Soft skills als aanpassingsvermogen en overtuigingskracht worden in de nabije toekomst bij een sollicitatie belangrijker dan de kennis die iemand heeft opgedaan.
Die verwachting spreekt een grote meerderheid van 70 procent van de werknemers in de financiële sector uit. Nog eens 60 procent ziet de werkgelegenheid bij banken en verzekeraars (nog) verder afnemen, en 40 procent denkt zelfs dat zijn of haar functie in 2030 helemaal niet meer bestaat.
Bijscholen maar
Om überhaupt in de financiële sector te kunnen blijven werken is structurele bijscholing een randvoorwaarde, zo denkt 94 procent. Dit zijn enkele bevindingen uit het onderzoek ’Baan van de Toekomst’ van recruitmentorganisatie Hays, waarvoor zo’n 400 finance-professionals in Nederland zijn ondervraagd.
Steeds minder banen
Een ruime meerderheid van 63 procent van hen ziet de werkgelegenheid in hun sector snel dalen. Van de mbo’ers ziet zelfs ruim 80 procent de werkgelegenheid exponentieel dalen tussen nu en 2030, tegen 60 procent van de academisch opgeleiden.
De juiste mensen op de juiste positie
Harold Jansen, financieel directeur van Hays: ’Het is begrijpelijk dat veel professionals in de sector de opkomst van technologie als een bedreiging zien. Toch kan het tijdig inspelen op veranderingen zowel voor werknemers als werkgevers veel uitmaken. Het wordt voor financiële instellingen belangrijker dan ooit om de juiste mensen op de juiste positie te hebben.’
Soft skills winnen
Zo’n 70 procent van de huidige financiële professionals verwacht dat werken in de sector binnen nu en 15 jaar steeds meer vraagt om ’zachte kerncompetenties’ en minder om feitenkennis, omdat een nóg groter deel van het werk tegen die tijd geautomatiseerd is. Jansen: ’Menselijke eigenschappen als aanpassingsvermogen, overtuigingskracht, creativiteit, empathie en motivatietalent worden hierdoor onderscheidende factoren. Het zijn zaken die je niet kunt automatiseren en de mens blijft hier altijd superieur in.’
Grijp je kans
Jansen ziet dit toenemende belang van soft skills positief in. ’Je bent immers werkzaam in een sector waar vertrouwen en betrouwbaarheid enorm belangrijk zijn. Ik verwacht dan ook dat de combinatie van technische ontwikkelingen en een meer bewuste inzet van soft skills de sector naar een hoger niveau tilt. Als professional kun je maar beter deze kansen grijpen en zorgen dat je soft skills optimaal zijn ontwikkeld.’
Flink geraakt
De financiële sector in Nederland is flink geraakt door de crisis. De gevolgen zijn nog steeds merkbaar. Tussen 2008 en 2011 daalde het aantal werknemers al met 18 procent (tegenover 7 procent in de EU. Ook het aantal vacatures daalt. Waren er in het topjaar 2007 nog 62.000 vacatures in de financiële sector, in 2013 was dit aantal afgenomen tot 19.000; voor de komende jaren wordt een vacaturegemiddelde van zo’n 27.000 per jaar verwacht.
Meer van zulke verhalen?
Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!