Voortaan elke vrijdag: een round-up van het belangrijkste nationale en internationale nieuws rondom werving en selectie.
Deze week: van Haags solliciteren en storytellende kandidaten tot een terugblik op de vele overnames in de recruitmentindustrie dit jaar.
#1. Den Haag gaat over op anoniem solliciteren
Vorige week ging het ook al over anoniem solliciteren, toen nog vooral als PvdA-verkiezingsvoornemen. Deze week was het de Haagse PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh die zijn finest hour beleefde, door in Nieuwsuur aan te kondigen dat de hofstad vanaf volgend jaar op alle sollicitaties de naam, afkomst en leeftijd weglakt, om zo ongewenste discriminatie te voorkomen.
Het leidde vooral op rechtse media tot vaak nogal voorspelbare reacties. Maar het leerde ons ook wat opmerkelijke cijfers. Zo weten we nu dat in de eerste 6 maanden van dit jaar gemiddeld net iets meer dan 300 mensen per maand bij de gemeente solliciteren, van wie net geen 100 allochtonen – sorry: mensen met een migrantenachtergrond. Vorig jaar – vóór het anoniem solliciteren dus – waren het nog geen 65 allochtonen per maand op gemiddeld 260 sollicitanten. Die sollicitanten leiden dit jaar tot 39 nieuwe krachten, een gemiddelde van dus bijna 50 sollicitanten per vacature (3 méér dan vorig jaar). Je zou er bijna van denken: wat nou schaarste?
#2. Storytelling rukt op in sollicitatiebrief
Net als dat vacatureteksten steeds verhalender en leuker (moeten) worden, geldt dat ook voor de teksten van de andere kant van de tafel: de sollicitatiebrief. NRC dook deze week in de trend en zag dat kandidaten steeds vaker kiezen voor ‘een goed verhaal’ als sollicitatie. Waarmee eens te meer duidelijk wordt dat het CV zijn beste tijd gehad heeft, als voorspeller van succes, en dat soft skills steeds belangrijker worden, al vanaf het allereerste contact…
#3. PostNL zoekt Belgische bezorgers
Terwijl PostNL aan de ene kant het overname-doelwit is voor de Belgische collega Bpost, doen de Nederlanders op een andere manier ook wat terug voor de zuiderburen. Het Nederlandse postbedrijf besluit namelijk in België op zoek te gaan naar extra bezorgers.
Het zou gaan om een 100-tal vooral tijdelijke banen, die deels ook door zelfstandige chauffeurs worden ingevuld. Vorig jaar bezorgde PostNL in België naar eigen zeggen meer dan 80.000 pakjes op één dag. Het bedrijf verwacht dat record dit jaar te breken en wil daar dus graag een hoop extra Belgen voor laten rondrijden.
#4. Amerikaanse overheid haalt participatiedoel wél
Of het onder de nieuwe president ook gaat lukken, is natuurlijk nog afwachten. Maar déze president heeft het in elk geval wel voor elkaar gekregen. Het doel was 100.000 mensen aan te nemen met een beperking, het zijn er uiteindelijk 109.575 geworden, de afgelopen ambtsperiode.
Die pluim kan Obama dus in elk geval in zijn zak steken. De federale overheid in Amerika had vorig jaar in totaal liefst 264.844 mensen met een beperking in dienst, een record, blijkt uit een nieuw rapport. Of het mensen op de been zal brengen naar de stembus, is natuurlijk de vraag. Daar is het totale banencijfer, vandaag gepresenteerd, ontegenzeglijk veel belangrijker voor. Maar, kunnen we zeggen, het is wél een mooi voorbeeld voor Nederland, waar het de overheid maar niet lijkt te lukken om voldoende banen voor arbeidsgehandicapten te creëren.
#5. Het jaar van de grote overnames in recruitment
Randstad koopt Monster (dat zelf eerder TalentBin kocht), LinkedIn (dat zelf Connectifier en Rapportive kocht) gaat voor heel veel geld naar Microsoft, en het eens zo grote CareerBuilder en Dice staan officieel in de etalage.
TechCrunch blikt in een mooi historisch overzicht nog even terug op de overnamegolf die de recruitmentbranche het afgelopen jaar overspoelde. ‘A watershed year‘, was het, zoals ze zelf zeggen. Maar ook een fusiegolf die al een tijdje eraan zat te komen, zo blijkt uit de cijfers van CB Insights:
#6. Grap van de week:
Bron: van9tot5.com