Gem. leestijd 6 min  2226x gelezen

Gamen naar een nieuwe baan, werkt dat een beetje?

Gamen naar een nieuwe baan, werkt dat een beetje?

Steeds meer games veroveren de wereld van werving en selectie. Dit jaar wil Werf& ze in kaart brengen en testen. Als aftrap: een vergelijking tussen Knack en PlaytoWork.

Afgelopen week heb ik een tweetal apps getest die via gaming mensen aan een baan willen helpen. Het Nederlandse PlaytoWork, met name gericht op mbo’ers en het al wat langer bestaande Knack.it, voorlopig nog primair gericht op de Amerikaanse markt. Beide apps hebben een vergelijkbare insteek: via games kunnen ze zowel je competenties als je karakter analyseren en op basis daarvan je matchen met banen. Ze geven recruiters dus inzicht in de kwaliteiten van de kandidaat op een manier die een cv niet kan.

Self-assessment tools

playtowork gamenPlaytoWork kent drie soorten testen. Twee zijn typische self assessment tools; ze vragen wat het beste bij je past of met wie van de twee personen in een verhaal je je het meest identificeert per situatie. Qua gamification niet heel spannend, eerlijk gezegd, en ze hebben er een plaatje bij gedaan vooral voor de leuk.

Welke letter mist?

De derde test is wel een echte game waarin verschillende kwaliteiten worden gemeten, zoals je accuratesse, je logisch denkvermogen, en je snelheid van handelen. Dit zijn spellen waarbij je steeds getallen van laag naar hoog moet selecteren, waarbij de getallen regelmatig anders worden weergegeven. Soms met dobbelstenen, soms met muntjes (die je dan weer moet optellen of aftrekken). Tevens kijkt deze test naar je multitaskingkwaliteiten, want tussendoor kun je ook nog een tweede spel spelen, waarbij je moet letten op welke letter uit het alfabet ontbreekt.

Duizenden micro-gedragingen

knack gamen voor een baanDe Amerikaanse tegenhanger Knack werkt alleen met spellen. Als je deze games speelt, worden duizenden micro-gedragingen gemeten. De spelmakers kijken dus niet alleen naar wát je doet, maar ook hóé je het spel speelt. Het ene spel is een variant op Angry Birds, een ander spel een variant op Cooking Fever (waar je snel de juiste gerechten moet serveren), en een derde spel is een variant op Linedoku (waarbij je tunnels en pijpleidingen passend moet maken). Deze drie games geven Knack inzicht in jouw specifieke competenties en persoonlijkheid. Nadeel is dat je ze alle drie wel los moet downloaden. Dat komt de usability niet bepaald ten goede.

Inhoudelijke kritiek

Inhoudelijk is er op beide varianten nog wel wat af te dingen. Het self-assessment van PlaytoWork wordt bijvoorbeeld sterk beïnvloed door iemands zelfbeeld, daar waar Knack kijkt naar je daadwerkelijke gedrag. Maar hun games zijn daarentegen weer niet altijd even sterk. Zo moet je in de restaurantgame het humeur van een persoon inschatten op basis van een cartoon. Op basis van een echte foto is dat al moeilijk, maar nu moet je dus meer gokken wat de ontwerper bedoeld heeft.

Ik blijk zelfstartend en kenniszoekend

Knack geeft op basis van de game de sterkste punten van de kandidaat weer. In mijn geval kwam eruit dat ik onder meer zelfstartend, innovatief, kenniszoekend, analytisch en creatief ben. Vervolgens matcht de app deze kenmerken met beroepen en sectoren, zodat ik volgens hen bijvoorbeeld succes zou kunnen hebben als software-ontwikkelaar, management consultant, advocaat, onderzoeksdirecteur, ondernemer of docent. Een aantal van die suggesties zijn spot on, zou ik zeggen, maar sommigen liggen ook mijlenver van me af. Mijn beste sector trouwens? Start-ups.

Volgens de test kan ik succes hebben als software-ontwikkelaar, advocaat, ondernemer of docent

Hoe goed past die baan mij?

Navraag leert dat Knack de matching doet op basis van de gewenste capaciteiten in vacatures en in samenwerking met hun founding partners. Op basis van deze matching krijg ik ook banen aangeboden, met daarbij een rating hoe goed deze baan bij mij zou passen. Zo kan ik een ‘Technology analyst‘ worden, een ‘algoritmische quant analyst‘ en krijg ik ook nog een paar verschillende analytische functies aangeboden bij RBC capital markets. In Nederland heeft Ordina twee developer-functies erin en is Exact aan het testen met de applicatie.

Ik blijk duidaardig en ordentaan

PlaytoWork gaat niet zover. De app geeft alleen feedback over jouw gedrag op basis van je laatste game. Navraag leert dat ze wel kijken of je laatste game in lijn is met eerdere games, maar in tegenstelling tot Knack middelen ze niet de resultaten van alle spellen. Voor beide opties is iets te zeggen.

De gebruikte terminologie bij PlaytoWork is duidelijk afgestemd op het jongere publiek

De gebruikte terminologie bij PlaytoWork is duidelijk afgestemd op het jongere publiek. Ik ben bijvoorbeeld: duidaardig, ordentaan en avontuurlijk. Dat blijkt terug te slaan op de zogeheten Big 5, waarbij duidaardig een samentrekking is van duidelijk en aardig (agreeableness) en ordentaan van ordentelijk en spontaan (conscientiousness). En avontuurlijk staat dan voor: hoog op de schaal Openness to Experience.

En redelijk nauwkeurig, maar matige multitasker

Mijn vaardigheden zijn dat ik snel en precies werk en redelijk nauwkeurig ben, maar matig kan multitasken. PlaytoWork geeft (nog) geen feedback aan de kandidaat over mogelijke banen, wel matchen ze vacatures aan je profiel. Qua banen matcht PlaytoWork trouwens wel beter dan Knack, aangezien ze je ook enige achtergrond vragen zoals je mbo-niveau en opleidingsrichting. Navraag leert overigens dat PlaytoWork wel werkt aan het noemen van banen en dat men zelfs bezig is met twee nieuwe apps, namelijk voor startende mbo’ers (welke studie moet je kiezen?) en voor mbo’ers die willen doorstromen naar het hbo (welke hbo-studie past bij je?).

Kansen voor recruiters

Voor recruiters liggen bij apps als deze kansen om te matchen met kandidaten op eigenschappen die je op basis van een cv nooit zou weten. Ze testen daadwerkelijk iemands kwaliteiten en meten ook iemands persoonlijkheid. En dat is informatie die bijzonder waardevol is bij de selectie van een kandidaat. Hier liggen dus grote kansen voor recruiters en ik zie dan ook zeker een mooi toekomst voor deze apps.

Verbeterpunt: de match met vacatures

Zwakke plek bij beide apps is nog wel de match die ze maken met de vacatures. Bij PlaytoWork stelt de recruiter bijvoorbeeld zelf de gewenste soft skills in. Maar is er eigenlijk nog totaal geen valide onderzoek of die eigenschappen wel echt belangrijk zijn voor de betreffende functie. Al is PlaytoWork naar daar eigen zeggen wel mee bezig,en hebben ze bij een aantal klanten al wel breder gekeken naar bijvoorbeeld de kwaliteiten van de mensen die de functie nu al op een goede manier invullen.

De games meten daadwerkelijk kwaliteiten en persoonlijkheid; waardevolle informatie voor selectie

Bij het al langer bestaande Knack is dit trouwens nog een stap erger. Zij geven een recruiter de kans te selecteren op bijvoorbeeld ‘geschikt voor finance‘ of ‘geschikt voor startups’, terwijl deze matches slechts gemaakt zijn op gewenste capaciteiten in vacatureteksten. En zulke teksten hebben in mijn optiek doorgaans echter een twijfelachtige betrouwbaarheid.

Beter dan een cv, maar nog veel te winnen

Mijn conclusie van deze testen: het is stukken beter dan selecteren op een cv, want je hebt tenminste echte, kwantificeerbare data over dingen die ertoe doen in een functie. De zwakheid is echter dat we in de praktijk nog veel te weinig weten over welke dingen dat dan precies zijn. Dit baseren we doorgaans nog vooral op gevoel en vooroordelen, niet op onderzoek. Ook verschillen die kwaliteiten van top-performers nogal. Je kunt dezelfde functienaam hebben, maar binnen sectoren en tussen organisaties met verschillende omvang kan de mix van die gevraagde kwaliteiten behoorlijk variëren.

Kortom: game-based assessments zijn volgens mij een geweldige tool om de selectie sterk te verbeteren

Kortom: game-based assessments zijn volgens mij een geweldige tool om de selectie sterk te verbeteren. De huidige zwakke schakel is ons gebrek aan onderzoek naar de kwaliteiten die nodig zijn om een top-performer te zijn in een bepaalde baan, binnen een bepaalde sector bij een bedrijf van een bepaalde omvang. Wie levert de data om daar inzicht in te krijgen?

bas van de haterd

De auteur van dit blog, Bas van de Haterd, is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie aan kandidaten de beste digitale sollicitatie-ervaring biedt.

Lees ook van Bas:

Het totale overzicht in assessmentgames?

Werf& wil dit jaar een inventarisatie maken van alle partijen die zich bezighouden met serious games voor werving- en selectietoepassingen. Dit is de aftrap daarvan. Zelf ook met iets soortgelijks bezig? Of een andere game-toepassing, ergens in de Candidate Journey? Laat het ons weten!

bij Digitaal-Werven

Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie kandidaten de beste sollicitatie-ervaring biedt, en samen met Werf& organisator van TA Live.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners