Gem. leestijd 3 min  1276x gelezen

Meer en meer richt de online vacaturemarkt zich op de lager opgeleiden

Meer en meer richt de online vacaturemarkt zich op de lager opgeleiden

Werd in 2014 nog voor de helft van de online vacatures minimaal een hbo-diploma gevraagd, inmiddels is het aandeel vacatures voor hoger opgeleiden tot onder de 40 procent gezakt.

Daarmee is overigens niet gezegd dat het aantal online vacatures voor hoogopgeleiden niet meer stijgt. Het is vooral zo dat ook voor laagopgeleiden de werving zich steeds meer online afspeelt, en voor die groep nu eenmaal meer vacatures te vinden zijn, en dat die dus ook steeds vaker online komen. Het aandeel vacatures voor lager opgeleiden stijgt in een jaar tijd zelfs met 3,4 procentpunt, blijkt uit de meest recente kwartaalrapportage van Jobfeed van Textkernel.

jobfeed naar opleiding

Veel monteurs en productiemedewerkers gezocht

Net als in de vorige kwartalen groeide het aantal vacatures voor lager opgeleiden dus ook in het derde kwartaal van 2017 harder dan dat voor hoger opgeleiden. Dit is ook terug te zien in andere delen van deze rapportage. Zo staan in de top-5 van meest gevraagde beroepen bijvoorbeeld veel functies waarvoor doorgaans een lager opleidingsniveau wordt gevraagd, zoals productie- en magazijnmedewerker en servicemonteur.

jobfeed beroepen laag opgeleiden

Ruim 16 procent meer vacatures online

Jobfeed telde in het derde kwartaal 566.054 unieke online vacatures, een stijging van ruim 16 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. En dat was destijds al een uitschieter, met bijna 32 procent meer vacatures dan hetzelfde kwartaal in 2015. Vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises zijn daarbij steeds weggelaten.

Hoogtepunten uit het derde kwartaal

Enkele andere hoogtepunten uit de analyse van afgelopen kwartaal:

  • De meeste vacatures waren in Zuid-Holland te vinden: maar liefst 1 op de 5.
  • Een relatief sterke stijging van de aandelen in de online vacaturemarkt is te vinden in Gelderland en Noord-Brabant. Noord-Holland moet juist marktaandeel inleveren.
  • De grootste beroepsklassen zijn Verkoop & Handel en Administratie & klantenservice. Zo’n 9,5% van alle vacatures is voor een functie in 1 van deze klassen.
  • Opvallend: de ict was jarenlang de meest gevraagde beroepsklasse. Maar waar het marktaandeel van ict-vacatures vorig jaar nog 11,2% was, is dat nu gezakt tot 9,2%.
  • Medewerker klantenservice blijft het meest gevraagde beroep. De jarenlang bijzonder gewilde accountmanager moet het nu doen met een negende plaats in de ranglijst van veelgevraagde beroepen.

jobfeed per provincie

Handel blijft de grootste branche

  • In het merendeel van de online vacatures wordt gevraagd om fulltime beschikbaarheid (64,8%). Het aandeel vacatures dat zowel full- als parttime is te vervullen, is met ruim 4 procentpunt gestegen naar 16,8%.
  • De grootste intermediair in de online vacaturemarkt is Randstad, gevolgd door YoungCapital, Tempo-Team, Olympia en Timing.
  • ENGIE is de werkgever met de meeste (fulltime) vacatures online, gevolgd door ING, het Ministerie van Defensie, ASML en de Rabobank.
  • Handel blijft de grootste branche, met een marktaandeel van 20%, gevolgd door gezondheidszorg en welzijn en (op behoorlijke afstand) industrie en techniek, onderwijs en de bouw.

jobfeed per sector

Lees meer

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners