Gem. leestijd 3 min  882x gelezen

Wat we van de NBA kunnen leren over referrals

Wat we van de NBA kunnen leren over referrals

Op zoek naar toptalent? Begin dan bij het toptalent dat al in je organisatie zit. Bij de NBA snappen ze dat als geen ander. Welke 4 lessen zijn daaruit te leren?

Dat referral recruitment belangrijk is om goede mensen te werven, is geen nieuws. Toptalenten in je eigen bedrijf omringen zich niet alleen met al even getalenteerde vrienden, ze beschikken meestal ook nog eens over een natuurlijke overtuigingskracht.

Slam dunk

De National Basketball Association in Amerika, kortweg: de NBA, laat zien dat zo’n tactiek van talent-for-talent-recruiting een ‘slam dunk’ is. In deze zéér competitieve markt worden jonge talenten agressief gescout om te tekenen voor een team. Het zijn juist meestal de echte all-stars die het talent dat laatste zetje geven om de handtekening te zetten bij een nieuwe club.

Het zijn meestal de echte all-stars die talent het laatste zetje geven om te tekenen

Een gewoonte onder de toppers

Zo was het Lebron James die Kevin Love overhaalde bij hem in Cleveland te komen spelen; net als Dwayne Wade een paar jaar eerder James had overgehaald naar Miami te komen. Ook iemand als Kobe Bryant werd in zijn tijd bij de Los Angeles Lakers vaak ingezet om andere basketballers te overtuigen bij de club te tekenen.

Méér dan een gewoon referralprogramma

Het talent-for-talent recruiting in de NBA behelst méér dan een referralprogramma waarin een talentpool wordt gevuld met geschikte kandidaten. Bij talent-for-talent recruiting identificeer je nadrukkelijk wie van je huidige werknemers het best geschikt kan zijn als interne talentscout voor een bepaald profiel. Door gebruik te maken van de skills en reputatie van jouw toptalenten, verhoog je niet alleen de kans om vervolgens de juiste kandidaat te plaatsen, maar ook dat hij of zij langer aanblijft.

nba recruiting tips

4 NBA recruiting tips

Welke lessen vallen er nou te leren van hoe de NBA zijn werving en selectie vormgeeft? Hier vier tips:

#1. Werf je eigen interne talentscout

Topwerknemers beschikken over netwerken vol met mensen met de vaardigheden, ervaringen en opleidingen die overeenkomen met de posities die jij moet vullen. Zoek deze overeenkomsten en kijk hoe deze werknemers jou kunnen helpen in het recruitmentproces.

 #2. Zorg voor teamspirit

Door je toptalenten al vanaf het begin te betrekken in het recruitmentproces bevorder je het teamgevoel. Wie weet hebben ze direct al een geschikte kandidaat op het oog. In veel organisaties zie je dat talent-for-talent recruiting pas op het laatste moment wordt ingezet, als een soort laatste redmiddel. Als je mensen direct inzet, kun je de vacature echter vaak sneller vullen. Dat scheelt tijd en geld.

#3. No bullshit please

Recruiters hebben, net als verkopers, soms de neiging tot overdrijven. Jouw interne recruiters kunnen echter vooral open en eerlijk zijn over de functie. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven wat ze zelf wel en niet leuk vinden aan de functie. Dit schept realistische verwachtingen en creëert een mogelijk zeer waardevolle vertrouwensband. Een waardevol talent dat je hebt gevonden via een ander talent wil je natuurlijk niet teleurstellen met je bullshit, als blijkt dat alles niet zo mooi is als is toegelicht.

#4. Vier je overwinningen

Het mag dan onderdeel zijn van de job, maar het is altijd belangrijk om successen te vieren. Sta er even bij stil als een nieuw toptalent is binnengehaald. Ga bijvoorbeeld samen lunchen met het nieuwe toptalent en het talent dat verantwoordelijk is voor de kandidaat of geef ze een presentje. Zoals kaartjes voor de bioscoop. Of voor een mooie basketbalwedstrijd…

vernonique bouree nba talentsoftDit blog is geschreven door Véronique Bourée, Director Customer Succes Europe bij Talentsoft.

Lees ook:

 

 

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners