Laat ook op vakantie het recruitmentvak je niet los? Deze 5 recente boeken zorgen ervoor dat je weer volledig geïnspireerd terugkomt.
Misschien heb je op vakantie wel even geen zin om te leren hoe je de beste kandidaten selecteert. Op het strand pak je waarschijnlijk liever een makkelijk te behappen thriller dan een doordacht Engelstalig werk. Ben je wéér met je vak bezig. Maar mocht je toch om wat inspiratie verlegen zitten, dan kunnen deze 5 recent verschenen boeken je prima door de zomer loodsen…
1. Tim Sackett – The Talent Fix
Recruitment? ‘Het faalt al decennia’, stelt Tim Sackett in dit boek. Maar dat hoeft helemaal niet, zegt hij er meteen ook geruststellend bij. Met een paar simpele ingrepen, wat technologie en een beetje andere inrichting van je organisatie kun je volgens hem al heel veel verbeteren.
Sackett is naast recruiter zelf al jarenlang bekend blogger en spreker. In dit boek bundelt hij al die kennis van de laatste jaren voor het eerst tot een leesbaar geheel. Zijn belangrijkste boodschap daarbij is dat ‘talent’ niet alleen een verantwoordelijkheid van de afdeling recruitment mag zijn. ‘Als je in een organisatie vraagt: “Wie gaat er hier over het talent?” en je hoort: “HR”, of erger nog: complete stilte, dan weet je dat er nog veel werk te doen valt.’
https://www.youtube.com/watch?v=wCqu_l1hg_c
2. Jeff Hyman – Recruit Rockstars
Van alle problemen in organisaties is 90 procent in wezen een recruitmentprobleem, stelt professor Jeff Hyman, die zelf in zijn leven meer dan 3.000 werving- en selectieprocessen zegt te hebben meegemaakt.
In zijn meest recente boek geeft hij een methode van 10 stappen om het beste talent te vinden, gebaseerd op data in plaats van op een onderbuikgevoel. Daarbij bestrijkt hij het hele proces, van sourcing tot het sollicitatiegesprek en van het baanaanbod tot aan de onboarding. ‘Je leert hoe je de winnaars aantrekt als een magneet en de vergissingen voorkomt die resulteren in bad hires‘, belooft hij.
Volgens hem heb je als organisatie twee keuzes. Ofwel: je kunt tijd besteden aan de voorkant, door alleen maar rockstars te recruiten. Ofwel: je kunt tijd kwijt zijn aan de achterkant: micromanagement, inefficiënties, ontslagen en ellende. ‘Aan jou de keus.’
3. Whitney Johnson – Build an A-Team
Het geheim van een betrokken en productief team? Dat is: een ontwikkelingsplan voor álle medewerkers, ongeacht de huidige plek op hun persoonlijke leercurve, schrijft Whitney Johnson in dit boek.
Misschien niet in de eerste plaats een recruitmentboek, maar meer een algemeen HR-boek. Maar het laat wel zien waar het gaat om in het bouwen van teams. En dat is dat het niet alleen draait om het samen krijgen van alleen maar A-spelers, maar dat je vooral moet leren zien wat mensen motiveert en wat ze graag nog bij je willen leren.
4. Patty McCord – Powerful
Het enige boek in deze lijst dat ook al in het Nederlands verschenen is. En eerlijk gezegd ook het enige van de 5 dat op deze site al eerder aandacht kreeg.
Patty McCord heeft jarenlange ervaring als hr-manager bij techbedrijven en start-ups. Als chief talent officer bij Netflix was ze de afgelopen jaren medeverantwoordelijk voor de bedrijfscultuur daar. In haar boek pleit ze voor wat ze ‘radicale eerlijkheid’ noemt: mensen motiveren met uitdagend werk en niet met beloftes, extraatjes en bonussen.
Volgens McCord hebben de meeste bedrijven weinig begrepen van recruitment en de vorming van teams. Het is tijd voor een nieuwe aanpak, bepleit ze. Zoals ze ook in onderstaande TEDTalk laat zien:
5. Sharlyn Lauby – The Recruiter’s Handbook
Het laatste boek in deze korte lijst is The Recruiter’s Handbook, een stap-voor-stap gids door het hele werving- en selectieproces, geschreven door Sharlyn Lauby, ook wel bekend als ‘de HR bartender‘.
Dit handboek biedt precies wat het belooft, namelijk: een veelomvattend werk vol tips, howto‘s en do’s en don’ts. Dat varieert van hoe je referenties en assessments moet aanpakken, tot hoe je mentoren in je organisatie benoemt, en hoe je succesvol veteranen, arbeidsgehandicapten en ex-veroordeelden kunt aannemen. En alles wat daartussenin zit en ook nog eens bijhoort. Ook heel handig dus voor ná de zomervakantie…
Lees ook:
- Deze 3 nieuwe boeken helpen ook jouw werving en selectie vooruit
- Dit zijn de allerbeste boeken van 2017 (voor recruiters)
- Dit zijn de allerbeste boeken van 2016 (voor recruiters)
- De leukste recruitmentboeken van 2015