Ja, goede developers zijn echt moeilijk te vinden. Net als lassers, loodgieters en machinisten. Maar het is toch de zorgsector waar vacatures het lastigst vervulbaar zijn, blijkt uit nieuw onderzoek.
En daarbij gaat het met name om verzorgenden individuele gezondheidszorg niveau 3: van alle vacatures voor deze functie stond 48,5 procent in Nederland langer dan 60 dagen online, blijkt uit recente data van vacaturezoekmachine Indeed. Ook naar een psychiater is het lang zoeken, zo blijkt: van de vacatures voor deze functie stond bijna 42 procent langer dan 60 dagen online.
De totale top-10
- verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) niveau 3 (48,5%)
- psychiater (41,9%)
- servicemonteur koeltechniek (40,1%)
- machinist (39,4%)
- lasser (36,9%)
- wijkverpleegkundige (36,5%)
- frontend-developer (35,4%)
- loodgieter (34,8%)
- Java-developer (34,6%)
- verpleegkundige niveau 4 (34,0%)
Noot: voor deze ranglijst is alleen gekeken naar functietitels met het afgelopen jaar meer dan 500 vacatures op Indeed.
Mismatch op de zorgmarkt
‘De zorgsector vertoont opvallend veel langdurig openstaande vacatures’, zegt Sander Poos, managing director Benelux bij Indeed. ‘Een van de redenen is de mismatch op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn, zoals die ook blijkt uit het recente Arbeid in Zorg en Welzijn-rapport van het ministerie van Volksgezondheid. De vraag naar werknemers in de sector neemt toe, maar er zijn steeds minder mensen die een studie in die richting volgen.’
Aantal vacatures neemt snel toe
Volgens het CBS steeg het aantal banen in het laatste kwartaal van 2016 sterk dankzij een aantrekkende economie. Er is zelfs sprake van de grootste groei in 5 jaar tijd. Wel blijven functies langer openstaan doordat het aantal vacatures sneller toeneemt dan het aantal vervulde vacatures, aldus het CBS.
Volgens het CBS is sprake van de grootste vacaturegroei in 5 jaar tijd
Verhuizen of lokale vestigingen
Indeed raadt bedrijven die met onvervulbare vacatures kampen aan om goed te kijken naar de locatie waar ze werven, en eventueel een lokale vestiging te openen daar waar het benodigde talent wél zit. Ook wordt geadviseerd om aantrekkelijke verhuisregelingen aan te bieden en te investeren in uitgebreide sollicitatiegesprekken om een toekomstige werknemer te vertellen wat hij of zij kan verwachten van jouw bedrijf.
Maak flexibel werken mogelijk
En, heel belangrijk, zegt Poos: maak flexibel werken mogelijk. ‘Niet elk bedrijf kan een lokale vestiging openen of werknemers naar zich toe halen. Maar dankzij de moderne techniek kun je ook dit probleem ondervangen. Door te zorgen dat (potentiële) werknemers de middelen en kennis hebben om overal te kunnen werken. Extra pluspunt: onderzoek toont aan dat 98 procent van de werkenden vindt dat flexibel werken een positieve invloed heeft op productiviteit.’
Lees ook
Zelf beter werven?
Op donderdag 11 mei spreekt Anouk Kon, ‘Recruitment Evangelist’ van Indeed op de tweede editie van Werf& Live. Dan geeft zij onder meer 5 best practices om je online vacatures beter te laten presteren. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je het voor talent makkelijker maakt om jouw vacatures te vinden, hoe je je sollicitatieproces stroomlijnt en hoe je strategisch je budget kunt inzetten. Inschrijven kan hier.
Credit foto boven