Voortaan elke vrijdag: een round-up van het belangrijkste nationale en internationale nieuws rondom werving en selectie.
Deze week: van een doorbraak in het payrollen tot een groeiende vraag in België, in de zorg en naar Turkse piloten.
#1. Veel meer vraag naar payrollers verwacht
Groot nieuws deze week rondom de wet-DBA en payrollers: de Hoge Raad heeft namelijk besloten dat ook payrollers en detacheerders een soort uitzendbureaus zijn. So what, denkt u misschien. Maar de implicaties zijn fors.
Kort gezegd: tijdelijke krachten mogen nu 5,5 jaar bij een werkgever aan de slag blijven, zonder dat daar een arbeidsovereenkomst uit voortvloeit. Daarvoor betaalt de werkgever wel een opslag, maar hij loopt dus geen risico op doorbetaling bij ziekte of ene transitievergoeding. En dus ook niet op een vast dienstverband, zoals andere werknemers sinds de Wet Werk en Zekerheid na 2 jaar wel mogen moeten krijgen.
Het oordeel van de Hoge Raad maakt het voor werkgevers nog aantrekkelijker om personeel onder te brengen in een payrollbedrijf. Er wordt dan ook een behoorlijke groei in de constructie verwacht, een tegenvaller voor het huidige kabinet.
Voor de payrollbedrijven zelf is de uitspraak overigens ook niet alleen goed nieuws: velen schoven de verantwoordelijkheid voor de pensioenopbouw van hun personeel aanvankelijk door naar hun opdrachtgevers. De Hoge Raad heeft daar nu echter een streep doorheen gezet en de payrollers verplicht tot meedoen aan het pensioenfonds voor de flexbranche.
#2. Nog nooit zoveel vacatures in België
Niet alleen in Nederland slaat de schaarste om zich heen, ook bij onze zuiderburen loopt het de spuigaten uit.
De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB heeft nooit meer vacatures binnengekregen als in de eerste 10 maanden van dit jaar. Er vielen bij de VDAB tot en met oktober meer dan 190.000 vacatures in de bus, 26 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en zelfs het hoogste aantal ooit, zo blijkt. Het vorige record dateert van voor het uitbreken van de economische crisis in 2007, toen de bedrijven in België in dezelfde periode bijna 174.000 vacatures uitschreven.
#3. Ook in de zorg volop vacatures
Niet alleen in België, ook in de Nederlandse zorgsector is er – na jaren van banenverlies – weer meer werk. Vooral middelhoog en hoger opgeleid personeel is nodig, schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn aan de Tweede Kamer.
De arbeidsmarkt in de zorg groeit tot 2020 (met 35.000 werknemers) tot 126.000. De afgelopen jaren gingen juist tienduizenden banen verloren. In Noord-Holland is de schaarste al te merken, zeggen meer dan 120 zorg- en welzijnsorganisaties in de provincie, die zijn verenigd in de Sigra en VBZ.
Dat de vraag weer aantrekt heeft volgens de koepelorganisaties meerdere redenen. De vergrijzing en de effecten van de stelselherziening maken de zorgvraag complexer. Daarnaast is er veel aandacht voor kwaliteit van zorg, zoals de huidige discussie over het aantal personeelsleden in de ouderenzorg. Tenslotte gaan er veel meer zorgmedewerkers met pensioen dan de organisaties hadden verwacht.
#4. LinkedIn laat je salaris zien
LinkedIn gaat je salaris laten zien. Nou ja, het zakelijke sociale netwerk laat niet aan iedereen precies zien hoeveel je nu verdient. Dat weten ze natuurlijk ook niet. Maar het netwerk gaat wel min of meer aangeven hoeveel je zou móéten verdienen.
In de VS, Canada en Groot-Brittannië heeft LinkedIn voor betalende gebruikers de functie ‘LinkedIn Salary’ toegevoegd. Wie daar zijn functie invult, krijgt te zien wat die baan je gemiddeld per jaar kan opleveren, berekend op basis van onder andere locatie, beroepsgroep, bedrijfsgrootte, onderwijsniveau en het aantal jaren ervaring. Ook krijg je te zien welke diploma’s voor de functie belangrijk zijn. Of en wanneer LinkedIn Salary ook naar Nederland komt, is overigens nog niet bekend.
LinkedIn Salary: Discover your earning potential via @MattNavarra on @ProductHunt https://t.co/tkQtPHK2ub
— Data Posledni D (@DataEP) November 10, 2016
#5. Uitdaging? Piloot worden in Turkije…
Het Turkse leger zoekt piloten. Premier Erdogan heeft er zoveel de laan uit gestuurd dat het leger nu dringend behoefte heeft aan vers bloed in de cockpit, meldt Powned. Alleen… die vacature kan maar nauwelijks vervuld worden, schrijft ChannelnewAsai. Oude piloten willen niet graag terug in hun functie, en de salarissen in de burgerluchtvaart liggen vele malen hoger.
Dus, hebt u een pilotenbrevet en lijkt u dit een leuke uitdaging? U kunt altijd even een mailtje sturen naar President Erdogan.
Depleted by coup, Turkish air force seeks to lure back seasoned pilots https://t.co/Uy9wIo1FJ7 via @Reuters
— Military Edge (@Military_Edge) November 10, 2016
#6. Grap van de week:
Bron: van9tot5.com