In Nederland mag je in de IT misschien al niet veel vrouwen tegenkomen, in Afrika al helemáál niet. Een Nederlands bedrijf probeert daar nu – met gratis cursussen – verandering in te brengen.
Wereldwijd is techniek nog steeds een mannenbolwerk. En Afrika is daarop bepaald geen uitzondering. Ter vergelijking: waar in Silicon Valley nog zo’n 20 procent van de software developers vrouw is, is dat in Afrika gemiddeld nog geen 2 procent.
Dat kan anders, vindt het Nederlands IT-bedrijf Tunga. En dus organiseert het sinds december vorig jaar een gratis training in Kampala, Oeganda, waar momenteel 15 vrouwen aan deelnemen. De ‘Women-in-tech’-opleiding duurt een half jaar en bestaat uit een opleiding van 4 maanden gevolgd door een stage van 2 tot 3 maanden. De deelnemers worden in die tijd ook begeleid door de Oegandese jongerenorganisatie Kampabits.
Nog op zoek naar Nederlandse stagebieders
Na afronding van de opleiding krijgen de vrouwen een baan aangeboden bij Tunga, maar ze zijn ook vrij om elders aan de slag te gaan. Het IT-bedrijf zoekt nog Nederlandse bedrijven die de studenten een stageplaats willen bieden, in de vorm van een IT-project dat ze op afstand vanuit Oeganda kunnen uitvoeren.
Ernesto Spruyt, initiatiefnemer van Tunga, noemt het programma ‘een logische stap’. “We zetten ons al vanaf het begin in om baankansen in de IT te creëren voor Afrikaanse jongeren, vooral voor hen die opgroeien met minder dan gemiddelde kansen. De participatie van vrouwen en hun kansen in de snelgroeiende Afrikaanse technologiesector bevorderen past daar goed in. Elk jaar is Internationale Vrouwendag weer een moment om te kijken hoe het ervoor staat – en ook dit jaar blijkt dat er nog een hoop te doen is.”
Meer dan 250 Afrikaanse softwareontwikkelaars
Het van oorsprong Nederlandse Tunga heeft momenteel al een netwerk van ruim 250 Afrikaanse softwareontwikkelaars in Oeganda, Nigeria en Egypte. Het in 2015 opgerichte platform is een initiatief van – behalve Spruyt – not-for-profit-organisatie Butterfly Works. Volgens deze initiatiefnemers is Afrika nog vrijwel onontgonnen gebied voor bedrijven die de hele wereld afstruinen naar softwareontwikkelaars. En dat terwijl hier volgens hen juist veel potentieel te vinden is. ‘Zo blijkt ook wel uit de investeringen van giganten als Google en Facebook in deze regio’, aldus Spruyt (foto hieronder).