Gem. leestijd 2 min  716x gelezen

De kandidaat heeft de macht – en wordt nu soms zelfs betaald voor een interview

De kandidaat heeft de macht – en wordt nu soms zelfs betaald voor een interview

In een krappe arbeidsmarkt als deze hebben kandidaten veel macht. Soms zelfs zoveel, dat ze betaald krijgen om alleen maar een sollicitatiegesprek te doen. Of naar de meest fancy restaurants worden meegenomen.

john sullivanVooral in de tech-sector trekken bedrijven tegenwoordig alles uit de kast om maar met goede kandidaten in gesprek te komen, constateert recruitmentgoeroe Dr. John Sullivan. Onder de noemer van ‘een verschuiving van de macht‘ ziet hij in en rond San Francisco momenteel vier verschillende strategieën ontstaan bij bedrijven die in de gunst van de schaarse techdoelgroep willen komen.

#1. Uit eten of borrelen

De grote techbedrijven spreken graag met kandidaten af in exclusieve restaurants. Of ze nemen ze mee naar bekende en gewilde sociale ontmoetingsplekken (zoals San Francisco’s Foreign Cinema). Daar kunnen de techneuten dan in een informele setting, compleet met champagne, nieuwe contacten opdoen.

het ‘formele sollicitatiegesprek’, waar veel techneuten een hekel aan hebben, wordt vaak vermeden’

Kleinere organisaties organiseren bovendien steeds vaker borrels om informeel in contact te komen, constateert Sullivan. Zo vermijden ze ook het ‘formele sollicitatiegesprek’ met de recruiter of hiring manager. Dat zijn immers gesprekken waar de meeste (schaarse) techneuten een behoorlijke hekel aan hebben.

#2. Betaalde gesprekken

Als bedrijven een kandidaat vragen een proefopdracht te maken, zijn ze vaak al wettelijk verplicht om die kandidaat daarvoor te betalen. Maar steeds meer bedrijven vergoeden ook de tijd en moeite die een kandidaat in een sollicitatiegesprek stopt, aldus Sullivan. Dat varieert van een taxivergoeding tot tegoedbonnen en product samples. ‘Wees niet bang om te vragen’, raadt Sullivan kandidaten dan ook aan. ‘Werkgevers doen nu bijna alles om een gekwalificeerde kandidaat te spreken te krijgen.’

#3. Steeds snellere beslissingen

Als er iets is waardoor goede kandidaten snel afhaken, dan is het wel te lange procedures. In deze markt heeft het schaarse talent nauwelijks zin om te wachten. Steeds meer bedrijven spelen daarop in. Bijvoorbeeld door kandidaten snel op gesprek te vragen en ook steeds sneller een aanbod te doen, constateert John Rabito van TransTech IT Staffing.

vaak krijgen de kandidaten dezelfde dag al een aanbod

Soms laat een hiring manager zelfs al voor het sollicitatiegesprek weten dat de kandidaat zeker geschikt is, om hem of haar in elk geval maar op gesprek te krijgen. En vaak krijgen de kandidaten dezelfde dag al een aanbod.

#4. Tekenbonussen

Bedrijven geven schaarse technici (bijvoorbeeld specialisten in de blockchain) ook steeds vaker een flinke tekenbonus als ze de overstap willen maken. Trainingsprogramma’s, bonussen, salarisverhogingen, het staat vaak allemaal al in het contract vóórdat ze nog maar één dag gewerkt hebben, ziet Sullivan. En die bonussen zijn ook echt niet meer alleen voor de meest verdienenden in de organisatie, aldus Rabito. ‘Ook medewerkers op productieniveau kunnen nu bonussen van 10 tot 15 procent van hun basissalaris tegemoet zien.’

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners