De recruiter had ooit maar één taak: het juiste talent binnenhalen. Maar nu de arbeidsmarkt verandert, is voor de recruiter specialisatie en verdere scholing steeds belangrijker.
Volgens onderzoek van de Nationale Beroepengids is de recruitmentspecialist een van de 21 beroepen met de mooiste toekomst in het verschiet. Het is een opvallende verschijning, naast meer technisch georiënteerde beroepen als de ‘growth hacker’, de ‘data scientist’, de dronepiloot of de ‘Internet of Things’-expert.
‘Werving en selectie wordt niet alleen belangrijker, maar ook steeds complexer’
Recruiter van morgen is anders
Maar de recruiter van de toekomst moet wel een andere zijn dan die van vandaag, aldus de onderzoekers. Werving en selectie begint niet alleen een steeds belangrijker onderdeel te worden binnen organisaties, ook de complexiteit groeit namelijk. Aan de ene kant is er het onderscheid tussen interne en externe recruiters. Aan de andere kant ontstaan relatief nieuwe disciplines als sourcing, employer branding, recruitmentmarketing en geautomatiseerde selectie.
Hoe borg je kennisopbouw?
Ook is er steeds meer sprake van (gedeeltelijke) uitbesteding. En daarnaast speelt de flexibilisering van de arbeidsmarkt een sterke rol. Met alle strategische vragen die daarbij horen. Moet je voor bepaalde functies vaste krachten zoeken? Zijn die überhaupt wel te vinden? En wat gebeurt er als je flexibel inhuurt? Hoe borg je dan de continuïteit en kennisopbouw?
‘De recruitmentspecialist van de toekomst moet meer in huis hebben dan wat vandaag van de recruiter gevraagd wordt’
Wat vraagt de toekomst van een recruiter?
Om op al zulke vragen een antwoord te kunnen formuleren moet de recruitmentspecialist zich nog wel verder ontwikkelen, aldus de Nationale Beroepengids. Hun onderzoekers zien dat er veel vraag is naar recruiters. Sterker nog: het is de sterkst groeiende groep binnen het hele HR-veld. Maar wil die groei doorzetten, dan is het nodig dat de ‘recruitmentspecialist van de toekomst meer in huis heeft dan wat vandaag van de recruiter gevraagd wordt.’
Investeren in persoonlijke groei
De veranderde maatschappij en veranderende arbeidsmarkt zorgen voor nieuwe behoeften, aldus onderzoeker Peter Koelewijn. ‘Belangrijk is dat je voor jezelf niet alleen de vraag beantwoordt: waar sta ik over 5 jaar?, maar dat je jezelf ook afvraagt: wat wordt er over 3 jaar van mijn huidige beroep verwacht? Dat ook jouw beroep verder verandert staat vast, dat je daarvoor in je persoonlijke groei moet investeren net zo goed.’
Leergang Arbeidsmarktcommunicatie
Zelf helemaal klaar zijn voor de toekomst? Donderdag 18 mei 2017 start alweer de 21e editie van de succesvolle Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. De leergang bestaat uit 4 masterclasses, steeds een e-training vooraf en een eindpresentatie op dag 5. Meer weten? Download dan de factsheet of bekijk een replay van de proef e-training. Bij inschrijving uiterlijk vrijdag 31 maart ontvang je bovendien een gratis ticket voor Werf& Live op 11 mei.