Het tekort aan personeel in de logistiek begint nu echt ‘schrijnend’ te worden, aldus nieuw onderzoek. Loopt de pakketverzending rondom Sint en Kerst al gevaar?
In de logistieke en transportsector is het momenteel alle hens aan dek. Zo steeg het aantal vacatures in de sector het afgelopen jaar met maar liefst 30 procent. Sinds 2009 waren er bovendien niet meer zoveel mensen in de logistiek aan het werk, aldus het Sectorinstituut Transport en Logistiek. Maar aan de andere kant neemt de belangstelling voor die vacatures juist schrikbarend af, meldt Indeed.
Grafiek: het groeiend aandeel logistiekvacatures in het totaal aantal vacatures op Indeed
Vacatures 40% minder bekeken
Vacatures in de sector werden het afgelopen jaar maar liefst 40 procent mínder bekeken dan een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van de vacaturesite. Mede daardoor blijven veel functies langer openstaan.
Grafiek: het aandeel kliks op logistiekvacatures in het totaal aantal kliks op Indeed
Groot gebrek aan ervaring
Vooral aan ervaren logistiek managers is een groot gebrek. Van alle vacatures voor deze functie staat 57 procent ruim 60 dagen open bij Indeed. De vraag overstijgt het aanbod behoorlijk, constateert Sander Poos, managing director bij de metavacaturesite. ‘Door de versnelde digitalisering van de sector neemt juist de vraag toe naar hoger opgeleide werknemers die snel data kunnen analyseren en toepassen.’
Waar zijn de bezorgers?
Met name de populariteit van e-commerce doet de vraag naar pakketbezorgers en werknemers in distributiecentra sterk stijgen. Zo deed Coolblue recent nog een oproep voor 1.000 nieuwe bezorgers. En met de feestdagen in zicht neemt de vraag naar logistiek werknemers alleen maar verder toe. ‘Voor de Kerst- en de Sinttijd zitten onze planners nu al met de handen in het haar’, vertelde Jean-Paul van Schoonhoven van PostNL onlangs nog op een ABU-bijeenkomst. ‘Elke Nederlandse chauffeur is al ingehuurd voor die tijd.’
‘Elke Nederlandse chauffeur is al ingehuurd voor de Sint- en Kersttijd’
Ook Randstad bracht recent alarmerende berichten naar buiten over het tekort aan mensen die op tijd de pakketjes kunnen bezorgen voor Pakjesavond en voor onder de kerstboom. Zo wil DHL nog met een wervingscampagne 500 extra bezorgers aantrekken, en wil PostNL naar verluidt de drukke tijd overleven door deeltijdwerkers meer uren te laten maken, uitzendkrachten in te zetten en kantoorpersoneel te vragen om mee te helpen bij de sortering en bezorging.