Kandidaten zien niet alleen de zomer op de arbeidsmarkt doorbreken, het is tegenwoordig ook de kandidaat die steeds meer dicteert wat er gebeurt.
Maar liefst 77 procent van de Nederlandse kandidaten ziet de toekomst voor zichzelf op de arbeidsmarkt momenteel zonnig in. En 66 procent denkt dat de hele arbeidsmarkt komend jaar nog verder verbetert. Na de Zweden en Duitsers is onze beroepsbevolking daarmee het meest positief, zo blijkt uit de jaarlijkse Job Confidence Index van PageGroup.
Kandidaat is weer aan zet
“Nederland is bezig met een enorme economische inhaalslag”, stelt Joost Fortuin, managing director van de Nederlandse tak van de internationale recruitmentspecialist. “We zijn van het zieke jongetje in de klas ineens de toppresteerder van de regio geworden. Dat heeft tot gevolg dat de kandidaat nu aan zet is en dat zorgt voor vertrouwen.”
Meer druk op de arbeidsmarkt
Fortuin zegt een “enorme acceleratie” te zien in de economische groei. “Bedrijven zijn evenredig meer gaan werven en daardoor is meer druk ontstaan op de arbeidsmarkt. De tijd is voorbij dat bedrijven zeggen: kom eerst maar in dienst en dan zien we wel verder. De kandidaat dicteert.”
‘goed nieuws: We kunnen eindelijk weer aanhaken bij de rest van de wereld’
‘Nederland is wakker geworden’
Het CBS noteerde in 2016 de sterkste daling in de werkloosheid in 10 jaar. Het aantal werkenden in Nederland groeide flink tot bijna 8,5 miljoen. Daarmee waren er eind 2016 zelfs meer werkenden dan bij het begin van de crisis.
De druk op de arbeidsmarkt zorgt ook voor “een inhaalslag” op het gebied van een modern werkklimaat, zegt Fortuin. “Behoeften van jonge mensen faciliteren, mannen en vrouwen gelijk behandelen, de versnelde integratie van oudere werknemers, mogelijkheden om vanuit huis te werken: we kunnen eindelijk weer aanhaken bij de ontwikkelingen in de rest van de wereld. En dat is goed nieuws. Nederland is wakker geworden.”
Zelfs 50-plussers zijn weer in trek
Opvallend is dat in het onderzoek van PageGroup zelfs de 50-plussers weer (relatief) optimistisch zijn. Jarenlang hadden zij nauwelijks vooruitzichten op een nieuwe baan, maar dat tij lijkt gekeerd. Begin 2016 dacht slechts 37 procent van de ondervraagden dat het mogelijk was om binnen 3 maanden een baan te vinden. Aan het eind van het jaar was dat aantal gegroeid tot 47 procent.
‘Puur als investeringsvraagstuk bekeken, is de oudere medewerker uiteindelijk vaak zelfs goedkoper dan de jongere’
Oudere uiteindelijk zelfs goedkoper
Dit groeiende optimisme is terecht, zegt Fortuin. Het werkloosheidspercentage daalde in 2016 immers het sterkst onder oudere werknemers: van 6,4 naar 4,9 procent. “Jarenlang kende in Nederland in zekere zin leeftijdsdiscriminatie. Mensen van boven de 40 werden als te duur beschouwd”, zegt hij. “Nu dringt het besef door dat oudere medewerkers over het algemeen loyaler zijn dan jongere. Ze zijn misschien wat duurder, maar ze brengen meer kennis met zich mee en wisselen minder snel van baan. Puur als investeringsvraagstuk bekeken, is de oudere medewerker uiteindelijk vaak zelfs goedkoper dan de jongere. De 50-plusser is van een ongewenste kandidaat een geaccepteerde en zelfs geprefereerde kandidaat geworden.”
Meer van zulke verhalen?
Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!
Lees ook: