Een internationale carrière? Steeds meer mensen staan er voor open, blijkt uit nieuw onderzoek. In Nederland zouden ruim 3 op de 4 mensen wel trek hebben in een buitenlands avontuur.
Gevraagd naar waar ze dan het liefst zouden werken, blijven Nederlanders overigens wel het liefst dicht bij huis. Duitsland en België staan ruim bovenaan het verlanglijstje. De twee buurlanden worden gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.
Een mobiel volkje
Een en ander blijkt uit onderzoek van ADP onder bijna 10.000 Europeanen, onder wie zo’n 1.300 Nederlanders. We blijken in dit onderzoek sowieso een mobiel volkje.
22 procent verwacht zijn hele leven bij hetzelfde bedrijf te werken
Niet alleen is de wens om over de grens te werken relatief groot, ook verwacht nog ‘slechts’ 22 procent zijn hele leven bij hetzelfde bedrijf te blijven. Van alle Nederlanders denkt 11 procent over 1 jaar niet meer bij dezelfde baas te zitten. Van de mensen onder de 35 jaar verwacht zelfs 43 procent binnen nu en 2 jaar van werkgever te wisselen.
Gevolgen Brexit
Opvallend in het onderzoek is dat de gevolgen van de Brexit inmiddels zichtbaar beginnen te worden. Het Verenigd Koninkrijk was lange tijd het meest geliefde emigratieland, mede door de taal waarschijnlijk. Nu staat Duitsland echter op 1. Met slechts 43 procent blijken Britten overigens zelf – op de Fransen na – ook het minst geïnteresseerd in het werken in het buitenland.
Overweegt een baan in het buitenland:
Vrouwen blijven liever thuis
In Nederland hebben vooral werknemers in de zorg en het transport nauwelijks interesse in een avontuur over de grens. Ook vrouwen blijven veel liever hier. Liefst 31% van de vrouwen (tegenover 19% van de mannen) geeft aan liever niet in het buitenland te willen werken.
“Door buitenlands talent aan je te binden, vergroot je je concurrentievermogen.”
De honger is groot
“De honger naar internationaal werken is duidelijk groot onder Europese werknemers”, zegt ADP Nederland-directeur Martijn Brand. “Bedrijven kunnen in hun zoektocht naar talent daarop inspelen. Zo kunnen ze de werkomgeving internationaler maken en internationale medewerkers meer tegemoet komen. Door buitenlands talent en werknemers van verschillende achtergronden aan je te binden, vergroot je je mondiale concurrentievermogen.”