Gem. leestijd 3 min  1066x gelezen

Zelfs aan leidinggevenden is tegenwoordig een ‘ongekend’ tekort

Zelfs aan leidinggevenden is tegenwoordig een ‘ongekend’ tekort

De schaarste op de arbeidsmarkt treft nu zelfs leidinggevenden. Vooral in de techniek, sales en zelfs in het algemeen bestuur blijken nauwelijks nog goede managers te vinden.

Het tekort aan leidinggevenden is ‘ongekend’ en begint ook echt ‘problematisch’ te worden. Dat stelt recent onderzoek van Stanton Chase onder 550 business leaders uit 45 landen en 10 sectoren. ‘Gelukkig is Nederland nog een aantrekkelijk vestigingsland’, zegt Jan Bart Smits (partner technology practice), die aangeeft steeds meer managers van buiten Europa onze kant op te krijgen.

Vooral gevolgen voor Industrie 4.0

Het schreeuwende tekort aan goede leidinggevenden treft vooral de maakindustrie, aldus het onderzoek. En dan met name bedrijven die de slag willen maken naar het zogeheten Industrie 4.0, de industriële revolutie die steeds meer apparatuur met internet verbindt en waar ook ontwikkelingen als robotisering, nanotechnologie en 3D-printen onder geschaard worden. Er zijn echter nauwelijks managers te vinden die hiermee ervaring hebben. Daardoor loopt de voortgang van deze revolutie fikse vertraging op, aldus Stanton Chase.

‘Door het tekort aan goede leidinggevenden loopt Industrie 4.0 fikse vertraging op’

Waar zijn de multidisciplinaire veranderaars?

Het probleem blijkt hierbij dus niet te liggen bij financiële of technische zaken, aldus het onderzoek, maar bij het vinden van het juiste talent. Leiders met vaardigheden in verandermanagement (42,4%) en multidisciplinair management (37,8%) worden wereldwijd het meest gezocht om ‘Industrie 4.0’ succesvol door te voeren. Vakgebieden met het grootste tekort aan talent zijn engineering (53,4%), sales en marketing (52,4%) en algemeen bestuur (46,8%). Vooral bedrijven die aangeven al ver te zijn met Industrie 4.0 kampen met een tekort aan goede salesmensen en marketeers, zo blijkt.

Ongekend tekort in Europa

“Het tekort aan talent is ongekend, vooral in Europa”, zegt Patricia Flipsen, managing partner Nederland bij Stanton Chase. De opmerking van Flipsen moet overigens wel als relatief worden beschouwd. De managers van élke regio die in het onderzoek bevraagd zijn, vinden namelijk dat hun eigen regio principe het best geschikt is voor groei, maar dat juist bij hén een tekort aan talent die groei in de weg staat.

Niet meer alleen op ervaring

Om de schaarste te bestrijden, kijken steeds meer bedrijven buiten hun vertrouwde visvijver, aldus het onderzoek, dat dit jaar voor de vierde keer in successie werd uitgevoerd. Kennis van de specifieke industrie of ervaring in een soortgelijke functie scoort steeds lager als prioriteit. Werkgevers zoeken juist veel meer naar mensen met inherente leiderschapskwaliteiten. Zelfs in technische beroepen wordt nauwelijks meer om functionele vaardigheden gevraagd, zo blijkt.

stanton rapport managers over de wereld

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en het komt gewoon in je mailbox!

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners