Denk je als recruiter dat je het druk hebt? Maak je borst dan maar nat. Zowel dit als volgend jaar worden meer dan 1 miljoen vacatures verwacht. En zo zijn er nog wel wat cijfers te vinden die drukke tijden voorspellen.
Dit jaar zijn er in totaal naar verwachting 1.076.000 vacatures te vervullen, volgend jaar gaat het om 1.063.000 vacatures, aldus de meest recente Arbeidsmarktprognose van het UWV. Sinds 2008 was het niet meer voorgekomen dat het aantal vacatures boven het miljoen lag, maar sinds 2017 is dat weer wel het geval, en het lijkt dus voorlopig ook nog niet op te houden. Nog meer cijfers? Hier volgen er 7:
#1. In 2 jaar 318.000 banen erbij, méér dan mensen
Het aantal banen groeit een stuk harder dan de beroepsbevolking, als we het Centraal Planbureau mogen geloven. De economische groei is volgens het CPB de komende 2 jaar 3,2% en 2,7%. Dat leidt ertoe dat het aantal banen toeneemt met 318.000, naar ruim 10,5 miljoen in 2019. In diezelfde tijd neemt de beroepsbevolking toe met ‘slechts’ 183.000 mensen, 135.000 mínder dus dan de groei van het aantal banen.
#2. In zorg 148.000 vacatures per jaar
Als er één sector is waar de krapte nu al een grote rol speelt in het dagelijks werk, dan is het wel de gezondheidszorg. Het aantal medische vacatures in ziekenhuizen is verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden, meldde de NOS bijvoorbeeld recent.
Het aantal medische vacatures in ziekenhuizen is verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden
De groei van het aantal banen in de sector zorg en welzijn die in 2017 is ingezet houdt naar verwachting van het UWV nog wel even aan. Het aantal banen neemt in 2 jaar toe met 52.000, het aantal vacatures met gemiddeld 148.000 per jaar.
#3. In bouw 50 vacatures op alle 1.000 werkenden
In geen enkele sector nam de zogeheten ‘vacaturegraad’ zo snel toe als in de bouw. Waar in 2016 op elke 1.000 werknemersbanen 20 openstaande vacatures te tellen waren, zijn dat er dit jaar naar verwachting zo’n 50. Ook in de ICT (met zo’n 65 open vacatures per 1.000 banen), en de horeca (iets minder dan 50 per 1.000) zijn de tekorten groot.
#4. In 22,5% van autobranche stagneert nu productie
Misschien lijkt het ‘zomaar’ een van de vele branches in Nederland, maar misschien is het ook wel tekenend voor de huidige krapte op de héle arbeidsmarkt: ook in de auto- en motorbranche is gebrek aan geschikt personeel een belangrijke rem op verdere groei, aldus het CBS. Liefst 22,5 procent van de bedrijven in de sector – een record – meldde in april dat de productie stagneerde door een tekort aan gekwalificeerde mensen.
Die 22,5% is iets hoger dan de gemiddelde 20 procent van de ondernemers die het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten momenteel belemmerd ziet door een tekort aan arbeidskrachten. Dat is overigens het grootste percentage sinds de start van de waarneming hiervan in 2008.
#5. ‘Schaarste-index’ logistiek naar nieuw record: 246
‘Zeer krap’. Een andere conclusie is er ook niet te trekken over de arbeidsmarkt voor hoogopgeleide logistieke professionals, afgaande op de zogeheten ‘schaarste-index’ die Tempo-Team elk kwartaal over de sector maakt. Met een stand van 246, waarbij 100 duidt op een markt in evenwicht, is zelfs sprake van een nieuw record. Het tekort aan professionals op hbo-niveau in de logistieke sector lijkt inmiddels ‘structureel van aard’ te zijn, aldus Logistiek.nl.
Het tekort aan professionals op hbo-niveau in de logistiek lijkt inmiddels ‘structureel van aard’
Ook Indeed kwam recent met onrustbarende cijfers over het tekort aan personeel in de logistiek. Zo meldde de vacaturesite dat de vraag naar medewerkers voor distributiecentra de afgelopen 2 jaar met ruim 80 procent steeg. In de logistieke hotspots in Noord-Brabant verdubbelde de vraag naar DC-medewerkers zelfs in 2 jaar tijd.
#6. Vraag naar ervaren accountants: groei van 48%
Nog een beroepsgroep in trouble: de accountant. Het aantal accountants droogt immers snel op. En met name het aantal ervaren accountants, aldus een onderzoek van beroepsorganisatie NBA. Onder de kop ‘Wie wil er nog accountant worden?’ schrijft NRC dat de grote kantoren momenteel zo’n 1.000 vacatures kennen. De vraag naar accountants nam vorig jaar toe met 31 procent, de vraag naar accountants met meer dan 5 jaar ervaring zelfs met maar liefst 48 procent.
#7. Lonen beginnende techneuten met 30% de lift in
Het tekort op de arbeidsmarkt begint ook zijn weerslag te krijgen in hogere lonen, zo lijkt het. Zo meldt Trouw dat beginnende technici op mbo-niveau hun startsalaris de laatste jaren met 30 procent hebben zien stijgen, van zo’n 1.800 tot 2.000 euro bruto per maand in 2013 tot 2.300 tot 2.600 euro nu. En dit loopt alleen maar verder op, waarschuwen werkgevers in de krant. Dit geldt overigens ook voor de wervingskosten: het dagblad haalt een recruiter aan die zegt dat per geleverde loodgieter de kosten tegenwoordig oplopen tot wel 10.000 euro.
Disclaimer: het kan mee- of tegenzitten
Bij de UWV-cijfers valt trouwens wel een kanttekening te maken. Het zijn verwachtingscijfers en die moet je natuurlijk altijd met een korrel zout nemen. Het kan immers mee- of tegenzitten. Dat was vorig jaar bijvoorbeeld het geval. In mei vorig jaar verwachtte het UWV nog een stijging van 2 procent in het aantal vacatures voor dat jaar en een krimp van 4 procent voor dit jaar. In werkelijkheid groeide het aantal vacatures vorig jaar liefst 15 procent, en wordt voor dit jaar een groei van 2 procent verwacht.
Vorig jaar verwachtte het UWV nog 2% méér vacatures; het werd uiteindelijk 15%
Maar wat er ook gebeurt, het lijkt er voorlopig niet op dat recruiters om werk verlegen zullen zitten… Aan de bak dus maar weer allemaal!