Nederland staat in de absolute wereldtop als het gaat om het ontwikkelen, aantrekken en vasthouden van talent.
Op de hele wereld doen alleen Zwitserland, Denemarken, Luxemburg en Noorwegen het nog net iets beter, blijkt uit het recente World Talent Report van de Zwitserse businessschool IMD.
Twee plaatsen omhoog
De vijfde plaats voor Nederland is een verbetering ten opzichte van het eerste rapport, dat in 2014 verscheen. Veel grote economieën doen het overigens een stuk minder: de VS staat op plek 14, de UK op 21, Frankrijk op 27 en China is zelfs pas op plek 40 te vinden. ‘De landen die goed scoren hebben allemaal een zeer wendbare beroepsbevolking’, verklaart hoofdonderzoeker Arturo Bris. ‘Ze hebben beleid dat hun talent pipeline op peil houdt.’
Drie dimensies onderzocht
Het onderzoek richt zich op data van de afgelopen 20 jaar, aangevuld met onder meer een kwalitatieve enquête onder zo’n 4.000 managers in de 61 onderzochte landen. Er worden drie dimensies onderzocht (investment/development, appeal en readiness), die op hun beurt weer in 32 dimensies uiteenvallen. Zo wordt onder meer gekeken of het aantrekken en behoud van talent een prioriteit in een bepaald land is.
Magneet voor en bron van
‘De toplanden hebben alle een positieve balans tussen het stimuleren van lokaal talent en het weten aan te trekken van toptalent uit andere landen’, aldus Bris. ‘Met 7 landen in de top-10, en Zweden op de 11de plaats, is het duidelijk dat Noord-Europa nog steeds een magneet vóór en belangrijke bron ván zakelijk talent is.’
Nederland: plussen en minnen
Nederland scoort verhoudingsgewijs erg goed op de dimensie ‘readiness‘, met name omdat we een hoog opgeleide beroepsbevolking hebben, die goed zijn talen spreekt. Bovendien hebben we relatief goede financiële vaardigheden en goede managementopleidingen, aldus de onderzoekers.
Wel scoren we relatief slecht op het percentage vrouwen dat meedoet aan het arbeidsproces, en ook de negatieve groei van onze beroepsbevolking kost ons punten. Op de vraag of het aantrekken en behouden van talent een prioriteit in bedrijven is, scoort Nederland wereldwijd gezien een 15de plek in het onderzoek.
Meer van zulke verhalen?
Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!