiekosten van Glassdoor ook zijn meegerekend, om het voor andere bedrijven vergelijkbaar te houden:

Recruiting-Programs-Budget

Of, schematisch weergegeven:

2014-Recruiting-Spend 2

 

Die advertentiekosten nemen met ruim 180.000 dollar dus meteen de grootste hap uit het budget. Maar ook het referralprogramma (een ton, met name voor bonussen), het recruitmentsysteem (zo’n 90.o00 dollar) en ’employer branding’ (zo’n 83.000 dollar) zijn al met al natuurlijk geen onaardige posten, net als – toch nog – de werving- en selectiebureaus. Maar, zegt Roop hierover: ‘We moesten wel veel doen om dit te bereiken. We wisten: het zou niet uit zichzelf gebeuren.’ En alle inspanningen leiden er bovendien toe dat het lukte alle posities gevuld te krijgen. En wel binnen deze tijd:

Average-Time-to-Fill

Job advertising en het referralprogramma mochten dan het grootste deel van het budget opsouperen, het leverde ook de meeste kandidaten op. Veel meer dan bijvoorbeeld de bureaus konden leveren, die voor ongeveer evenveel aannames verantwoordelijk bleken als de evenementen, terwijl die evenementen ongeveer vier keer zo goedkoop waren…

Source-of-Hire 2

Uitdaging #4: De groei in het mobiele webverkeer was 2 procent per maand, en ging uiteindelijk over de 50 procent heen.

Steeds meer kandidaten kwamen bij de (werkenbij-)site van Glassdoor terecht via hun mobiele browser. En, schrijft Roop, die kandidaten moesten een minstens even goede ervaring krijgen en net zo makkelijk kunnen solliciteren. Ze moesten dezelfde content kunnen zien, zonder gedoe, en ze moesten geen hindernissen ondervinden in het sollicitatieproces. Vandaar dat half 2014 een voor mobiel geoptimaliseerde carrièresite werd geïmplementeerd, net zoals een ‘mobiel sollicitatieproces’.

Uitdaging #5: Glassdoor zit op een mooie plek, ten noorden van San Francisco. Maar het is bepaald geen trekpleister voor talent: de meeste banen zitten in het centrum of aan de zuidkant van de stad.

En dus moest er nog wel wat missiewerk gebeuren om met name ontwikkelaars ervan te overtuigen de Golden Gate Bridge over te steken. Wat hielp: er mocht een logo op het kantoor geschroefd worden. Iedereen die nu over de snelweg langs het pand reed, zag zo de locatie. En als je elke dag daar in de file staat, wordt het voor een bepaalde groep ineens toch wel een aantrekkelijke plek.

En dan was er ook nog een ‘gratis koffie’-karretje dat bij de bushalte langskwam, waar veel buspassagiers wachten op hun rit naar San Francisco. En alsof dat nog niet genoeg was, adverteerde Glassdoor bij enkele functies heel nadrukkelijk met de toevoeging: ‘Relocation Provided’, om te laten zien dat verhuizen helemaal geen probleem hoefde te zijn. Zo kwamen talenten uit allerlei delen van het land ineens in beeld. En de kosten? Die kwamen ‘gewoon’ uit het recruitmentbudget (omdat het deel was van de strategie…)

glassdoor-halloween-2014

(Foto: een deel van het Glassdoor-personeel tijdens Halloween dit jaar)

Al met al

Al met al was het geen eenvoudig jaar, zegt Roop. Maar met een budget van 1,7 miljoen dollar (1 miljoen personeelskosten en bijna 7 ton aan overige uitgaven) was het toch maar mooi gelukt om die 200 mensen aan te nemen.

Is het ook goed besteed geld? In Nederland liggen de verhoudingen en getallen meestal wel iets anders, blijkt onder meer uit het al even inzichtrijke boek ‘Recruitment Kengetallen‘. Maar goed, wij hebben hier dan ook geen Silicon Valley, waar salarissen van goede softwareontwikkelaars zo tegen de half miljoen dollar lopen… En hoe je het ook wendt of keert, gedurfd is het natuurlijk wel, zo open en bloot je hele budget op tafel leggen. En je gaat zelf toch ook even rekenen (tenminste, als het goed is…).

Steam gaat samenwerking aan met Grand Brand Recruitment

Recruitment en Employer Branding moeten volgens  Hans Kroonen en Erik Sigtermans veel nauwer met elkaar samenwerken. Daarom hebben ze namens Steam en Grand Brand Recruitment de handen ineen geslagen.

Een integrale visie op deze twee werkvelden zal leiden tot betere resultaten in werving, gelooft Kroonen (rechts op de foto), directeur bij Steam, een bureau dat is gespecialiseerd in employer branding. Hij vindt het dan ook ‘logisch’ om een samenwerking aan te kondigen met Erik Sigtermans, voorheen 12 jaar recruitmentmanager bij PwC, en nu eigenaar van Grand Brand Recruitment. Hun combinatie biedt geïntegreerde diensten op het vlak van recruitment en employer branding aan de grote werkgevers van Nederland aan. Een noviteit, zeggen ze beiden.

Hoe zijn jullie überhaupt bij elkaar gekomen?

Hans: ‘Een tijd geleden benaderde Erik mij om eens kennis te maken en de bekende ‘kop koffie’ te drinken. Dat werd meteen een geanimeerd gesprek.’

Erik: ‘In dat gesprek kwamen we er al snel achter dat we dezelfde beelden hebben bij de toekomst van de werelden van employer branding, arbeidsmarktcommunicatie en recruitment.’

Welke beelden?

Erik: ‘Wij denken dat deze expertises niet langer los van elkaar moeten opereren, maar vanuit een integrale visie de krachten moeten bundelen.’

Waarom?

Hans: ‘Klanten verwachten commitment van ons op meetbare resultaten. En terecht! Die resultaten zijn een gevolg van het hele proces van communicatie tot en met werving en instroom. Vaak wordt alleen aan de knop van arbeidsmarktcommunicatie gedraaid op zoek naar betere resultaten, terwijl communicatie niet altijd het antwoord is. Soms kunnen we meer bereiken door acties of veranderingen in bijvoorbeeld recruitmentprocessen, en -methodes of door meer verbinding te bereiken tussen betrokken afdelingen. Dit vraagt dus om een integrale visie. Samen met Erik bieden we die verbinding nu en daarmee zorgen we voor betere resultaten.’

Hoe gaan klanten daarvan profiteren?

Hans: ‘Wij verbinden ruim 30 jaar ervaring in employer branding aan recruitmentexpertise. Dat betekent dat wij nog beter kunnen meedenken met klanten over waar de échte oplossingen liggen voor hun wervingsdoelstellingen. Want samen kunnen we nu het hele proces overzien.’

Erik: ‘De recruitmentmanager is vaak degene die met het probleem zit, namelijk: ik moet meer of betere instroom realiseren. Hij schakelt daarvoor vaak een (arbeidsmarkt)communicatiebureau in. Een mediacampagne levert dan wel meer traffic en kandidaten op. Maar dat blijkt lang niet altijd een garantie tot meer aannames. Samen komen we tot een advies dat écht integraal is en daarmee voor nog betere resultaten zorgt.’

hans-erik2

Wat maakt het verschil?

Erik: ‘Onze klanten mogen meer van ons verwachten, maar moeten durven accepteren dat we naast hen aanschuiven en echt een mening hebben over het proces tot en met aanname.’

Heeft deze samenwerking al tot resultaat geleid?

Erik: ‘Een klant van Steam worstelde al tijden met de instroom van een specifieke doelgroep. Ondanks een creatieve arbeidsmarktcommunicatiecampagne die voldoende respons opleverde. Die klant voelde zelf ook wel aan dat oplossingen elders in de keten lagen.’

Hans: ‘Daarom hebben we Erik ingeschakeld. Met zijn recruitmentachtergrond konden we de klant oplossingen aanbieden die verder reikten dan de communicatie alleen. Dat heeft onder andere inzichten opgeleverd in succesprofielen en een verbeterde candidate experience. Dat leverde de klant veel concrete verbeteracties op die de instroom verhogen. Met die aanvullende expertise maken we het verschil voor de klant.’

Erik: ‘Wij zijn een voorbeeld van de moderne economie: verschillende specialisten zoeken nieuwe samenwerkingsverbanden om met gecombineerde expertises betere oplossingen te bieden aan klanten.’

Hans: ‘Steam staat open voor iedere vorm van samenwerking en we hoeven niet alles zelf in huis te hebben. We voeren voor onze klanten wel de regie. En dat heeft al tot meerdere opdrachten en projecten geleid. We vullen duidelijk een behoefte in.’

Lees meer over Steam:

 

 

Nog één laatste papieren Werf& in aantocht

Bij alle abonnees van Werf& zal op 13 februari 2015 de (voorlopig) laatste editie op de mat vallen.

Het laatste papieren nummer belooft een geweldig bewaarnummer te worden! We verwachten 100 pagina’s vol met alle trends en ontwikkelingen, die voor jou van 2015 een geweldig jaar gaan maken.

Pijn in het hart

Natuurlijk maken wij als uitgevers en redactie zo’n laatste printnummer met een beetje pijn in ons hart. Aan de andere kant hebben wij ook weer allerlei gave nieuwe digitale ideeën, die we in 2015 gaan uitvoeren, om zo het vakgebied verder te professionaliseren.

Meer video en foto’s

Het laatste nummer is de eerste aanzet tot veranderingen die we in 2015 op werf-en.nl willen doorvoeren. Zo zal de lezer hier meer visualisatie gaan vinden (in de vorm van foto’s en video), meer nieuws en achtergrond en meer diepte, bijvoorbeeld op het gebied van opleidingen, recruitment intelligence, systemen, sourcing en ook employability.

Stuur jouw bijdrage in!

Wil je nog graag bijdragen aan het laatste nummer? Heb jij een nieuwtje, een nieuwe campagne, een mening, een nieuwe baan of juist een speciaal Werf&-moment dat je wilt delen? In het magazine of online? Stuur het naar redactie@werf-en.nl en wie weet nemen we het mee. Vooral leuke, inspirerende beelden op recruitmentgebied zijn van harte welkom!

‘Recruiten’ is 1 van 15 meest gezochte vaardigheden ter wereld

‘Recruiten’ is wereldwijd een van de 15 meest gevraagde vaardigheden. In Nederland staat het zelfs op de vijfde plaats, in een top-10 met verder alleen zeer technische vaardigheden. 

Dat blijkt uit een ranglijst die LinkedIn bekend heeft gemaakt. Het netwerk analyseerde daarvoor wereldwijd data over de vaardigheden en ervaring van zijn 330 miljoen leden. Daarbij is vooral gekeken naar de leden die in 2014 zijn veranderd van werkgever of veel naar boven kwamen in zoekopdrachten van recruiters.

Recruiten wereldwijd veel gewild

Recruiten blijkt niet alleen in Nederland een veel gezochte vaardigheid. In Brazilië is het zelfs vaardigheid nummer 2, na statistische analyse en data mining. in de Arabische Emiraten is het de op 7 na meest gezochte vaardigheid. Opmerkelijk: in de Verenigde Staten, waar het afgelopen jaar toch een aardige opleving van de arbeidsmarkt te zien was, staat ‘recruiting’ niet bij de 25 meest gezochte vaardigheden, en evenmin in India.

De belangrijkste conclusies voor Nederland

Voor Nederland zijn verder de volgende conclusies uit de data af te leiden:

  • Technologie en data zijn gewild – De Nederlandse top-25 wordt gedomineerd door technische- en data gerelateerde skills. Veel bedrijven kijken naar Big Data, wat is af te leiden uit het feit dat veel gezocht wordt naar vaardigheden gerelateerd aan data storage en analyse.
  • Het vertrouwen is terug – Met ‘Recruiting’ op nummer vijf, zijn de tekenen van herwonnen vertrouwen in economische vooruitgang steeds duidelijker. Organisaties zijn weer op zoek naar nieuw talent.
  • We willen ons online laten zien  – Dat het marketingbudget verschuift van off- naar online, is ook terug te zien in de vaardigheden die in Nederland populair zijn, met skills als ‘SEO/SEM Marketing’, ‘Social Media Marketing’ en ‘Digital & Online Marketing’ als drijvende kracht.
  • We zijn nog steeds een gameland – Dat Nederland nog steeds een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van games blijkt wederom, ‘Game Development’ staat op nummer 19 in de lijst.

Illustratie

Verantwoording

Omdat er duizenden individuele vaardigheden zijn die leden zelf op hun profiel kunnen plaatsen, zijn deze ondergebracht in verschillende categorieën. Ter illustratie, skills als ‘Android’ of ‘iOS’ zijn ondergebracht in de categorie “Mobile Development’. Van hieruit is gekeken naar de werving- en selectieactiviteiten die plaatsvonden op LinkedIn tussen 1 januari en 1 december dit jaar en zijn de categorieën vaardigheden bepaald voor die leden waarvan het meest verwacht wordt dat zij in een nieuwe baan gaan beginnen, of de meeste interesse van recruiters hebben.

Foto via Flickr.com

Werkzoekende pakt liever krant dan sociale media om een baan te vinden

Het mag verrassend klinken, maar werkzoekenden geven de voorkeur aan de krant boven sociale media als ze op zoek zijn naar een baan.

Althans, dat meldt van Unique dat in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction 1270 werkzoekenden ondervroeg over hun zoekgedrag. Waar de krant bij 30 procent van de werkzoekenden populair is, scoren sociale media (nog) maar bij 27 procent. Vacaturesites scoren met 67 procent veruit het best, gevolgd door het ‘persoonlijk netwerk’ en ‘websites van werkgevers’.

populairse manieren om een baan te zoeken

Arbeidsvoorwaarden belangrijk 

Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan de voorkeur geven aan een baan met flexibel af te spreken begin- en eindtijden, met een speling van 1,5 anderhalf uur om te bepalen wanneer hij of zij begint en eindigt. Slechts een kwart van de respondenten geeft juist de voorkeur aan vaste werktijden (27%). De rest wil zijn werktijden volledig zelf in kunnen delen of heeft geen voorkeur.

arbeidsvoorwaarden

Sfeer krijgt voorrang

Werkzoekenden laten de aantrekkelijkheid van een baan verder voor het grootste deel afhangen van de arbeidsvoorwaarden. Van de werkzoekenden geeft 48 procent aan dat het salaris, maar ook zaken als vakantiedagen bepalend zijn voor de aantrekkelijkheid van een functie. Daarnaast zijn de inhoud van een functie (45%), de mogelijkheid om dicht bij huis te werken (28%), de vrijheid en het vertrouwen (28%) en de cultuur en sfeer (26%) volgens de ondervraagde werkzoekenden belangrijke pullfactoren die positief bijdragen aan de aantrekkelijkheid van een baan.

De eerste indruk

Sollicitanten denken uiteraard na over hoe zij een goede eerste indruk achterlaten op de organisatie. Andersom gebeurt dat net zo. Maar waar moeten organisaties rekening mee houden om een goede impressie achter te laten bij sollicitanten? Uit het kandidatenonderzoek blijkt dat meer dan de helft (55%) van de werkzoekenden voor hun eerste indruk afgaat op het verloop van het eerste gesprek. Ook de website wordt veel genoemd als referentiekader: 48 procent van de respondenten gebruikt dit om een impressie op te doen. Overige zaken die genoemd worden: informatie uit de media (36%), vacatureteksten (32%) en informatie via vrienden en kennissen (31%).

 inhoud van de functie

mobiliteit

Niet in de schoot geworpen

Raymond Puts, algemeen directeur van Unique: ‘Mede dankzij de opkrabbelende economie, zien we ook dat de arbeidsmarkt weer tekenen van herstel toont. Dat werkgevers kunnen kiezen uit 300 sollicitanten voor één vacature zal steeds minder voorkomen. Concreet betekent dit dus ook dat werkzoekenden meer keuzevrijheid krijgen als het gaat om het kiezen van de perfecte baan. Daarom is het goed om juist nu rond te tafel te gaan zitten met HR om zaken als salaris en werktijden zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo word je een aantrekkelijkere werkgever voor talent dat op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Helaas krijgen we talenten niet zomaar in de schoot geworpen.’

Grenzeloze generatie

Het onderzoek richtte zich ook op wat Unique noemt ‘de grenzeloze generatie’, werkzoekenden geboren na 1986. Daaruit blijkt onder meer dat zij zich minder snel als ambassadeur zien van het bedrijf, en zich bovendien minder uitgedaagd voelt in het werk.

grenzeloze generatie

grenzeloze generatie 2

grnezeloze generatie 3

Infographics via: www.unique.nl/infographic

Foto boven via Flickr.com

‘Vette techniek’ bij Defensie moet sollicitanten overtuigen

Met een speciale site en een paar coole filmpjes gaat Defensie het tekort aan technisch personeel te lijf.

In 2014 en 2015 hebben de krijgsmachtdelen van Defensie een aanzienlijk aantal technische vacatures te vervullen. Om zich te onderscheiden van alle andere werkgevers in de markt voor technici gooit Defensie iets in de strijd dat anderen nooit kunnen bieden: de naar eigen zeggen ‘vette techniek’. ‘Hightech materieel, zoals helikopters, pantservoertuigen, schepen en vliegtuigen. Deze enorme machines met allerlei technische uitdagingen vind je alleen bij Defensie’, aldus een persbericht dat hoort bij de nieuwe campagne voor technici, die deze week van start is gegaan.

Snelvuurkanon

Als technicus bij Defensie mag je bijvoorbeeld ‘sleutelen aan het 35mm snelvuurkanon van een CV90 pantservoertuig, de ruim 13.000 pk sterke motoren van een marinefregat of de Hellfire-raketten van een Apache gevechtshelikopter. Als technicus bij Defensie zorg je ervoor dat alles blijft rijden, vliegen, varen of werken zoals het moet.’

Filmpjes

Defensie wil met spannende filmpjes de technische doelgroep verder verleiden. Zo is er een speciaal filmpje voor de landmacht, dat momenteel op diverse momenten via tv wordt uitgezonden.

En er is ook een speciaal filmpje gemaakt voor technici bij de Marine:

Geblinddoekt uit een vliegtuig

Defensie is al langer bezig met video sollicitanten te trekken. Zo kwam er eind november ook al een stuntfilmpje online waarbij een geblinddoekte wingsuitvlieger door Air Controllers van de Luchtmacht veilig naar een plek op de grond werden begeleid. De vlieger, Sam Laming, sprong geblinddoekt op 2,1 kilometer hoogte uit het vliegtuig, en viel vervolgens met een snelheid van 278 kilometer per uur door het luchtruim, op weg naar vliegbasis Volkel. Na een vlucht van enkele minuten landt Laming precies op de vooraf gemarkeerde plek, de bulls eye.

Epke in een vliegtuig

In oktober was er al een filmpje waarbij de ‘vlucht’ van Epke Zonderland werd nagedaan in een vliegtuig.

Of het allemaal het gewenste effect heeft, moet nog worden afgewacht. Maar ‘vet’ is het in elk geval wel, dat zal waarschijnlijk zelfs de meest verstokte pacifist toegeven…

 

Discriminatie bestaat, maar vooral in hogere functies, zo blijkt

Mannen die promotie willen maken, worden de helft meer uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan vrouwen. Bij sollicitaties voor hogere niveaus worden vrouwen dus duidelijk gediscrimineerd.

Dat concluderen wetenschappers van de UGent, de IÉSEG School of Management en de KU Leuven uit onderzoek dat zij tussen november 2013 en april 2014 uitvoerden.

Fictieve brieven

De wetenschappers verstuurden 1.152 fictieve sollicitatiebrieven als reactie op meer dan 500 bestaande vacatures in de Vlaamse arbeidsmarkt. Naar elke vacature werden twee sollicitaties gestuurd, die stuk voor stuk vrijwel gelijkwaardig waren, maar waarbij alleen de naam duidelijk mannelijk dan wel vrouwelijk was. Globaal kregen 26% van de mannelijke en 25% van de vrouwelijke kandidaten een positieve reactie op hun sollicitatie. Daarbij werd 11% van de mannen en 10% van de vrouwen meteen uitgenodigd voor een selectiegesprek. Deze verschillende behandeling naar geslacht is statistisch niet significant.

50% meer kans

Dit verandert als de vacatures worden opgedeeld naar het feit of ze al dan niet een promotie in functieniveau impliceren.Voor banen waarbij je zo’n promotie in functieniveau kon verwachten, hadden de fictieve mannelijke kandidaten in het onderzoek 23% meer kans op een positieve reactie en zelfs 50% meer kans om meteen uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Verklaringen

De bevinding dat vrouwen gediscrimineerd worden bij sollicitaties voor hogere posities wordt geschraagd door twee belangrijke economische theorieën omtrent discriminatie. Ten eerste kunnen sommige werkgevers, collega’s en klanten het onaangenaam vinden om samen te werken met vrouwen op hogere posities. Dat gevoel wordt mogelijk veroorzaakt door de traditionele oververtegenwoordiging van mannen in deze functies. Anderzijds zou het kunnen dat sommige geteste werkgevers over het algemeen van mannen een hogere productiviteit verwachten in hogere functies, omdat zij van oordeel zijn dat ze beter matchen met typisch mannelijke kenmerken (zoals assertiviteit, autonomie en dominantie) of tijdsbesteding (door verdeling van huishoudelijke taken en zwangerschap).

Mooie mensen

Vorige week kwamen in Nederland ook al fictieve sollicitaties in het nieuws, toen het Sociaal Cultureel Planbureau uit onderzoek bekend maakte dat mooie mensen zo’n 20 procent meer kans maken bij sollicitaties dan hun minder mooie medesollicitanten.  Voor hoge beroepen geldt zelfs dat uiterlijk en zelfvertrouwen even belangrijk zijn als werkervaring en opleiding, concludeerde het SCP uit de sollicitatietest met de fictieve Claartje (symmetrisch, slank, langharig blond), Jozef (brede kaaklijn, donkere krullen) en Vera (aan de mollige kant).

Illustratie via Flickr.com