Ondanks de schaarste op de arbeidsmarkt zeggen bedrijven in vacatures nog altijd nauwelijks wat ze werkzoekenden te bieden hebben. Het lijstje gevraagde vaardigheden is nog steeds stukken langer.
Nog niet eens de helft van de vacatures (47,1%) maakt duidelijk wat de organisatie aan de werkzoekende aanbiedt. Daartegenover staat dat in ruim driekwart van de vacatureteksten (75,9%) wél is opgenomen welke vaardigheden vereist zijn. De overige vacatures geven alleen een omschrijving van de werkzaamheden en vragen geen specifieke vaardigheden, aldus onderzoek van Adzuna onder 250.000 vacatureteksten.
Arbeidsvoorwaarden nogal algemeen
En áls er dan al iets staat over wat de werkgever te bieden heeft, dan gaat het vaak nog om behoorlijk algemeen geformuleerde arbeidsvoorwaarden. Denk aan zinnetjes als: ‘een leuke, uitdagende en/of gevarieerde baan’ (63,3%), ‘de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling’ (40,2%) of ‘goede secundaire arbeidsvoorwaarden’ (23,7%). In slechts 12,3% van de onderzochte vacatures waarin ook maar íets staat over het aanbod wordt een specifiek loon of salarisschaal aangegeven. In 4,5% komt een mobiel, laptop of auto van de zaak terug.
In slechts 12,3% van de vacatures wordt een specifiek loon of salarisschaal aangegeven
Dit kan het verschil maken
Best verrassend, vindt Thomas de Schuyter de resultaten. En tegelijk een kans voor bedrijven, aldus de country manager van Adzuna. ‘Met de toenemende concurrentie kunnen bedrijven hun vacatures aantrekkelijker maken door interessante en unieke voordelen aan te bieden. Als werkzoekenden meerdere vacatures bekijken, kan dit net de doorslag geven om toch te solliciteren.’
VacatureVerbeteraar: gemiddeld slechts 21,8
Het is zeker niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat werkgevers de schaarste op de arbeidsmarkt nog nauwelijks vertalen in hun vacatureteksten. Onderzoek van Intelligence Group eerder dit jaar, waarvoor 170.000 Nederlandse vacatureteksten werden geanalyseerd, concludeerde ook al dat die teksten ‘bedroevend slecht‘ op de wensen van de doelgroep zijn toegeschreven.
uit Eerder onderzoek bleek ook al dat vacatureteksten ‘bedroevend slecht’ op de doelgroep zijn gericht
Van de in totaal 100 te behalen punten, op basis van de scores uit de VacatureVerbeteraar, kwam de gemiddelde vacaturetekst in dat onderzoek maar tot een score van 21,8.
Friesland scoort beter dan Noord-Holland
Bij het Adzuna-onderzoek zijn er overigens nog wel opvallende regionale verschillen. Zo bevatten vacatures in Friesland en Drenthe relatief bijvoorbeeld vaker de arbeidsvoorwaarden en de vereiste vaardigheden. In Noord-Holland wordt deze informatie juist het meest weggelaten.
Flexibiliteit: vaak gevraagd, zelden geboden
Ook opvallend is dat werkgevers in hun vacatureteksten zelfs op detailniveau (veel) meer vragen dan ze aanbieden. Zo vraagt 16,1 procent van de vacatures om flexibiliteit van de kandidaten. Maar gaat het om geboden flexibiliteit, bijvoorbeeld in de vorm van flexibele uren of de mogelijkheid om van thuis uit te werken, dan vind je daar maar in 3,2 procent van de vacatureteksten in Nederland iets over terug.
Oók de eisen zijn behoorlijk algemeen
De gevraagde vaardigheden zijn in de meeste vacatureteksten overigens óók zeer algemeen geformuleerd, blijkt uit het onderzoek. ‘Zelfstandig kunnen werken’ scoort bijvoorbeeld hoog (met 23,1% van alle vacatureteksten die eisen bevatten). Daarnaast zie je ‘sterke communicatieve vaardigheden’ (10,9%) en een ‘proactieve werkhouding’ (5,8%) redelijk veel terug. Zonder dat nou precies duidelijk is wat daar dan onder verstaan wordt.
Lees ook:
- Nederlandse vacaturetekst ‘bedroevend slecht’ op doelgroep gericht
- De vacatureteksten van de Big Four, die kunnen nog wel wat beter
- Zo zorg je voor het beste aas (als de vis schaars is)
- Automatisch betere vacatureteksten met de VacatureVerbeteraar