Gem. leestijd 5 min  3115x gelezen

Zo ziet de gemiddelde Nederlandse vacature eruit (en daar valt nog veel in te verbeteren)

Zo ziet de gemiddelde Nederlandse vacature eruit (en daar valt nog veel in te verbeteren)

Hoe ziet de gemiddelde online vacature eruit? Daar zit nog best verschil in, zo blijkt. En ook verbeteringen zijn volop mogelijk. Want waarom zijn ze vaak zo sáái opgemaakt? En waarom bevatten ze zo weinig relevante informatie?

Elk jaar onderzoekt Digitaal-Werven bij zo’n 500 grote werkgevers in Nederland hoe de ervaring is van de kandidaat die online naar een nieuwe baan zoekt. Voor het eerst is daarbij ook gekeken naar hoe vacatures zijn opgemaakt. Wat staat er wel in? En wat juist níet? Daarbij komen opmerkelijke verschillen naar voren. Hieronder enkele van de meest opvallende uitgelicht:

#1. De gemiddelde vacature telt zo’n 500-600 woorden

Eerst iets over de lengte van vacatures: daaruit blijkt dat 500 tot 600 woorden het meest voorkomt, gevolgd door vacatures van 400 tot 500 woorden. Slechts zo’n 7 procent van de online vacatures blijkt zelfs meer dan 800 woorden te bevatten.

#2. Meerderheid vacatures bevat alleen maar tekst

Vacatures blijken gemiddeld genomen niet alleen veel tekst te bevatten, ze komen vaak ook nog eens behoorlijk massaal over. Ruim meer dan de helft bevat alleen maar tekst, en geen beeld, en van die tekstvacatures is maar net iets meer dan 2 op de 3 goed leesbaar, zo blijkt uit het onderzoek.

dw vacature opmaak

#3. Minderheid heeft specifiek beeld per vacature

Goed, de meeste vacatures hebben dus geen beeld erbij. Maar hoe zit het dan met de vacatures die wél beeld hebben? Dan blijkt het in de helft van de gevallen ook nog eens te gaan om beeld dat niet specifiek is voor de functie, maar gewoon een beeld dat bij elke vacature te zien is. Slechts een minderheid gebruikt eigen foto’s per vacaturesoort (dus voor IT’ers iets anders dan voor bijvoorbeeld salesmensen), en nog een veel kleiner deel gebruikt een eigen video voor een vacature.

dw vacature

#4. Van de werkplek is zelden iets te zien

Even verder inzoomend op dat beeld op de vacaturesites: hoe ziet dat er dan uit? Staan er bijvoorbeeld foto’s van de werkplek op, iets wat altijd handig is voor de kandidaat die zich aan het oriënteren is? Nou, dat blijkt zelden het geval. Veruit de meeste sites blijken helemaal geen beeld te hebben van de werkplek. Ongeveer 1 op de 20 heeft wel een foto, een fotocollage of een 360-graden-foto, een nog veel kleiner deel heeft een filmpje van de plek waar de kandidaat eventueel terecht komt.

dw werkplek foto video

#5. In bulletpoints weten we wel maat te houden

Volgens Textio, een tool die maandelijks miljoenen vacatures in Amerika en hun sollicitatiedata analyseert, is het optimaal als je tussen de 30 en 50 procent van de vacaturetekst vat in bulletpoints. Op deze vuistregel scoort bijna de helft van alle vacatures op Nederlandse recruitmentsites goed. Bijna geen enkele vacature gaat de fout in door alleen maar of door juist helemaal géén bulletpoints te gebruiken.

#6. Vooral standplaats en uren staan vaak in de vacature

En wat staat er dan zoal in, in die bulletpoints? Vaak de arbeidsvoorwaarden. Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat ongeveer de helft van alle online vacatures iets zegt over het salaris dat de kandidaat ermee kan gaan verdienen. De standplaats is overigens het meest terug te vinden in een vacaturetekst, gevolgd door het aantal te werken uen in de week en de opleidingsmogelijkheden die de functie biedt. Verder opvallend: slechts in ongeveer 1 op de 3 vacatures staat nog een sluitingsdatum genoemd…

dw vacature info

#7. Veel meer ‘jij’ dan ‘wij’ in de meeste vacatures

Uit het eerdergenoemde onderzoek van Textio blijkt dat het gebruik van de woorden ‘wij’ en ‘jij’ (onbewust) effect heeft op hoe we een vacature percipiëren. Volgens Textio leidt een ongeveer evenwichtig gebruik van de woorden jij en wij tot de beste resultaten. Hierbij gaat het om het daadwerkelijk aantal keer dat een woord in de tekst staat (dus ‘jij hebt’ en dan 5 bullets telt onbewust als 1 keer ‘jij’).

dw jij wij vacature

In Nederland blijkt die balans overigens redelijk ver te zoeken. Ongeveer driekwart van de Nederlandse vacatures gebruiken veel meer (72%) of zelfs alleen maar (3%) ‘jij’ in hun teksten, slechts 1 op de 6 vacatures weet redelijk het evenwicht te vinden.

#8. Quotes van medewerkers zijn nog zeldzaam

Uit het onderzoek van Digitaal-Werven blijkt verder dat nog niet veel organisaties het nut inzien van quotes van medewerkers bij hun vacatures. Slechts 1 op de 10 laat een eigen medewerker direct aan het woord bij een vacature, waarvan iets meer dan de helft wel zo attent is om in elk geval ook een foto van de betreffende medewerker erbij te plaatsen.

dw quotes bij vacature

#9. Het sollicitatieproces wordt zelden uitgelegd

Hoe het sollicitatieproces eruitziet? Het is informatie waar heel veel kandidaten op zitten te wachten, zo blijkt. Toch is het nog in ruim 2 op de 3 vacatures tevergeefs zoeken naar zulke uitleg. Slechts in 10 procent van de vacatures staat er niet alleen iets over opgeschreven, maar wordt het zelfs in beeld inzichtelijk gemaakt.

#10. Zien we dan wel gerelateerde vacatures? Ook niet vaak

Ten slotte is er ook nog wel mogelijke verbetering te zien in hoe recruitmentsites hun bezoekers weten vast te houden. Zo laat bijna drie kwart aan de baanzoekers helemaal geen ‘gerelateerde vacatures’ zien. Nog eens zo’n 6 procent laat wel zulke vacatures zien, maar het algoritme erachter is zo slecht dat de getoonde functies helemaal niet relevant zijn. Als gevolg daarvan is het nog geen kwart van de recruitmentsites die erin slaagt de bezoeker wél andere relevante vacatures voor te schotelen.

dw vacatures opmaak

Meer weten?

Tijdens Digitaal-Werven op 1 november in The Colour Kitchen in Utrecht zullen alle resultaten van het onderzoek van dit jaar worden gepresenteerd. Schrijf je nu in.

Of lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners