Gem. leestijd 3 min  1274x gelezen

Employer branding die werkt? Bedenk dan goed aan welke kant van de brug je staat

Employer branding die werkt? Bedenk dan goed aan welke kant van de brug je staat

Je kunt in je employer branding natuurlijk heel braaf de corporate values benadrukken. Maar waarom zou je niet wat meer aan de kant van je doelgroep durven staan, vraagt Rik Blokland zich af.

In arbeidsmarktcommunicatie redeneren we vaak vanuit het merk, het Employer Brand. Logisch, de organisatie van waaruit je werft is een merk. Of is bezig dat te worden. Maar je doelgroep redeneert vaak anders. Je doelgroep zoekt een ontwikkelingspad, of een tussenstation, of wellicht gewoon een baantje dat de rekening betaalt. Waarnaast je bijvoorbeeld veel kunt reizen (lees: is millennial).

Soulmates gezocht

Deze doelgroepen voelen zich dan vaak meer aangesproken door een mentaliteit dan door een merk. Ze zoeken een geestverwantschap, waarbij toekomstige collega’s voelen als soulmates. Wil je hen benaderen, overweeg dan eens ambassadeurs naar voren te schuiven. En het wordt pas echt leuk als deze ambassadeurs geen brave volgers zijn van de corporate values, maar een zekere eigenzinnigheid tentoon spreiden. Als ze, met andere woorden, een mentaliteit hebben die verrast, aanzet tot nadenken en daarmee zelfs tot solliciteren.

Waar ga ik staan op de brug?

Daarvoor moeten organisaties wel wat gedurfde stappen maken. Communicatie tussen het Employer Brand en de doelgroep kun je zien als een brug. En je kunt in de communicatie die je ontwikkelt kiezen: waar ga ik staan op deze brug? Dichtbij je eigen oever zal je toon meer corporate zijn en je vraag meer eisend. Hoe dichter bij de overkant, hoe meer je toon en het beeld aansluit bij de taal van de doelgroep. Je aanbod zal dan meer aansluiten bij hún vraag. Hún vraag naar een mentaliteit, of naar een plek om te groeien en dan weer vrolijk verder te kunnen.

brug

‘Grow up. Get a job’

Ik kwam een interessante video tegen, getriggerd door de titel ‘Grow up. Get a job’.  De video is geen reclame voor een baan, maar voor een auto. Is productreclame relevant in de wereld van arbeidsmarktcommunicatie? Ach, als je beseft dat mensen vaak minder lang doen met hun baan dan met hun auto, zeker. Graag deel ik deze video dan ook hier met jullie. Want er zit een slimme strategie achter en de uitvoering is prachtig.

Als je beseft dat mensen vaak minder lang doen met hun baan dan met hun auto, kan autoreclame zeker interessant zijn

Hoe emotioneel is het verhaal. Hoe authentiek. En hoe verrassend de link met het automerk. Is die link geloofwaardig? Natuurlijk rijdt niet elke rapper in een Lamborghini. En al zou dat wel, hoe interessant is dan de claim dat juist dát onvolwassen gedrag is. En dat je pas echt bijzonder bent als je een ster op je motorkap hebt…

https://www.youtube.com/watch?v=jACeUBJIdZE

Inkijkje in de wereld van de ambassadeur

Wat ik in deze video heel goed getroffen vindt, is een inkijkje in de wereld van de ambassadeur. Zowel filmisch als qua tekst word je echt in het leven van de rapper gezogen. Scherpe randjes worden niet weggepoetst, maar benadrukt. De link tussen ‘opgroeien’ en eigenwijze keuzes maken, is iets wat we kunnen meenemen in onze creatieve strategie. Niet alleen voor starters, maar ook voor professionals. Want het vertelt iets over een corporate carrière en tegelijkertijd voelt het als iets heel persoonlijks. En zo sta je mooi aan die kant van de brug die het meest aanspreekt.

rik blokland employer branding brugDe auteur van dit blog is Rik Blokland, oprichter van creative-direction.nl. Dit employer-brandingnetwerk is gespecialiseerd in creatieve communicatie die van een organisatie een sterk werk-merk maakt.

 

Oprichterbij creative-direction.n

Rik Blokland

Rik Blokland is oprichter van creative-direction.nl, een employer-brandingnetwerk dat is gespecialiseerd in creatieve communicatie die van een organisatie een sterk werk-merk maakt.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners