Gem. leestijd 2 min  696x gelezen

Op zoek naar goede IT’ers? Probeer het eens in Egypte of Nigeria

Op zoek naar goede IT’ers? Probeer het eens in Egypte of Nigeria

In de strijd om het schaarse IT-talent is nog een heel continent vrijwel onontgonnen, zegt het Nederlandse Tunga. In een nieuw whitepaper zet het bedrijf uiteen wat er allemaal bij komt kijken als je developers in Afrika wilt werven. De conclusie: dat is best te doen.

‘Een blinde vlek’. Zo noemen de initiatiefnemers van de Nederlandse start-up Tunga het Afrikaanse continent als het gaat om (veel Nederlandse) bedrijven die de hele wereld afreizen op zoek naar softwareontwikkelaars. En dat terwijl in Afrika volgens hen juist veel potentieel te vinden is. ‘Zo blijkt ook wel uit de investeringen van giganten als Google en Facebook in deze regio.’

Waar spreken ze het best Engels?

De Afrikaanse talentenpool zou uitkomst kunnen bieden voor de hier heersende schaarste aan goede developers. Maar waar begin je dan? In een nieuw whitepaper over het uitbesteden van IT-werk aan Afrikaanse technici probeert Tunga het uiteen te zetten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vragen als:

  • Welke landen zijn het meest geschikt zijn om softwareontwikkelaars te sourcen en waarom?
  • Waar zijn de meeste developers te vinden die Engels spreken (en schrijven)?
  • Wat is het salarisniveau in verschillende landen?
  • In welke landen is het business- en innovatieklimaat het best?
  • Welke programmeertalen en -frameworks zijn in welk Afrikaans land het meest populair?

tunga egypte ernesto spruyt

Van Algerije tot Zuid-Afrika, van Egypte tot Oeganda

Het whitepaper geeft de harde cijfers op het gebied van softwareontwikkeling in Afrika, van Algerije tot Zuid-Afrika. Zelf werkt Tunga al bijna 4 jaar met softwareontwikkelaars in onder anderen Nigeria en Egypte, beide landen met grote techcommunities. De projecten van Tunga worden aangestuurd door projectmanagers in Oeganda. Het platform is een initiatief van Ernesto Spruyt (foto), opgezet samen met not-for-profit organisatie Butterfly Works. Het beschikt inmiddels over een netwerk van meer dan 250 jonge Afrikaanse softwareontwikkelaars in Oeganda, Nigeria en Egypte.

“Onze mensen in Afrika zijn supergemotiveerd en vertonen geen primadonnagedrag”

Spruyt over de missie en werkwijze van zijn bedrijf: “Bij ons snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds werken we met mensen in gebieden waar de werkloosheid hoog is en de kansen laag zijn. Zo proberen we banen te creëren voor Afrikaanse jongeren op plekken waar dat maatschappelijke impact heeft. Anderzijds kunnen we daardoor tegen lage kosten een hoge service bieden. Onze klanten willen vaak snel een nieuw softwareproduct of prototype lanceren. Dat verloopt in Nederland moeizaam door onder meer de schaarste aan IT’ers, de belachelijk hoge tarieven en – om heel eerlijk te zijn – ook vaak de arrogante houding van programmeurs. Onze mensen in Afrika zijn supergemotiveerd en vertonen geen primadonnagedrag.”

Klanten hebben drie opties

Klanten van Tunga hebben drie opties: het laten uitvoeren van softwareprojecten, het detacheren van software-programmeurs (op afstand) of het rekruteren van programmeurs. Voor projecten en detachering rekent het bedrijf 20 euro per uur, waar natuurlijk ook een marge voor de start-up zelf in zit. Bij recruitment rekent Tunga een vast bedrag per kandidaat.

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners