De gemiddelde vacaturetekst bevat echt ‘schrikbarend weinig informatie’ die voor de doelgroep relevant is.
Zo staat in ruim drie kwart van de vacatures niets over flexibiliteit in werktijden of thuiswerken, noch iets over een pensioenregeling of vakantiedagen. Zelfs een salarisindicatie mist in twee derde van de teksten, blijkt uit onderzoek van de VacatureVerbeteraar en Digitaal-Werven onder vacatures van de ruim 450 bekendste organisaties van Nederland.
De werkgever wenst, de kandidaat niet
Vacatureteksten in Nederland zijn volgens het onderzoek nog steeds erg geschreven vanuit de wensen van de werkgever, nauwelijks vanuit de wensen van de potentiële sollicitant. Zo beschrijft 98 procent van de vacatures wel welke competenties voor de functie nodig zijn. Een even groot deel noemt ook de taken en/of verantwoordelijkheden die de nieuwe medewerker meekrijgt.
Een meerderheid van de vacatures bevat géén informatie over de opleidings- of doorgroeimogelijkheden
Bar weinig over de auto van de zaak
Over veel andere relevante aspecten wordt veel minder geschreven. Zo bevat een meerderheid van de vacatures (54%) géén informatie over de opleidings- of doorgroeimogelijkheden bij een werkgever en meldt ruim een derde (36%) niets over het aantal uur dat de functie inhoudt, of dat het om een fulltime of parttime functie gaat. Het minste informatie hebben Nederlandse vacatureteksten over de arbeidsvoorwaarden op mobiliteitsgebied: slechts 12 procent meldt iets over een treinabonnement, fiets of auto van de zaak.
Wel kleine verbetering zichtbaar
In vergelijking met 2016 is er wel een kleine verbetering zichtbaar op bijna elk gebied. Alle onderdelen, behalve de sluitingstermijn en het gewenste karakter, worden net iets vaker vermeld.
‘Een goede tekst is niet zo sexy als een mooie campagne, maar wel 100 keer effectiever’
Bas van de Haterd, oprichter van Digitaal-Werven, noemt de resultaten desondanks ‘schrikbarend’. “Veel organisaties hebben hun mond vol van employer branding en arbeidsmarktcommunicatie, maar vergeten dat de meeste sollicitanten alleen een vacature lezen en zich pas in de organisatie gaan verdiepen als die hen eventueel aanspreekt. De vacaturetekst, en overigens ook de opmaak daarvan, is een van de belangrijkste onderdelen van werving. Toch krijgt die nauwelijks aandacht bij de meeste organisaties. Een goede tekst is niet zo sexy als een mooie campagne, maar wel 100 keer effectiever.”
De resultaten onder elkaar
Er staat in de dit jaar onderzochte vacatures níets over:
- het aantal uur 36%
- een salarisindicatie 64%
- vakantiedagen 78%
- mobiliteit (leaseauto, ov-abonnement) 88%
- pensioenregeling 77%
- flexibiliteit in werktijden of thuiswerken 85%
- opleiding of doorgroeimogelijkheden 54%
- de taken en verantwoordelijkheden 2%
- de gewenste competenties 2%
- het gewenste karakter 43%
- een sluitingstermijn 71%
Digitaal Werven Event
Het onderzoek van de VacatureVerbeteraar en Digitaal-Werven is gedaan in het kader van het jaarlijkse evenement van Digitaal-Werven, waar op 2 november 2017 onder meer de beste recruitmentsite van het jaar wordt verkozen.