Goed recruiten leer je natuurlijk in de praktijk, en niet uit een boekje. Maar een goed boek kan wel helpen. Daarom: de 7 meest leerzame boeken van 2016 op een rijtje.
#1. Ralf Knegtmans – Agile talent
De toekomst is wendbaar, en het personeel van de toekomst dus ook. In zijn boek Agile Talent legt ‘Nederlands bekendste headhunter’ Ralf Knegtmans haarfijn uit hoe we ons op die toekomst het best kunnen voorbereiden. Hoe moeten we het toptalent van morgen selecteren? En hoe vooral niet?
Volgens Knegtmans is het ideale selectieproces een combinatie van factoren, maar één ding staat als een paal boven water: met de selectiemethoden van gisteren zullen we het talent van morgen in elk geval niet herkennen…
De winnaars van de actie rondom het boek van Knegtmans zijn Daan Wubs, Jessica Bek en Peer Goudsmit. Zij krijgen hun exemplaar in het nieuwe jaar snel opgestuurd.
#2. Nicol Tadema – Werven met Woorden
Weinig onderwerpen zo belangrijk in werving en selectie als een goede vacaturetekst. Ook weinig onderwerpen zo ondergewaardeerd. Nicol Tadema gaat in haar boek in op hoe het beter kan, en hoe je de juiste doelgroep kunt aanspreken met de best denkbare tekst.
Dat levert soms best verrassende inzichten op. Zoals: een vacaturetekst van 450 woorden geeft gemiddeld de hoogste conversie. En: 47 procent van de werkzoekenden ergert zich aan onduidelijke functieomschrijvingen. Werk aan de winkel dus!
#3. Wim Thielemans – Slim Interviewen
Goed, eigenlijk stamt dit boek al uit (eind) 2015, maar het is nog steeds relevant, en dit jaar pas een hit, dus daarom ook in deze lijst.
De Belg Thielemans leert met dit boek de Nederlandse selecteur dat er meer is dan alleen STAR(R). Sterker nog, volgens hem is CACTUS een heel wat beter acroniem. Oftewel: een interview baseren op de volgende 6 punten:
- CV: Wat wil ik weten over het CV van de kandidaat?
- Attitudes: wat zijn de attitudes van de kandidaat?
- Competenties: wat zijn de competenties of is de cultuurfit van de kandidaat?
- Test en feedback: feedback geven over hoe ik de kandidaat inschat
- Uitklaren: vragen welke vragen de kandidaat nog heeft over de baan of het wervingsproces
- Scoring: als de kandidaat weg is, de verschillende elementen (gestructureerd) scoren.
Wij zeggen: verplichte kost! Of je nou in de methode gelooft of niet, Thielemans stelt de traditionele manier van interviewen onderbouwd ter discussie. En dat op zich is natuurlijk al heel wat waard.
#4. Monique ten Hagen – Strategische personeelsplanning in 6 stappen
Het is zo’n typisch gevalletje potentieel goede timing, dit boek van Monique ten Hagen. Strategische personeelsplanning staat al jaren op de agenda bij veel organisaties, maar in de praktijk lijkt het er maar moeilijk van te komen. En Ten Hagen probeert daar met haar boek verandering in te brengen.
Of het allemaal lukt is afwachten. Maar voor recruiters is het interessant omdat het boek de vragen stelt die je eigenlijk altijd moet stellen vóórdat je voor een vacature gaat werven. Zoals: is deze vacature echt wel nodig? Wat gaat de ideale kandidaat over een aantal jaar doen? En: hoe ziet ons ideale personeelsbestand er eigenlijk uit?
#5. Inca van Uuden – De succesfactor HR
Ook dit jaar: het boek waarin Van Uuden terugkijkt op een eerder boek, de klassieker The HR Value Proposition van Dave Ulrich en Wayne Brockbank uit 2005. Hoe ver zijn we in de 10 jaar die volgden opgeschoten in het personeelswerk, vraagt ze zich af.
Voor de hardcore recruiter is het hele boek misschien wel een beetje erg veel old skool p&o (‘Gaan we het nou wéér over die business partner hebben?’), maar wie soms nog twijfelt over zijn of haar toegevoegde waarde voor de organisatie kan er waarschijnlijk toch veel van zijn gading in vinden.
#6. Karlgaard & Malone – Team Genius
Verrassend interessant boek, dit werk dat de nieuwste kennis over teams bundelt. Bij werving en selectie zou het teamaspect wel wat vaker onderwerp van gesprek mogen zijn, aldus auteurs Rich Karlgaard en Michael Malone.
Een van de lessen kennen we allemaal al: dat teams gebaat zijn bij diversiteit. Maar het gaat er daarbij niet alleen om verschillende invalshoeken bij elkaar te brengen, aldus de auteurs. Het gaat er ook om: mensen uit hun comfortzone halen. Dat levert namelijk aantoonbaar betere resultaten op. Mits het team geborgenheid levert. Al met al een knap staaltje teamwerk, dit boek…
#7. Marnix Geus – Mensenhandel
Nog zo’n boek dat niet direct voor recruiters geschreven lijkt, maar wel in bredere zin wat inspiratie kan bieden. Want ‘de bevrijding van de loonslaven’, zoals de ondertitel luidt, wie wil dat nou niet?
Geus deelt in dit boek graag zijn kijk op hoe je het beste mensen aanneemt. ‘Tijdens een sollicitatie-gesprek moet je een keer hardop gelachen hebben’, zegt hij bijvoorbeeld. ‘Niet dat je met een moppentrommel op zijn kantoor moet komen, het plezier in werken is belangrijk. Helemaal zwart-wit is die gedachte overigens niet; mensen worden niet afgewezen omdat ze hun potentiële baas niet doen schateren.’
Ander voorbeeld: ‘Dit jaar namen we een nieuwe controller aan. Natuurlijk kunnen we praten over zijn technische kennis, maar met een referentiecheck ben je er ook uit of hij zijn vak verstaat.’ Het sollicitatiegesprek ging daarom, aldus Geus, over bijen. ‘Hij bleek imker te zijn. Fantastisch om die twinkel in zijn ogen te zijn toen we het daarover hadden. Zo kom je meer te weten over hoe iemands persoonlijkheid in elkaar zit. Hoe gaat iemand bijvoorbeeld om met verantwoordelijkheden?’
Boek gemist?
Hebben we een boek gemist? Of ben je zelf iets moois aan het schrijven dat in 2017 verschijnt? Laat het ons weten!