Gem. leestijd 2 min  1166x gelezen

Waarom 2017 hét jaar wordt van Total Workforce Management

Waarom 2017 hét jaar wordt van Total Workforce Management

De inhuur van vaste en flexibele krachten kruipt steeds meer naar elkaar toe. In Driebergen werd recent besproken hoe dat straks eruit komt te zien.

Eigenlijk is het heel gek, dat het vroeger twee gescheiden werelden waren. Aan de ene kant had je de HR- of p&o-afdeling, waar alles rondom de eigen, vaste medewerkers werd geregeld. Maar met de flexkrachten hadden zij vaak weinig van doen. Dat liep via de afdeling inkoop, of minstens net zo vaak: via de manager van de betreffende afdeling. Had hij handjes nodig, dan belde hij zelf het uitzendbureau wel.

Verschuiving merkbaar

Maar de laatste tijd is een duidelijke verschuiving merkbaar in de markt. Steeds meer organisaties beseffen dat het verstandig is om integraal te kijken naar de hele stroom van mensen die voor hen aan het werk is. Ongeacht de contractbasis. Dus of het nou om payrollers gaat, gedetacheerden, uitzendkrachten of medewerkers in vaste dienst, dat maakt eigenlijk niet uit. Total Workforce Management, wordt die trend wel genoemd.

Steeds meer organisaties zien dat ze integraal moeten kijken naar iedereen die voor hen aan het werk is.

Poortwachter van de organisatie

De recruiter speelt daarin vaak een centrale rol. Als poortwachter van de organisatie kan hij of zij iedereen beschouwen die binnenkomt, op wat voor manier dan ook. Maar hoe krijgt dat in de praktijk nou vorm? Daarover werd eerder deze maand gesproken in Driebergen, op het eerste Total Workforce Management-congres in de Nederlandse geschiedenis.

‘Vast en flex is één’

De organisatie was in handen van StaffingMS (normaal grotendeels gericht op de flexibele medewerkers), samen met Compagnon (normaal meer gericht op de vaste krachten). Door de handen zo ineen te slaan, lieten zij feitelijk al zien welke kant de markt op beweegt. ‘Het logisch eigenaarschap van dit hele vraagstuk ligt bij HR’, aldus mede-organisator Rob de Laat. En Marieke van Heek (Compagnon): ‘Vast en flex is één. Het draait om human capital. Het is volgens mij vooral belangrijk om met een strategische blik naar het hele resource management te kijken.’

Duidelijkheid op de arbeidsmarkt

‘Het gaat erom: waar halen we goede mensen vandaan?’, zei Frank Roders (Compagnon). En die trend bevestigden ook de andere sprekers, onder wie FD-journalist en econoom Mathijs Bouman. De hele discussie rondom de Wet DBA speelt daarin ook een rol, zei hij. De wet, die beoogde meer mensen van flex naar vast te brengen, leidde in de praktijk vaak tot juist het omgekeerde effect. Daarom is de wet nu in de ijskast gezet. Aan een volgend kabinet de zware taak om opnieuw te proberen duidelijkheid op de arbeidsmarkt te creëren. Zodat organisaties weer kunnen gaan doen waar ze het best in zijn. Met precies die mensen die daar op hun beurt weer het best in zijn.

Jaarcongres Workforce Management Driebergen on Vimeo.

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Benieuwd naar nog meer trends?

Kom dan op donderdagmiddag 16 februari 2017 naar het seminar arbeidsmarkttrends in Amersfoort. Direct inschrijven kan hier.

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners