Gem. leestijd 3 min  2827x gelezen

Supersnelle ‘Selectieboulevard’ bij Belastingdienst werpt zijn vruchten af

Supersnelle ‘Selectieboulevard’ bij Belastingdienst werpt zijn vruchten af

De Belastingdienst selecteert kandidaten tegenwoordig in 1 dag, via zogeheten ‘Selectieboulevards’. Die aanpak werpt voorlopig zijn vruchten af, blijkt uit een tussenrapportage.

Dankzij de nieuwe wervingsmethode zijn in september bijvoorbeeld ruim 240 nieuwe medewerkers ingestroomd, zo meldt staatssecretaris Menno Snel in een brief aan de Tweede Kamer. Dat blijkt voor het eerst sinds lange tijd weer een grotere instroom dan uitstroom.

Alle gespreksronden op 1 dag

De vernieuwde wervingsaanpak van de Belastingdienst omvat een aantal punten. Ten eerste is het sollicitatieproces ingekort en verbeterd door de instelling van selectieboulevards. Daar vinden alle gespreksronden op één dag plaats. Geschikte sollicitanten krijgen aan het eind van de dag een aanbod. Daarnaast werft de Belastingdienst voor bepaalde schaarse functies nu doorlopend. Dat zorgt voor een meer permanente aanvoer van sollicitanten.

voor sommige functies werft de fiscus nu doorlopend. Dat zorgt voor een permanente aanvoer

Ten tweede is de capaciteit van het Employability Center, het eigen werving- en selectiebureau, meer dan verdubbeld van 31 naar 76 voltijds banen. En daar komen de komende maanden nog een paar mensen bij, aldus de brief van Snel. Ook blijken voor sommige bijzondere vacatures, zoals taxateurs en loonheffingsspecialisten, meer externe recruiters ingeschakeld te worden. Zo kan de Belastingdienst werk maken van de forse wervingsopgave waarvoor de fiscus zich gesteld ziet.

Speciale bijeenkomsten

En ten derde is de zichtbaarheid van de Belastingdienst op de arbeidsmarkt zowel offline als online vergroot. Ook zijn er speciale bijeenkomsten waarin belangstellenden kennis maken met het werk bij de Belastingdienst, zoals de recente Belastingdienst WerkWeek.

belastingdienst dus

Door alle veranderingen is de doorlooptijd van een sollicitatieprocedure bij de Belastingdienst met een oorspronkelijke duur van 6 tot 8 maanden (!) nu sterk verkort tot 1 tot 4 maanden.

Uitstroom groter dan instroom

De uitstroom van medewerkers was de afgelopen maanden eigenlijk vrijwel steeds groter dan de instroom van nieuwe medewerkers, zo schrijft Snel. Maar in september lijkt deze trend ineens doorbroken. Het resultaat is nog pril, maar “het maakt mij voorzichtig hoopvol voor het vervolg”, aldus Snel. “Ook als ik kijk naar de ongeveer 350 mensen die in september een contract hebben getekend en in de maanden hierna zullen instromen.”

In alle maanden van 2018 vóór september was het alleen in maart gelukt om meer dan 100 mensen een contract te laten tekenen, terwijl alleen in februari mínder dan 100 mensen de organisatie verlieten.

Grote opgave voor de boeg

De Belastingdienst staat de komende jaren dan ook voor een grote opgave. Er moeten duizenden nieuwe medewerkers worden geworven. Alleen al in 2018 zijn er meer dan 1.000 fiscalisten, ict’ers, (register)accountants en data-analisten nodig.

Alleen al in 2018 zijn ruim 1.000 ict’ers, (register)accountants, data-analisten en fiscalisten nodig

De staatssecretaris wijst erop dat de achterstand in de werving voor 2018 dit jaar niet meer kan worden ingehaald. Om ervoor te zorgen dat de belastingeninning en uitkering van toeslagen niet in gevaar komt, wordt daarom tijdelijk gebruikt gemaakt van uitzendkrachten en/of externen.

Nog zeker 4.200 mensen in 15 maanden nodig

In april heeft het kabinet besloten eenmalig 100 miljoen euro te investeren van 2019 tot en met 2022 voor ‘de stabiliteit van de uitvoering’ bij de Belastingdienst. Deze investeringen zijn bedoeld voor meer capaciteit bij de dienstonderdelen. Daarmee is de wervingsopgave halverwege 2018 aanmerkelijk vergroot. Dit betekent dat, rekening houdend met de verwachte uitstroom van ruim 2.000 mensen, de komende 15 maanden nog eens zeker zo’n 4.200 (voltijds) mensen moeten instromen.

Lees ook:

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners