De mismatch op de arbeidsmarkt dreigt zo groot te worden dat zelfs de economische groei van Nederland erdoor in gevaar komt.
Ondernemingen in ons land melden nu al voor het vijfde jaar op rij dat het ze moeite kost mensen met de goede vaardigheden te vinden. En niet alleen de juiste mensen aan boord halen is lastig, ze binnenboord houden ook. Dat heeft over de hele linie zijn weerslag op de productiviteit, aldus de jaarlijkse Global Skills Index, een grootschalig onderzoek van recruitmentorganisatie Hays in 33 landen.
Wet-DBA maakt drama erger
Vorig jaar lag de krapte op de arbeidsmarkt in Nederland nog lager dan het wereldwijde gemiddelde. Dit jaar ligt die daarboven. En de wet-DBA maakt het drama alleen nog maar erger, stelt Robert van Veggel, algemeen directeur van Hays Nederland. “Die wet maakt het steeds lastiger om zzp’ers in te zetten. Dat zorgt voor een gevaarlijke paradox. Juist zzp’ers zijn een manier om ondernemingen snel aan de benodigde professionals te helpen.”
Veel loondruk in high skilled industries
Volgens Van Veggel laat de Global Skills Index 2016 zien dat er in Nederland “meer dan ooit sprake is van een talent mismatch. Dat heeft ook effecten op de loonontwikkeling in ons land. De loondruk in met name de high skilled industries is momenteel erg hoog.”
Robotisering heeft grote impact
Daartegenover staan juist de verregaande robotisering. Volgens de Hays Index gaat die grote impact gaat hebben op de arbeidsmarkt en veel arbeid overbodig maken. Van Veggel: “Bedrijven moeten daardoor slimmere trainingsprogramma’s ontwikkelen. Zo kunnen zij zorgen dat de vaardigheden van medewerkers beter aansluiten op toekomstige behoeften van de organisatie. En dan heb ik het niet alleen over de ontwikkeling van hard skills. Ik denk zeker ook aan soft skills als betere communicatieve vaardigheden, onderhandelingstechnieken en bijvoorbeeld probleemoplossend vermogen.”
Foto via Pixabay