Gem. leestijd 2 min  1488x gelezen

‘Goede kans’ op arbeidsmarkt voor 49% beroepsbevolking

‘Goede kans’ op arbeidsmarkt voor 49% beroepsbevolking

Bijna de helft van de Nederlandse beroepsbevolking heeft goede kansen op de arbeidsmarkt.

De 49 procent die in het eerste kwartaal van dit jaar goede arbeidsmarktkansen had is een verbetering met 3 procentpunt ten opzichte van het vierde kwartaal 2015 en een stijging van zelfs 23 procentpunt ten opzichte van twee jaar geleden (Q1-2014).

In de ‘de badkuip’

Waar 49 procent goede kansen heeft, bevindt 51 procent zich in ‘de badkuip’: een positie waar er meer aanbod van arbeidskrachten is dan vraag. Eén derde van hen (17% van het totaal) is zelfs kwetsbaar te noemen. Deze groep kwetsbaren is bovendien minder snel gedaald (-5%) dan de groep met een goede kans is gegroeid (+12%), blijkt uit onderzoek van Intelligence Group.

Meer vacatures, minder aanbod

De betere arbeidsmarktkans voor veel personen is vooral te danken aan de sterk aantrekkende vraag. Zo waren er in 2015 alleen al 22% meer online vacatures dan het jaar ervoor. Ook neemt het aanbod op de arbeidsmarkt af, waardoor relatief meer schaarste ontstaat, vooral in segmenten van de arbeidsmarkt waar het aanbod al krap was. Het effect van de economische groei op mensen die al slechte kansen hadden, is beperkt, aldus de onderzoekers.

kansen in beeld

Vooral mbo’ers zien kansen stijgen

Het blijken vooral mbo’ers te zijn die in het eerste kwartaal van 2016 ‘uit de badkuip’ zijn gekomen en een arbeidsmarktkans hebben van boven de 70 (waarbij er meer vraag is dan aanbod). De top-5:

  1. Dienstleiders en coördinatoren (mbo)
  2. Systeem- en applicatiebeheerders (mbo)
  3. Network administrators (mbo)
  4. Winkelverkoopleiders (mbo)
  5. Kappers (mbo)

Maar ook nog 1,5 miljoen kwetsbaren

Aan de andere kant van de arbeidsmarkt zijn nog steeds bijna 1,5 miljoen mensen te definiëren als ‘kwetsbaar’. Dat betekent dat werkgevers meer dan drie alternatieven voor deze personen hebben op de arbeidsmarkt en daarmee hun kans op werk in het huidige beroepsveld/functie klein is. Met name voor laag- en middelbaar opgeleiden met een leeftijd vanaf 44 jaar nemen de arbeidsmarktkansen af, zo blijkt.

Wie zijn die kwetsbaren?

Wie zijn dat dan, de meest kwetsbare groepen op Nederlandse arbeidsmarkt?

  1. Beleidsmedewerkers (mbo)
  2. Receptionisten (vmbo)
  3. Verzorgenden (vmbo)
  4. Financieel-administratief medewerkers (vmbo)
  5. Administratief medewerkers (mbo)
  6. Secretaresses (vmbo)
  7. Conciërges en beheerders (mbo)
  8. Sportinstructeurs (mbo)
  9. Beladers en orderpickers (vmbo)
  10. Sociaal, maatschappelijk, agogisch werkers (vmbo)

Niet hopeloos

Volgens Geert-Jan Waasdorp, directeur van Intelligence Group hoeft het uitzicht voor deze groepen echter niet hopeloos te zijn. “Jonger kun je niet worden, maar wel couranter op de arbeidsmarkt. Vaak al heel eenvoudig, door veelgevraagde skills aan te leren. Pak bijvoorbeeld eens een markeerstift en print 20 interessante vacatures uit van jouw opleidingsniveau. Markeer vervolgens alles wat je niet kunt. Als een bepaalde vaardigheid vaker dan 3 keer wordt gevraagd, weet je welke trainingen en opleiding je moet volgen om je kans op de arbeidsmarkt te vergroten.”

Foto via Flickr.com

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners