Gem. leestijd 2 min  797x gelezen

Nog weinig bedrijven zoeken (expliciet) naar statushouders, ondanks de krapte

Nog weinig bedrijven zoeken (expliciet) naar statushouders, ondanks de krapte

Ondanks de toenemende tekorten op de arbeidsmarkt, richten nog maar weinig werkgevers en intermediairs zich expliciet op vluchtelingen, statushouders en asielzoekers, zo meldt nieuw onderzoek.

Ook in vacatures maken bedrijven maar zelden een verwijzing naar deze doelgroep. Uitzonderingen hierin zijn bedrijven als Stedin, Consolid, Connexion, Team Intro Uitzendbureau en Duizend1, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group in opdracht van Ho∞op. Als er wel (expliciet) naar vluchtelingen of statushouders wordt gezocht, betreft het overigens vooral beroepen als afwassen, postbezorger en tegelzetter. Dit zijn vooral praktische banen, waarbij taal of opleiding niet of nauwelijks belangrijk is.

Daadwerkelijk zoeken krijgt nog weinig aandacht

De weinige aandacht voor deze groep is opmerkelijk, gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Sterker nog: uit het onderzoek blijkt dat er meer vacatures zijn voor mensen die statushouders gaan helpen, op maatschappelijk, juridisch en sociaal-cultureel gebied dan vacatures die zich expliciet op werkloze statushouders richten.

‘Er zijn meer vacatures voor mensen die statushouders hélpen dan voor statushouders zelf’

Ook weten statushouders relevante vacatures niet of nauwelijks te vinden door de gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal en het gebrek aan kennis over werking van de Nederlandse arbeidsmarkt en vacaturesites. Veel van de aandacht gaat dan ook uit naar vaardigheden, beroepen en competenties van de doelgroep. Daarbij wordt zelden de concrete brug naar de arbeidsmarkt gemaakt, aldus het onderzoek. ‘Terwijl dat wel de snelste weg is naar werk.’

Stemgestuurde vacatureapp moet oplossing bieden

Manur Aburshaid, zelf een Syrische statushouder, wil daar iets aan doen. Hij wil de brug slaan tussen werkgevers en werkzoekenden met een meertalige, stemgestuurde vacaturezoekapp, genaamd: Ho∞op. ‘Met deze app willen we de 89% asielzoekers die in de afgelopen jaren in Nederland zijn aangekomen en na 3 jaar nog steeds werkloos zijn, aan een baan helpen’, vertelt hij. ‘Het grootste gedeelte van deze groep wil heel graag werken. Maar het lukt hen nu – nog – niet om een baan te vinden.’

Morgen verschijnt er op deze site een uitgebreid interview met Aburshaid. Daarin gaan we dieper in op het ontstaan en de toekomst van Ho∞op.

Lees ook:

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners