Gem. leestijd 4 min  760x gelezen

Hoe de Nederlandse recruiter zijn voordeel kan doen met de Brexit

Hoe de Nederlandse recruiter zijn voordeel kan doen met de Brexit

De Brexit blijft de gemoederen bezighouden. Maar moet de Nederlandse recruiter er blij mee zijn? Het is in elk geval tijd voor actie, stelt Annelies Graafland.

Sinds begin 2017 is het aantal mensen in andere EU-landen dat online naar een baan in het Verenigd Koninkrijk zoekt, met 18 procent afgenomen. Dit is de sterkste daling sinds het land in juni 2016 instemde met een Brexit, meldt vacaturesite Indeed. En dat terwijl de andere kant op het aantal zoekopdrachten naar banen juist toeneemt: het aantal Britten dat in andere EU-landen werk zoekt, stijgt al sinds begin januari 2017.

Zorgen over werven en behoud

Ook ander onderzoek wijst op flinke gevolgen van de Brexit. Zo maken Europese senior HR-managers zich behoorlijk zorgen maken over het werven en behoud van talentvolle werknemers in het Verenigd Koninkrijk, aldus onderzoek van Willis Towers Watson. Maar hoe zit het eigenlijk met de eventuele gevolgen die de Brexit kan hebben voor de Nederlanders?

De Zuidas is er klaar voor

Natuurlijk hebben we al gehoord dat er veel financiële bedrijven zijn, die nu bijvoorbeeld in The City zitten, die naar Nederland willen komen, vanwege alle voordelen die de EU hen biedt. De Zuidas in Amsterdam lijkt er al klaar voor te zijn. Nederlandse bemiddelingsbureaus rekenen zich al rijk en zijn al aan het hunten. Want de schaarste aan goede financials is op de Zuidas nu al merkbaar, en hoe meer bedrijven het Kanaal oversteken, hoe nijpender dat wordt.

Nederlandse bemiddelingsbureaus rekenen zich al rijk en zijn al aan het hunten

Meer verstand van de beurs dan van bandenplak

Waar ik tot nog toe weinig over gehoord heb is over de Nederlanders die na hun studie naar The City vertrokken om daar te gaan werken. Mijn netwerk bestaat voor een deel uit deze mensen; hardwerkende professionals die gewend zijn aan werkdagen van 12 uur of meer. Zij weten beter hoe aandelenkoersen te analyseren dan hoe band te repareren. Ik ken hen als gigantisch integer en loyaal, met een hart voor het vak en voor de zaak.

‘Aliens in London’

Deze groep ziet de Brexit niet zoals veel van de mensen naast wie ze zitten tijdens een ‘quick bite’ in een van de vele Indiase restaurants in de City. Zij zien de Brexit als een ‘end of an era’. De Brexit betekent namelijk feitelijk dat zij niet meer welkom zijn. Niet meer hun vak kunnen uitvoeren op de plek waar zij zo verknocht aan geraakt zijn. De Britse wetgeving laat dit gewoonweg niet toe.

De Brexit betekent feitelijk dat veel Nederlanders in The City niet meer welkom zijn

Zelfs getrouwd zijn met een Brit of Britse kinderen hebben is niet voldoende. Zij zijn letterlijk de ‘Aliens in London’ geworden. Ook al werken ze hier al 10 jaar, gaan hun kinderen hier naar school en hebben zij zich helemaal aangepast aan het gehaaste leven van het drukke Londen.

‘Het land van 9 tot 5’

‘Teruggaan naar Nederland’, zei een van de mensen die ik recent sprak, ‘is teruggaan naar het land van 9 tot 5, waar hard werken betekent dat je niet genoeg nadenkt over je werk/privébalans.’  Een ander die ik sprak is al wel bezig met een transfer naar Nederland. De arbeidsmarkt ziet ze niet als een probleem. Wel een issue is haar dochter en de omgangsregeling met haar Britse vader.

Veel banken zijn zich niet bewust

Goed, al met al staat dus een grote groep professionals met unieke kwaliteiten klaar om naar Nederland (terug) te komen. Is Nederland ook al klaar voor hen? Ik ben eens gaan bellen en tot mijn verbazing blijken veel banken nog helemaal niet bewust te zijn van de mogelijkheden om dit unieke talent nu te kunnen binnenhalen.

Weet je wel wat ze verdienen?

Een van mijn (overigens zeer gewaardeerde) contacten, vroeg zelfs letterlijk: ‘Maar Annelies, weet je wel wat deze mensen verdienen?’ Alsof dit hét grote probleem zou zijn. Oké, ik geef best toe dat de salarissen in The City en op de Zuidas nogal uiteenlopen. Maar aan de andere kant is het leven in Nederland natuurlijk ook stukken goedkoper. Zelfs de huizenprijzen in Amsterdam zijn een lachertje ten opzichte van die in Londen.

Zelfs de huizenprijzen in Amsterdam zijn een lachertje ten opzichte van die in Londen.

Makkelijker te verleiden dan ooit

Conclusie blijft dat ik dag in dag uit hoor ik dat er een groot tekort is aan talentvolle professionals die gáán voor hun baan. En een grote groep van deze mensen komt er nu aan. Deze mensen zijn juist nu over te halen om terug te komen naar Nederland. Deze schaarse professionals met unieke talenten en kwaliteiten zijn nu, voor het eerst, makkelijker te verleiden dan ooit.

Tijd voor actie!

Kortom, tijd voor actie! Laten we beginnen met hen verleiden, en laten wij ons zelf alvast voorbereiden op hun komst. Laten we alvast nadenken over hoe we hen kunnen helpen met acclimatiseren, en niet schrikken van eerder verdiende salarissen. En laten we dan ook vooral nadenken hoe wij deze professionals kunnen behouden voor de toekomst. Want met al die buitenlandse ondernemingen die volgens de analisten allemaal naar de Zuidas komen hebben we dit exceptionele talent keihard nodig!

annelies graafland randstad roerig jaar voor recruitersDit blog is geschreven door Annelies Graafland, Senior Sourcing Specialist bij het Centraal Recruitment Center van Randstad Nederland.

Lees haar eerdere blogs:

Zelf ook bloggen?

Werf& is altijd op zoek naar mensen die een mooi verhaal over recruitment te vertellen hebben. Een nieuwe trend delen, ergens enthousiast over geworden of gewoon je onvrede over een ontwikkeling kwijt? Laat het gerust weten!

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners