In de ambulancezorg is personeel zéér schaars. Gelukkig schoot in Den Haag het plaatselijke ov-bedrijf ter hulp. Een speciale ‘ambulancetram’ richt de komende maanden de aandacht op de vele vacatures in de sector in de hofstad en omgeving.
Eind januari gaf de Haagse burgemeester Paulien Krikke het startsein voor de wervingscampagne ‘Help Haaglanden Helpen’. Deze campagne moet ervoor zorgen dat de GGD in de regio (en de Geneeskundige Meldkamer Haaglanden) binnen afzienbare tijd genoeg nieuwe mensen vindt voor de functie van ambulanceverpleegkundige, verpleegkundige op de zogeheten Medium Care-ambulance en verpleegkundig centralisten op de geneeskundige meldkamer.
Er is voor de campagne niet alleen een speciaal beplakte tram opgetuigd, die door de HTM gratis ter beschikking is gesteld en nog tot maart door Den Haag, Delft en Rijswijk rijdt. Er waren bij de start van de campagne ook een massa ambulances te zien bij het Haagse stadhuis. En er is ook een speciale website opgezet. De hele campagne duurt tot en met juli dit jaar en is zowel online, offline, intern als extern gericht.
Verzorgingsgebied: 1 miljoen inwoners
Het verzorgingsgebied van de GGD Ambulancezorg in de regio Haaglanden telt ruim 1 miljoen inwoners. Er wordt gewerkt vanuit twee hoofdlocaties en daarnaast kleinere posten om zo een goede dekking van ambulances over de regio te kunnen garanderen. Op zo’n 250 medewerkers staan momenteel zo’n 20 vacatures open, vooral voor verpleegkundigen op hbo- en mbo-niveau. ‘De leukste ambulancedienst van Nederland’ noemen ze het zelf. Al is ‘leuk’ in dezen natuurlijk een betrekkelijk begrip, omdat het werk vaak om levensbedreigende situaties gaat.
Zeker niet de enige met tekorten
De ambulancezorg in de Haagse regio is overigens zeker niet de enige die kampt met acute personeelsproblemen. Zo kwamen vorig jaar de Rotterdamse collega’s nog in het nieuws, toen bleek dat ze door personeelstekort nogal eens te laat arriveerden. En ook elders zijn soortgelijke problemen bekend. De onzekerheid over de nieuwe Wet Ambulancezorg (die in 2020 in werking moet treden) lijkt ook een rol in de problemen te spelen. Wel konden alle ambulancemedewerkers in Nederland vorig jaar al een stijging in hun salaris tegemoet zien. Daardoor moet onder meer een stap vanuit het ziekenhuiswerk naar een functie op de ambulance makkelijker en aantrekkelijker worden.