In de ICT zegt 1 op de 4 bedrijven door personeelstekort minder te kunnen produceren dan ze zou willen. Ook relatief wordt de schaarste in de sector steeds groter, melden nieuwe CBS-cijfers.
Het kan verkeren op de arbeidsmarkt. Tot 2015 was het de ‘delfstoffenwinning’ die de grootste tekorten had aan personeel. Nu staat de sector ineens helemaal onderaan. Laten we zeggen dat het goed nieuws is voor elke sector die nu met krapte kampt: over 2 jaar kan het dus blijkbaar weer helemaal anders zijn.
1 op de 35 in delfstoffenwinning heeft krapte
Met goed nieuws voor de delfstoffenwinning heeft het overigens niet veel te maken natuurlijk. Sterk gedaalde olieprijzen en het dichtdraaien van de gaskraan hebben de personeelsbehoefte in de sector behoorlijk doen afnemen. Slechts 1 op de 35 bedrijven (van 5 werkzame personen of meer) zei aan begin van het tweede kwartaal nog last te hebben van een tekort aan personeel, aldus het CBS.
Hoe anders in de ICT
Hoe anders is dit in de ICT-sector. Hier zegt 1 op de 4 bedrijven zelfs minder te kunnen produceren dan ze zouden willen en kunnen, vanwege te weinig personeel. De ICT verdrong begin 2015 de delfstoffenwinning als sector met de krapste arbeidsmarkt. Destijds had 1 op de 9 ICT-bedrijven personeelstekort, 2 jaar later is dat dus gegroeid naar maar liefst 1 op de 4.
Moeilijk om ze te vinden
In 2015 had 48 procent van de ICT-bedrijven met minstens 10 werknemers vacatures voor ICT-specialisten; en had 37 procent moeite deze te vervullen, aldus het CBS. Dat komt erop neer dat ruim drie kwart van de ICT-bedrijven met moeite de juiste mensen kan vinden en aannemen.
Ruim 12 duizend vacatures
Eind 2016 stonden ruim 10 duizend vacatures open bij bedrijven in de ICT, 6,3 procent van het totale aantal openstaande vacatures in Nederland. In het eerste kwartaal van 2017 was dit aantal verder gegroeid, naar 12,3 duizend (6,5 procent van alle openstaande vacatures). Het aandeel van de ICT-sector in alle openstaande vacatures groeit dus ook nog eens.
Krapte vooral bij de kleintjes
Per sector loopt de krapte uiteen. In de horeca zegt 11,3 procent te weinig personeel te hebben. In de industrie is dat 9,9 procent, in de bouw 7,6 procent. Kleinere bedrijven (tot 50 werknemers) hebben iets meer last van krapte. In de ICT ervaart bijvoorbeeld 1 op de 3 kleine bedrijven krapte, tegen 1 op de 5 bedrijven met meer dan 100 werknemers. Landelijk ligt het gemiddelde voor kleinere bedrijven op 1 op de 9 en voor grotere bedrijven op 1 op de 11.
In de bouw is het nog niet eens zo erg
Hoewel de bouwbedrijven in het MKB aan het eind van het eerste kwartaal de grootste vacaturegroei kenden, is het personeelstekort daar nog niet zo hoog (10%) als voor heel het MKB (12%). Bij het grootbedrijf in de bouw heeft zelfs maar 3 procent met personeelstekorten te maken, aldus het CBS.
Bij het grootbedrijf in de bouw heeft slechts 3 procent met personeelstekorten te maken
Zakelijke dienstverlening is zorgenkindje
Na de ICT sector wordt in het MKB de personeelskrapte het meest gevoeld in de zakelijke dienstverlening, zo blijkt. Zo’n 20 procent van de bedrijven hier ervaart hinder bij de productie door gebrek aan goede mensen. Verhoudingsgewijs hebben de middelgrote zakelijke dienstverleners het meeste last. De horeca in het MKB heeft ook ruim meer dan gemiddeld last van personeelsschaarste, zo melden de CBS-cijfers.
Lees ook:
- Schaarste alom in het nieuws; steeds grotere bedreiging
- Timmermannen en metselaars? Bouwsector heeft geen idee waar ze nog te vinden
- Aantal vacatures nadert dit jaar het miljoen
- Arbeidsmarkt IT’ers weer op het kookpunt