Er studeren steeds meer jongeren in technische richtingen, maar het lijkt niet genoeg om te beantwoorden aan de behoefte in de komende jaren. De afgelopen 2 jaar groeide het aantal vacatures al met 16 procent.
En van die duizenden vacatures zijn er ook nog eens steeds meer ‘moeilijk vervulbaar’, aldus het UWV in een nieuwe factsheet. Het UWV zet de komende jaren daarom vol in op omscholing, om WW’ers naar een technisch beroep te krijgen, vaak zelfs met baangarantie en vrijstelling van sollicitatieplicht. Zo kunnen in Gelderland werklozen zich in slechts 12 weken laten omscholen naar monteur elektrotechniek. En in Noord-Nederland worden WW’ers in 16 weken opgeleid tot CNC-operator.
In Gelderland kunnen werklozen zich in slechts 12 weken omscholen naar monteur elektrotechniek
Op elke 20 technici is er nu 1 vacature
Uit de factsheet blijkt dat ongeveer 1,2 miljoen mensen een technisch beroep hebben. In het derde kwartaal van vorig jaar waren er zo’n 61.000 vacatures, dus ongeveer 5 procent. Of anders gezegd: op elke 20 technici is er nu 1 vacature. In de bouw is er vooral vraag naar metselaars, schilders, installateurs en bouwmonteurs. In de industrie en metaal gaat het om cnc-verspaners, machinemonteurs, lassers en operators procesindustrie. Op middelbaar en hoger technisch niveau zijn werkvoorbereiders, calculators en ontwerper-constructeurs nauwelijks te vinden.
Waar zijn de mbo- en hbo-technici gebleven?
Bij een enquête onder HR-professionals begin 2017 bleek meer dan de helft van de technische vacatures moeilijk vervulbaar, het hoogste percentage van alle functiegroepen, aldus het UWV. Vooral technici op mbo- en hbo-niveau zijn moeilijk te vinden. En de weinige sollicitanten die ze krijgen, missen de juiste kwalificaties, aldus de bedrijven.
Spanning is overal voelbaar
De spanning is op de hele arbeidsmarkt voelbaar. Maar vooral in de Randstad, Zuid-Oost Brabant en Zeeland zijn technici bijna niet aan te slepen. Daardoor had eind 2017 ongeveer 1 op de 5 werkgevers in de bouw te maken met belemmeringen in de productie vanwege een tekort aan personeel. En in de Nederlandse industrie kampte 1 op de 6 à 7 werkgevers met een personeelstekort.
Het goede nieuws: meer hoger opgeleide technici
De UWV-factsheet bevat overigens wel goed nieuws voor werkgevers die zitten te springen om hoger opgeleide technici. Nog even geduld, maar die komen er namelijk aan. De instroom van studenten, zowel in het hbo als in de universiteiten, steeg de afgelopen jaren fors. Onder TU-studenten is zelfs sprake van bijna een verdubbeling in 10 jaar.
En de behoefte blijft nog wel even groot
Maar er mogen dan wel meer hoger opgeleide technici aankomen, dat geldt niet voor de mbo’ers en lager. En juist aan zulke vakmensen blijft de komende jaren de behoefte onverminderd groot, verwacht Johan van der Kleij, landelijk adviseur techniek bij UWV: ‘De arbeidsmarkt wordt krapper.’
Juist aan vakmensen blijft de komende jaren de behoefte onverminderd groot
Vandaar ook de vele omscholingsprojecten die het UWV opstart. ‘Werkzoekenden willen graag aan het werk, maar beschikken niet altijd over de juiste kwalificaties. Daarom zetten we met bedrijven projecten op om hen op te leiden. Ervaring is geen vereiste. Als iemand maar affiniteit heeft met techniek en in staat is om in korte tijd de basis van het vak te leren.’
ROVC komt met TechScout
Om in de tussentijd bedrijven te helpen in hun zoektocht naar technici komt opleidingsinstituut ROVC met een bundel vol tips: ‘De HR-manager als TechScout’. Daarin lezen we bijvoorbeeld niet alleen dat ongekwalificeerde kandidaten de grootste ergernis zijn in de branche, maar ook wat je daaraan zou kunnen doen. ‘Het personeelstekort vraagt om een vernieuwende aanpak van HR’, verklaart John Huizing, directeur bij ROVC de bundel. ‘Door handvatten te bieden aan HR-medewerkers, staan zij sterk in de strijd om technisch talent.’
Lees ook:
- Technici ruim bovenaan in schaarste-ranglijst
- In Amsterdam blijken technische vacatures nauwelijks te vervullen
Foto boven: TechniekBeeldbank.nu